ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Consulco και άλλοι Βρετανοί ειδικοί προβλέπουν σημαντική άνοδο της αγγλικής κτηματαγοράς

Δελτίο Τύπου

Η Consulco πραγματοποίησε με επιτυχία το διαδικτυακό συνέδριο «UK Economy and Real Estate Outlook», όπου τέσσερις κορυφαίοι οργανισμοί παρείχαν πληροφορίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και τον αντίκτυπό τους σε βασικές αγορές ακινήτων.

Η Consulco παρουσίασε την εκδήλωση μαζί με τρεις κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς του Λονδίνου, και συγκεκριμένα τους:

  • MSCI, κορυφαίο πάροχο δεδομένων, δεικτών αγοράς και υπηρεσιών υποστήριξης κρίσιμων αποφάσεων για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
  • Oxford Economics, ηγέτη στις παγκόσμιες προβλέψεις και ποσοτικές αναλύσεις που εξυπηρετεί διεθνείς εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς.
  • Costar Group, παγκόσμιο ηγέτη στις πληροφορίες ακινήτων, παρέχοντας δεδομένα και προβλέψεις σε χιλιάδες επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Οι προαναφερθέντες ομιλητές παρείχαν τις αναλύσεις τους σχετικά με την οικονομία του Λονδίνου και τον αντίκτυπο του Covid-19 και του Brexit στον τομέα των ακινήτων. Μετά από αυτές τις παρουσιάσεις, το κοινό είχε την ευκαιρία να λάβει σχόλια από την ομάδα της Consulco στο Λονδίνο σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η τρέχουσα κατάσταση.

Ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Pushkar Shah, Αντιπρόεδρος της ομάδας συμβούλων του Ηνωμένου Βασιλείου στην MSCI Real Estate, εξέτασε την απόδοση της αγοράς ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια πιο στοχευμένη ματιά στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι η ανάκαμψη από τον Covid-19 και το Brexit είναι καθ' οδόν, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, που έφτασε στα επίπεδα του 2017. Το ίδιο τρίμηνο παρείχε, επίσης, την υψηλότερη συνολική 12μηνη απόδοση ακίνητης περιουσίας σε πάνω από μια δεκαετία, φτάνοντας το 16,5%. Επιπλέον, ο κ. Pushkar έδειξε τους σημαντικότερους επενδυτικούς κόμβους του Ηνωμένου Βασιλείου και ανέλυσε γιατί το Κεντρικό Λονδίνο είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από το ευρύτερο Λονδίνο. Τα στατιστικά στοιχεία της MSCI δείχνουν επίσης ότι η ακίνητη περιουσία παραμένει το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση μακροπρόθεσμα, υψηλότερο από τις μετοχές και τα ομόλογα για μια περίοδο 5 και 10 ετών.

Ο κ. Richard Holt, Διευθυντής Παγκόσμιας Έρευνας Πόλεων για την Oxford Economics, παρείχε πληροφορίες και προβλέψεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο και το τόξο Οξφόρδης – Κέιμπριτζ. Τα ευρήματά του δείχνουν ότι η δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανακάμψει από την πτώση που προκάλεσε η μετάλλαξη Omicron, κυρίως λόγω του εμβολιασμού και της άρσης των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Ο κ. Ρίτσαρντ προέβλεψε επίσης αύξηση του ΑΕΠ 3,7% το 2022 και 2,1% το 2023.

Το τόξο Οξφόρδης – Κέιμπριτζ , ο καινοτόμος τομέας βιο-επιστημών και έρευνας και ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει 41.000 θέσεις εργασίας κατά το 2020, με την απασχόλησή του να είναι ίση με αυτή του Λονδίνου και του Μπέρκσιρ μαζί. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο £ επενδύσεων καταγράφηκε στο τόξο Οξφόρδης – Κέιμπριτζ μόνο μέσα στο 2021. Ενώ επενδυτές και ιδρύματα επενδύουν στο τόξο, η κυβέρνηση εστιάζει, παράλληλα, στην ενίσχυση της περιοχής, παρέχοντας στέγαση και βελτιώνοντας τις υποδομές μεταφορών.

Ο κ. Mark Stansfield, επικεφαλής του UK Analytics στην CoStar Group, αποκάλυψε τις εμπορικές τάσεις της αγοράς ακινήτων που συμβαίνουν στο Λονδίνο. Μετά την άρση όλων των κοινωνικών περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στελέχωση γραφείων αυξήθηκε απότομα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης. Επιπλέον, οι επενδύσεις γραφείων στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2021 στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, με τους επενδυτές να πληρώνουν αδρά για προνομιακά γραφεία. Τα στατιστικά στοιχεία κινητικότητας της Google μαρτυρούν σημαντικές βελτιώσεις στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου τις τελευταίες εβδομάδες, με τη ζήτηση λιανικής να ανακάμπτει σταθερά τους τελευταίους μήνες. Το λιανικό εμπόριο σημείωσε την υψηλότερη αύξηση που έχει δει τα τελευταία 5 χρόνια, παρά την εξάπλωση της Omicron, καθώς τα πολυκαταστήματα επανήλθαν στην αγορά. Επιπλέον, η άνοδος των εκμισθώσεων μείωσε τη διαθεσιμότητα εμπορικών ακινήτων, υποδηλώνοντας έντονη ζήτηση για ακίνητα λιανικής στο Λονδίνο.

Τέλος, ο κ. David King, Διευθυντής της Consulco Real Estate, συζήτησε για το μέλλον της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. King υποστήριξε ότι η εργασία από το σπίτι πλησιάζει στο τέλος της, οι τουρίστες αρχίζουν να επισκέπτονται ξανά το Λονδίνο, οι δαπάνες των καταναλωτών αυξάνονται και η οικονομία αναπτύσσεται. Επιπλέον, έδειξε με παραδείγματα ότι οι κορυφαίες αξίες ακινήτων παραμένουν υψηλές στο κεντρικό Λονδίνο, παραθέτοντας μερικά βασικά παραδείγματα από τη λίστα της Consulco με τα υπό μελέτη ακίνητα προς επένδυση. Τα επενδυτικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι τα παρακάτω:

  1. ανάκαμψη την οποία θα επενδύσουμε σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid,
  2. αναγέννηση που περιλαμβάνει τομείς που η κυβέρνηση θα δαπανήσει για βελτιώσεις υποδομών
  3.  έρευνα, επενδύοντας στο τόξο Οξφόρδης – Κέιμπριτζ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση