ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι προτεραιοποιούν τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη για το άμεσο μέλλον

Kαι την απαλλαγή από τον άνθρακα στη συνέχεια

Δελτίο Τύπου

  • Δύο στους τρεις CEOs αναμένουν αύξηση εσόδων και κερδών παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον
  • Επενδύσεις στην τεχνολογία, τα δεδομένα και την κυβερνοασφάλεια κυριαρχούν στην ατζέντα των CEOs για τους επόμενους 12 μήνες
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη εδραιώνονται ως παράγοντας διαμόρφωσης των μακροπρόθεσμων εταιρικών αποφάσεων

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για τις άμεσες προοπτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουν σήμερα για να δημιουργήσουν κεφάλαιο για επενδύσεις στη μελλοντική ανάπτυξη. Ωστόσο, σε μια αγορά αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, παραμένουν εστιασμένοι στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Συγχρόνως, οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους σχετικά με την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τη δημιουργία νέων ροών εσόδων θα μπορούσαν να επιτευχθούν ταχύτερα μέσα από αποτελεσματικότερη συνεργασία με τους θεσμικούς επενδυτές και τις κυβερνήσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τελευταίας τριμηνιαίας έρευνας της EΥ, CEO Outlook Pulse, η οποία καταγράφει τις απόψεις 1.200 στελεχών και 300 θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες των διοικητικών συμβουλίων στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Το 60% των CEOs που ερωτήθηκαν δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων των εταιρειών τους, και το 65% για την κερδοφορία της επιχείρησής τους. Σε μεγάλο βαθμό, οι απόψεις των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα για τις προοπτικές της εταιρείας τους και το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένουν αμετάβλητες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα πριν 12 μήνες, με ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης.

Διαφοροποιούνται οι απόψεις CEOs και επενδυτών σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη κατά τους επόμενους 12 μήνες

Η ανταπόκριση στις προσδοκίες της ευρύτερης κοινωνίας για επιτάχυνση της στροφής προς την βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για περισσότερους από τρεις στους τέσσερις CEOs σε ολόκληρο τον κόσμο (77%), ενώ πάνω από τους μισούς (54%) αντιμετωπίζουν τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ως υψηλότερη προτεραιότητα από ό,τι πριν από 12 μήνες. Ωστόσο, σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) απάντησε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα, με το 18% των ερωτηθέντων να αποδίδουν την απόφαση αυτή στις οικονομικές συνθήκες και ένα επιπλέον 5% να δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν σε άλλες προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου. Συγχρόνως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) μειώνεται, με περισσότερο από το ένα τρίτο των θεσμικών επενδυτών (35%) να δηλώνει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα χαμηλότερη προτεραιότητα για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σε σχέση με πριν από 12 μήνες.

Τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για σχεδόν τους μισούς (47%) CEOs για τους επόμενους 12 μήνες. Η ενίσχυση της διαχείρισης δεδομένων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (45%) και η συνολική διαχείριση του κόστους σε κάθε πτυχή της επιχείρησής τους (38%) παραμένουν επίσης σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πιο θετικοί προς τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές

Σε σύγκριση με το υποτονικό τοπίο συναλλαγών του 2023, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι θεσμικοί επενδυτές αντιμετωπίζουν θετικά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε). Σήμερα, περισσότεροι CEOs σχεδιάζουν να αναζητήσουν ευκαιρίες για συμφωνίες κατά τους επόμενους 12 μήνες, όπως δημόσιες εγγραφές, εκποιήσεις ή spin-offs (71 %), κοινοπραξίες και στρατηγικές συμμαχίες με τρίτα μέρη (48%), ή συγχωνεύσεις και εξαγορές (42%), σηματοδοτώντας μια ισχυρή διάθεση για επιδίωξη συμφωνιών.

Η έρευνα ανέδειξε ως τους τρεις σημαντικότερους στρατηγικούς παράγοντες για την επιδίωξη εξαγορών, την απόκτηση τεχνολογίας, νέων δυνατοτήτων παραγωγής ή καινοτόμων startups (40%), την αύξηση του μεριδίου αγοράς (33%) και την πρόσβαση σε νέες γεωγραφικές περιοχές (32%).

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο Ronald Attard, Country Managing Partner της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Η κύρια τάση που αναδύεται από την τελευταία έκδοση της έρευνας CEO Outlook Pulse της EY είναι η ανάγκη για τους CEOs να εξισορροπήσουν τις άμεσες οικονομικές πιέσεις με τις πιο μακροπρόθεσμες επιταγές. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αναγκάζει τους Διευθύνοντες Συμβούλους να επικεντρωθούν στη διαχείριση του επιχειρηματικού κόστους, ενώ συγχρόνως η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο τους οδηγεί να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες. Οι CEOs εξετάζουν επίσης τις συγχωνεύσεις και εξαγορές κυρίως ως μοχλό για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων τους και όχι με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα αυτής της εστίασης στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη φαίνεται να υποχωρεί ως προτεραιότητα στην επιχειρηματική ατζέντα, κάτι που προκαλεί απογοήτευση σε όσους αναμένουν από τις επιχειρήσεις να δώσουν τον τόνο σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα στο: ey.com/CEOOutlook

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση