ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι νέες ισορροπίες στο Nicosia Mall

Το δικηγορικό γραφείο Στέλιος Αμερικάνος έχει το 20%, ακολουθούν Voici La Mode και Α. Ζορπάς & Υιοί

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μπορεί η κοινοπραξία για την εξαγορά του 64% του Nicosia Mall να έχει δώσει τα χέρια με την Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο εσωτερικά, ακόμα το ψάχνουν για την δομή των μετόχων. Οι πληροφορίες για τα ποσοστά των μετόχων αλλάζουν συχνά, όπως και η ταυτότητα του μεγαλύτερου μετόχου από πλευράς των πέντε ενοίκων που μετατρέπονται σε ιδιοκτήτες του mall.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους Voici La Mode, τους Φούρνους Ζορπάς, το δικηγορικό γραφείο Στέλιος Αμερικάνος, την PHC Franchised και τις Υπεραγορές Αθηαινίτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται ότι κατέχει αυτή την στιγμή το δικηγορικό γραφείο Στέλιος Αμερικάνος με ποσοστό 20%. Ακολουθεί η Voici La Mode με 15% ενώ στο ίδιο ποσοστό είναι και ο Zorbas. Στο 10% είναι το ποσοστό της PHC,ενώ το μικρότερο ποσοστό έχει η υπεραγορά Αθηαινίτης με ποσοστό 4%. Το κατά πόσο αυτά θα είναι και τα τελικά ποσοστά, εξαρτάται από τους ίδιους τους μετόχους. Πάντως φαίνεται ότι οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες, να υπάρξουν νέες αλλαγές στην σύνθεση της δομής. Εξάλλου, χρόνος υπάρχει, μέχρι να λάβει η συμφωνία το πράσινο φως από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Τέλος του 2019

Η επικύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ωστόσο δεν αναμένεται συμφωνία πριν από το τέλος του 2019

Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν περί τα τέλη του 2019. Τότε εκτιμάται ότι θα έχει λάβει τις αποφάσεις της και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία τις τελευταίες δέκα μέρες έχει ενώπιόν της το κείμενο της συμφωνίας πώλησης του μεριδίου της Τράπεζας Κύπρου στο Nicosia Mall, στους πέντε νέους μετόχους. Η επιτροπή καλείται να εξετάσει το πώς διαμορφώνεται πλέον η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά, αλλά και κατά πόσο οι δυνάμεις που ενώνονται στην αγορά δημιουργούν μερίδιο περισσότερο από αυτό που προνοείται βάσει του περί συγκεντρώσεων νόμου. Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι απαραίτητος από την στιγμή που οι αγοραστές είναι εταιρείες, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο Nicosia Mall και συνολικά οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζουν είναι γύρω στο 50% των χώρων του εμπορικού κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της Τράπεζας Κύπρουυπογράφηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Το κόστος εξαγοράς του 64% του εμπορικού κέντρου ακουμπά τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ήδη καταβληθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου. Για την απόκτηση του mall θα περάσει στους νέους μετόχους δάνειο ύψους ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ.

Τα υπόλοιπα είκοσι εκατομμύρια θα καταβληθούν κανονικά από τις εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 36% του Nicosia Mall έχει ο Athienitis Contractors. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα περάσει ο έλεγχος στους νέους μετόχους και ακολούθως θα αποφασίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλες αλλαγές εντός του εμπορικού κέντρου, όπως επεκτάσεις, αφίξεις νέων εταιρειών και brands. Πάντως οι εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του mall έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά με βασικούς παίκτες του λιανικού να αναμένουν να δουν στην πράξη πόσο λειτουργική θα είναι αυτή η συμφωνία και ποιες θα είναι σε πρακτικό επίπεδο οι συνέπειές της σε σχέση με τα υπόλοιπα brands που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Nicosia Mall άρχισε το Νοέμβριο του 2018. Πρόκειται για εμπορικό κέντρο έκτασης 82 χιλιάδων τ.μ., στο οποίο περιλαμβάνονται 1700 χώροι στάθμευσης και στεγάζονται 150 καταστήματα, μεταξύ αυτών το Rio Cinema αλλά και η υπεραγορά Αθηαινίτης, η οποία έκανε για πρώτη φορά άνοιγμα εκτός της Παλλουριώτισσας και επεκτάθηκε και στην Κοκκινοτριμιθιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση