ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλίνει προς την «doValue» η Cerberus για δάνεια της Alpha

Εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία διαχείρισής τους θα είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος διαχειριστής δανείων στην Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα έργο με δύο πράξεις μπορεί να χαρακτηριστεί ο χειρισμός των προβληματικών δανείων με «κυπριακή ταυτότητα» της Alpha Bank. Και αυτό, διότι ενώ η Alpha Bank είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την «doValue» το τέταρτο τρίμηνο του 2019 με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της τράπεζας στην Κύπρο όπου προχώρησε με νηπιακά βήματα λόγω του ότι άλλαξε στρατηγική διαχείρισής τους, το ίδιο μάλλον θα πράξει και ο νέος αγοραστής των προβληματικών δανείων της Alpha Bank, η Cerberus Capital Management. Όπως πληροφορείται η «Κ», στην «doValue» κλίνει και η Cerberus Capital Management για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απέκτησε στα μέσα Φεβρουαρίου 2022 ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank.

Η συμφωνία που είχε συναφθεί το 2019 για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της Alpha Bank από την «doValue» και εφαρμόστηκε «επιδερμικά» λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και εντέλει αλλαγής πλεύσης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου αυτού (που τα πώλησε στη Cerberus και δεν τα κράτησε) θα ενεργοποιηθεί «ζεστά» το 2022. Όπως έγραψε η «Κ» στην έντυπη έκδοση της περασμένης Κυριακής, η Cerberus εξέφρασε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων της Alpha Bank Κύπρου, για να απασχοληθούν στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Sky (project sky ονομαζόταν η διαδικασία της πώλησης του χαρτοφυλακίου).

Η doValue το Νοέμβριο του 2021 μπήκε ως μέτοχος στην BidX1, την ψηφιακή πλατφόρμα επένδυσης ακινήτων που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.

Η Alpha Bank έχει ήδη ενημερώσει την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και αναμένει την έναρξη των διαβουλεύσεων ώστε μεταξύ της υπογραφής και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, να διασφαλίσει ότι τυχόν μεταγραφόμενοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν όχι μόνον το σύνολο των δικαιωμάτων τους αλλά και τη δυνατότητα επιστροφής στην Τράπεζα στο μέλλον. Βάσει των παραπάνω, η διαβούλευση πιθανότατα να είναι για να μεταφερθούν στο δυναμικό της «doValue».

Όταν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως η Cerberus θα αναθέσει το χαρτοφυλάκιο των 2,4 δισ. που απέκτησε να τα διαχειριστεί η «doValue», τότε η δεύτερη θα είναι η εταιρεία που θα έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων υπό διαχείριση στην Κύπρο. Πέραν των παραπάνω 2,4 δισ. ευρώ δανείων, έχει αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και ακινήτων ύψους 7,12 εκατ. ευρώ (ότι παρέμεινε από το Συνεργατισμό), αλλά και διαχείριση δανείων από την πρόσφατη συμφωνία με την Bain Capital και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) ύψους 600 εκατ. ευρώ μικτής λογιστικής αξίας, ή λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ εξυπηρετείται υπό την επωνυμία της Altamira Asset Management Cyprus Limited, της «αδελφής» εταιρείας του διεθνή Ομίλου doValue S.p.A. Ο όμιλος έχει δύο οντότητες επί κυπριακού εδάφους με έδρα την Λευκωσία, την Altamira Asset Management Cyprus Limited και η doValue Cyprus Limited.

«Καθάρισε» η Alpha Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες που απορρέουν από την τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο του Project Sky της Alpha Bank αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση, τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, απ’ όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, πέραν της απομόχλευσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συναλλαγή επιτρέπει στην Alpha Bank ν’ απαλλαγεί και από το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεμάτων των ακινήτων (REO’s) στην κυπριακή αγορά. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης που απορρέει από την τράπεζα, με την ολοκλήρωση του Project Sky, εξυγιαίνεται πλήρως το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Κύπρου, καθώς η ακαθάριστη λογιστική αξία μη εξυπηρετούμενων δανείων και αποθεμάτων ακινήτων περιορίζεται σε λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ. Έτσι, θα απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν στην τράπεζα, με καθαρό ισολογισμό και περιορισμένο κόστος, να επικεντρωθεί εκ νέου στις βασικές της δραστηριότητες και επιστρέφοντας σε τροχιά μεγέθυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της και ποσοστών κερδοφορίας.

Επενδύει στην Κύπρο

Η doValue είναι παρούσα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα του 2021, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (Ακαθάριστο Book Value) με περισσότερους από 3.200 υπαλλήλους. Η doValue τον Νοέμβριο του 2021 μπήκε ως μέτοχος στην BidX1, την ψηφιακή πλατφόρμα επένδυσης ακινήτων που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η doValue και η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman, μπήκαν με μειοψηφικό πακέτο στην BidX1. Η doValue κατέχει πλέον μερίδιο 15% στην BidX1, με εισφορά κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ και μέσω αυτής της επένδυσης θα συνάψει στρατηγική συνεργασία με την BidX1 με κοινό στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης της BidX1 ως μια ανεξάρτητη πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση