ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mega deal 1 δισ. ευρώ Κυπριακής Εταιρείας

Δημιουργείται νέος κολοσσός στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών παγκοσμίως

Του Γιάννη Καυκαρίδη

Του Γιάννη Καυκαρίδη

Ο καναδικός κολοσσός στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών Nuvei ανακοίνωσε την εξαγορά της Safe Charge International Group Limited, η οποία κατέχει πλήρως την Safe Charge Limited στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η καναδική εταιρεία θα καταβάλει στην Safe Charge 889 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

Η Safe Charge International Group Limited εργοδοτεί 400 υπαλλήλους παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 50 απασχολούνται στην Κύπρο. Η Safe Charge παρέχει υπηρεσίες πληρωμών παγκοσμίως, όπως η έκδοση κάρτας και η επεξεργασία πληρωμών. Πρόκειται για υπηρεσίες που υποστηρίζονται από λύσεις διαχείρισης κινδύνου.

Η Safe Charge Limited, η οποία έχει τα γραφεία της στη Λευκωσία, είναι Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (EMI) το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο και αδειοδοτημένο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Είναι επίσης βασικό μέλος (Principal member) της Master Card Europe και της Visa Europe. Η Safe Charge International Group Limited έχει επίσης μια θυγατρική που εδρεύει εξ ολοκλήρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι οργανισμός πληρωμών και ρυθμίζεται από την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Safe Charge International Group Limited είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από το 2014, ενώ η Nuvei είναι ιδιωτική εταιρεία.

Η συγχώνευση των δύο μεγάλων εταιρειών αποτελεί θετική εξέλιξη για την Κύπρο. Η Safe Charge επιβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την παρουσία της στο νησί.

Τα διοικητικά συμβούλια της Nuvei και της Safe Charge International Group Limited ανακοίνωσαν στις 22 Μαΐου ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τους όρους εξαγοράς. Σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, οι μέτοχοι της Safe Charge θα λάβουν 5,55 δολάρια για κάθε μετοχή της Safe Charge, τιμή που αντιπροσωπεύει αξία 25% υψηλότερη από τη τιμή κλεισίματος των 3,50 στερλινών ανά μετοχή λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας και κατά 56% υψηλότερη από τη μέση τιμή της μετοχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η συγχώνευση αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς θα δημιουργηθεί μία εταιρεία με έσοδα περίπου 300 εκατ. δολάρια και όγκο συναλλαγών 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το EBITDA της συγχωνευμένης επιχείρησης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η εξαγορά θα επιτρέψει στην Safe Charge να αποκτήσει παρουσία στη γεωγραφική περιοχή της Nuvei, η οποία είναι κυρίως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Nuvei θα επωφεληθεί από τις εμπειρία της Safe Charge που επικεντρώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι ανταγωνιστές της Safe Charge σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εταιρείες όπως η Adyen με έδρα το Άμστερνταμ, η γερμανική Wire Card και η World Pay του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχολιάζοντας την εξαγορά, ο David Avgi, Διευθύνων Σύμβουλος της Safe Charge δήλωσε ότι και οι δύο επιχειρήσεις έχουν παρόμοιες επιχειρηματικές κουλτούρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σχέδια της Nuvei για επενδύσεις και ανάπτυξη της Safe Charge θα ωφελήσουν και τις δύο εταιρείες.

Ο Philip Fayer, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nuvei, δήλωσε ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν πραγματικά παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία πληρωμών, επισημαίνοντας ότι οι δύο επιχειρήσεις είναι συμπληρωματικές όσον αφορά τη γεωγραφία, την τεχνολογία, βασικά οργανωτικά στοιχεία και πελάτες.

Ο κ. Fayer δήλωσε επίσης : «Η τεχνολογική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Safe Charge είναι εξαιρετική και θα χρησιμεύσει ως θεμέλιο πάνω στο οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η συγχωνευμένη επιχείρηση για να μπορούμε να παρέχουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες και τους συνεργάτες μας''.

Στο μεταξύ η Nuvei ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά την ανακατανομή των περιουσιακών στοιχείων της Safe Charge ή των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης που βρίσκονται στο Ισραήλ, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η συμφωνία υπόκειται σε κανονιστική έγκριση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δύο έως τρεις μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση