ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«London Calling» για την Τράπεζα Κύπρου

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένη στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο της BofA / Merrill Lynch

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένη στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο της BofA / Merrill Lynch το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της χρονιάς.

Στο συνέδριο που αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αναδειχθεί τόσο η Κύπρος όσο και η Τράπεζα Κύπρου που όπως πληροφορούμαστε συμμετέχει, οι μέχρι τώρα συναντήσεις αφήνουν πολύ θετικά μηνύματα.

Η Τράπεζα Κύπρου που εκπροσωπείται από τους CEO, Πανίκο Νικολάου και την Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης την Ελίζα Λειβαδιώτου, «χτίζει έδαφος» για να βρει τους επιθυμητούς επενδυτές που θα θελήσουν να έρθουν Κύπρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην αγγλική πρωτεύουσα επικρατεί ικανοποίηση τόσο για την εικόνα που παρουσίασε η Τράπεζα, όσο και για την οικονομία στο νησί, με τη διοίκηση της τράπεζας να ακούει θετικά σχόλια όσον αφορά στα αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά και γι’ αυτά που θα έρθουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ τα σχόλια των επενδυτών για την Τράπεζα Κύπρου, όσο και για την οικονομία της Κύπρου ήταν θετικά, τονίστηκε πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλλεται με τους ίδιους ρυθμούς και εντός τραπέζης, αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγραφεί στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 8 Ιουνίου 2023 η Τράπεζα Κύπρου είχε παρουσιάσει και συζητήσει τις αναθεωρημένες προοπτικές του Συγκροτήματος στην Ενημέρωση Επενδυτών που είχε διεξαχθεί επίσης στο Λονδίνο. Κατά την Ενημέρωση Επενδυτών, η BOC είχε αναθεωρήσει τους χρηματοοικονομικούς της στόχους για το 2023 και 2024 και είχε αναβαθμίσει τον στόχο για Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) σε πάνω από 17% και πάνω από 14% αντίστοιχα, από πάνω από 13% ετησίως (όπως έχει προηγουμένως ανακοινώσει στις 20 Φεβρουαρίου 2023). Η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως στις αναθεωρημένες προσδοκίες για καθαρά έσοδα από τόκους, κυρίως ώστε να αντικατοπτρίσουν τα ψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της η Τράπεζα αναμένει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) να ανέλθει σε περίπου 19% μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων μερισμάτων, σύμφωνα με την πολιτική διανομής μερισμάτων.

Το ποσοστό πληρωμής μερισμάτων «pay-out ratio» αναμένεται να σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση, με στόχο το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση