ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Η Ευρώπη συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού στο σχολείο

Στόχοι του ΔΡΑ.Σ.Ε. είναι η στήριξη των σχολείων που έχουν υψηλά ποσοστά μαθητών από ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες

Δελτίο Τύπου

Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χώρο της εκπαίδευσης είναι η προάσπιση των κοινωνικών αξιών και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ΕΕ συνεχώς παροτρύνει τα Κράτη Μέλη να κάνουν ό,τι πρέπει για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι οικονομικές δυσκολίες, η διαφορετική αντιμετώπιση των φύλων, η μη ομαλή ένταξη παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων στο σχολικό περιβάλλον, η βία, αλλά και θέματα υγείας αποτελούν επίκαιρα προβλήματα τα οποία είναι πιθανό ότι συμβάλουν στον κοινωνικό αποκλεισμό και ως εκ τούτου στην πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο. Άρα στόχος μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που να μεριμνά έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να απολαμβάνει τα δικαιώματά του στη μόρφωση και να αναπτυχθεί ως ενεργός πολίτης.

Στην Κύπρο ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 85% και το οποίο επιλέχθηκε ως ένα από τα τριάντα πιο εμβληματικά έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, είναι το «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» (ΔΡΑ.Σ.Ε.) που εμπίπτει κάτω από τον Θεματικό Στόχο: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχιας και των διακρίσεων».

Στόχοι του ΔΡΑ.Σ.Ε. είναι η στήριξη των σχολείων που έχουν υψηλά ποσοστά μαθητών από ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ώστε να είναι ομαλότερη η κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών και να μειωθούν τα ποσοστά σχολικής αποτυχίας, η παραβατικότητα και η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης προς μαθητές και γονείς, σε πρωινό και απογευματινό χρόνο, και πρόσθετες υπηρεσίες στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί επένδυση 25 εκατομμυρίων από την Ε.Ε, εφαρμόστηκε αρχικά σε 42 σχολικές μονάδες την χρονιά 2015-2016, το 2016-17 κάλυψε 89 σχολικές μονάδες, και το 2017-19 επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο σε 96 σχολικές μονάδες συνολικά. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί πάνω από 15,000 μαθητές και μαθήτριες σε δημόσια νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές, που είτε ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για την υλοποίηση του ΔΡΑ.Σ.Ε. απασχολούνται 825 εκπαιδευτικοί και 15-20 ψυχολόγοι κάθε χρόνο.

Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ε.Ε. προσφέρει -στήριξη σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, εξασφαλίζοντας καλύτερη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, πράσινη ενέργεια, νέες υποδομές μεταφορών, προηγμένη τεχνολογία και πολλά άλλα οφέλη. Κατά την επταετία 2021-2027, η Ε.Ε. προτείνει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Invest EU που θα συνενώσει τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει υπό την ίδια στέγη, καθιστώντας την ενωσιακή χρηματοδότηση επενδύσεων απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δις ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Για να ανακαλύψετε τα οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X