ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Η Τρ.Κύπρου ενέκρινε το δανεισμό στην Πανγαία για την αγορά του Hilton

Ολοκληρώνεται η πράξη, με την Τράπεζα να δίνει το απαιτούμενο ποσό για την απόκτηση του ξενοδοχείου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Τράπεζα Κύπρου ενέκρινε την χρηματοδότηση του δανείου που ζητήθηκε για την αγορά του Hilton Cyprus από την Εθνική Πανγαία και την invel Real Estate.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η πράξη μεταξύ της εταιρείας Vibrana Holdings Ltd, στην οποία η Πανγαία κατέχει ποσοστό 90% και ο Όμιλος της Invel ποσοστό 10%, ολοκληρώνεται και περνά στην δικαιοδοσία των δύο εταιρειών.

Υπενθυμίζεται πως Invel και Εθνική Πανγαία υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (δηλαδή το Hilton Cyprus) έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ. ευρώ.

H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του πεντάστερου ξενοδοχείου της Λευκωσίας, δυναμικότητας περίπου 300 δωματίων.

Σημειώνεται πως η Invel Real Estate κατέχει το 66% των μετοχών της Εθνικής Πανγαία, ενώ είναι εν μέσω διαδικασίας απόκτησης και των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Εάν ολοκληρωθεί αυτή η πράξη, πληροφορίες θέλουν η Τράπεζα ναα εισπράτει 390 εκατ. ευρώ. Η μετοχική είσοδος της Invel στην Πανγαία το 2013 είχε γίνει έναντι τιμήματος 640 εκατ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2018, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση ενός fund ονόματι Cyriet, που είχε 21 εμπορικά ακίνητα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έναντι 149 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018 η Πανγαία προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Lasmane Properties Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Holiday Inn. Το ξενοδοχείο διαθέτει 140 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών ανήλθε σε €11,2 εκατ., ενώ το ακίνητο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως (με προβλεπόμενο κόστος ανακατασκευής τα €4,5 εκατ. ευρώ).

Τα στοιχεία

Τα κέρδη της Πανγαία για το εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν σε €79,5 εκατ. (έναντι κερδών €58,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017) καταγράφοντας αύξηση 35,8%. Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2018 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 345 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.039 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα, δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία, δύο στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ανερχόταν €1.656 εκατ. (31.12.2017: €1.581 εκατ.). Έκτοτε όμως έχουν προστεθεί το Hilton Cyprus και τα 21 ακίνητα της Cyriet.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X