ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξημένες πτήσεις ελπίδας τον Σεπτέμβριο

Ενισχύεται η επιβατική κίνηση μετά τον Αύγουστο, προγραμματίζονται πτήσεις από το Ισραήλ, αυξάνονται και οι βρετανικές

Της Μαρίας Ηρακλέους

Βελτιωμένη αναμένεται η εικόνα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από τον Σεπτέμβριο, ο οποίος τουλάχιστον από άποψη πτητικού προγράμματος, παρουσιάζεται πιο δυνατός σε σχέση με τον παραδοσιακά κορυφαίο μήνα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, τον Αύγουστο. Με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου δεν επιδεινωθούν εκ νέου, οι πτήσεις Σεπτεμβρίου είναι ανά εβδομάδα 740- 746. Η διαφορά καταγράφεται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί 746 πτήσεις προς τα δύο αεροδρόμια σε σχέση με 700 με τις οποίες κλείνει ο Αύγουστος. Με βάση το πρόγραμμα πτήσεων και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, η πιο δυνατή εβδομάδα είναι από τις 20 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου με τις πτήσεις να ανέρχονται στις 748. Η διαφορά στον αριθμό των πτήσεων αυξάνεται σημαντικά, συγκρίνοντας τους μηνιαίους αριθμούς.

Ξεκινά το Ισραήλ

Μια κίνηση η οποία γίνεται ίσως προκαταρκτικά είναι και ο προγραμματισμός πτήσεων από το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιουλίου, βάσει της ταξιδιωτικής οδηγίας του Ισραήλ, η Κύπρος έχει περιληφθεί στη λίστα των κόκκινων χωρών. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η είσοδος τουριστών από την Κύπρο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημα νέα ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές. Πάντως με βάση το πρόγραμμα πτήσεων σε Πάφο και Λάρνακα, ενώ την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου οι πτήσεις από Ισραήλ είναι 11 εβδομαδιαίως, από την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου ανεβαίνουν στις 59 και την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου στις 65. Αν και επίσημα η απόφαση του Ισραήλ δεν έχει διαφοροποιηθεί, υπάρχει επί του παρόντος μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, σχολιάζει σχετικά ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και εκτιμά ότι αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση τότε θα αρθούν και οι αυστηροί περιορισμοί. Ο προγραμματισμός Σεπτεμβρίου γίνεται ενόψει αυτής της εκτίμησης και βεβαίως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος, όπως τονίζει.

Περισσότερες από Βρετανία

Με 178 πτήσεις την εβδομάδα από Βρετανία ξεκινά ο Σεπτέμβριος, 17 περισσότερες συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου. Βάσει του τελευταίου προγραμματισμού οι πτήσεις αυξάνονται και φτάνουν τις 199 την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου. Αυξάνει πτήσεις η British Airways και ξεκινά η Cyprus Airways από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τρεις πτήσεις για Λάρνακα, αυξάνοντας τις σε επτά στη συνέχεια. Το πτητικό της πρόγραμμα ενισχύει σημαντικά και η Jet 2, ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει και η Tui Airways.Την ίδια ώρα καταγράφονται οι αναφορές των εταιρειών TUI UK και Jet2 για σημαντική αύξηση των κρατήσεων σε πράσινους και πορτοκαλί προορισμούς για την καλοκαιρινή περίοδο. Η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών επισκεπτών της TUI για το καλοκαίρι, ενώ εντάσσεται και στο χειμερινό πρόγραμμα της Jet2. Η εταιρεία ξεκίνησε τις πωλήσεις για το 2022-2023 σε οκτώ αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου σε προορισμούς όπως η Τενερίφη, η Μαδέρα, η Αττάλεια και η Πάφος.

Η Γερμανία

Μικρή αύξηση των πτήσεων καταγράφεται από Γερμανία για την Λάρνακα, με τις πτήσεις να γίνονται από 22 τέλος Αυγούστου, σε 32 αρχές Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ξεκινά από Αννόβερο η Tui Fly Deutchland, ενώ αυξάνει δρομολόγια η Eurowings από Αμβούργο. Υπήρξαν ωστόσο και ακυρώσεις. Σύμφωνα με τον Μάριο Σωκράτους, CEO της Meeting Point Cyprus, ο όμιλος είχε δύο πτήσεις από Ντύσελντορφ και Μόναχο αλλά ακυρώθηκαν προ μιας εβδομάδας καθότι οι πωλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι χαμηλές κρατήσεις οφείλονται και σε αυτή την περίπτωση στο επιδημιολογικό κόκκινο της Κύπρου. «Δυστυχώς ενώ πηγαίναμε πολύ καλά τον Ιούνιο σε αριθμό κρατήσεων, και είχαμε περισσότερες κρατήσεις ακόμα και σε σχέση με το 2019 που ήταν μια κανονική περίοδος, εντούτοις μετά τα ψηλά κρούσματα, πέσαμε στην κόκκινη κατηγορία». Ως εκ τούτου, χάθηκαν καινούργιες κρατήσεις ενώ υπήρξαν ακυρώσεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως περιγράφει ο κ. Σωκράτους, η πρώτη εβδομάδα Αυγούστου, είναι στο 30% των κρατήσεων της τελευταίας εβδομάδας του Ιούνη, με αυξομειώσεις να καταγράφονται ένεκα ακυρώσεων αλλά και νέων κρατήσεων.

Βόρεια Ευρώπη

Από πλευράς TUI έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση φέτος από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία, και για την Κύπρο, η οποία είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Σκανδιναβούς παραθεριστές. Ωστόσο, πέραν της σουηδικής αγοράς, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία περιορίζονται σε πολύ περιορισμένους αριθμούς. Για την Σουηδία υπάρχει μικρή αύξηση των πτήσεων με την TUI Nordic να αυξάνει τις πτήσεις της σε τρεις την εβδομάδα από την Στοκχόλμη στην Λάρνακα και από το Goteborg από μία σε δυο την εβδομάδα. Από πλευράς του ο Βίκτωρ Μαντοβάνη, επίτιμος πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων, αναφέρει ότι η κίνηση από Νορβηγία και Δανία τουλάχιστον για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι μηδαμινή, με τους Σκανδιναβούς επιβάτες που επισκέπτονται την Κύπρο, να προέρχονται κυρίως, από Σουηδία.

Η εικόνα από Ρωσία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν αυτή την στιγμή οι κρατήσεις από Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ρωσία, αν και η τελευταία παρουσιάζει ένα μούδιασμα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει ο κ. Μαντοβάνης. Ανατρέχοντας στο πρόγραμμα πτήσεων, καταγράφεται μια μικρή μείωση των πτήσεων από Ρωσία. Από 78 την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου, μειώνονται στις 75 την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου και στις 73 την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, οι αριθμοί για το αεροδρόμιο Πάφου είναι 26, 23 και 21 πτήσεις την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου.

Όπως τονίζει ο κ. Μαντοβάνης, έγινε σειρά λαθών, που είχαν αντίκτυπο στην Ρωσική αλλά όχι μόνο, αγορά. Πρώτον, ο μεγάλος αριθμός των τεστ δίνει λανθασμένη εντύπωση για την επιδημιολογική μας εικόνα και δίνει ισχυρό προβάδισμα σε άλλους προορισμούς. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση για διενέργεια rapid test σε μη εμβολιασμένους τουρίστες έχει επηρεάσει τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έχουν σημαντικό αριθμό μη εμβολιασμένων. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρει, δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά την Κύπρο και δημιουργεί αβεβαιότητα στον ξένο επισκέπτη. Λανθασμένη θεωρεί και την επιδότηση του εγχώριου τουρισμού μέσα στον Αύγουστο αφού, όπως αναφέρει, λόγω του μειωμένου αριθμού διαθέσιμων κλινών για τον εισερχόμενο τουρισμό, οι τιμές πιέζονται προς τα πάνω.

Οι πληρότητες

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Hermes Airports, τουλάχιστον για τον μήνα Αύγουστο, οι πληρότητες των πτήσεων κυμαίνονται στο 70% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι πληρότητες κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε προορισμούς στους οποίους δεν ταξιδεύει ο Κύπριος, σχολιάζει ο κ. Σωκράτους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι πληρότητες από Κεντρική Ευρώπη κυμαίνονται στο 40-50% στην καλύτερη περίπτωση. Σε καλύτερα επίπεδα κινείται η Ρωσία και φυσικά, η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Μάριος Σωκράτους σχολιάζει ως θετικό βήμα το πρωτόκολλο προορισμού το οποίο, όπως αναφέρει, λειτούργησε θετικά για τους εμβολιασμένους τουρίστες από την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία, οι οποίοι ταξιδεύουν περισσότερο από τους μη εμβολιασμένους. Εκτιμά δε, ότι αυτές οι αγορές θα κινηθούν πολύ καλά το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, και προβληθεί η Κύπρος, ως ασφαλής προορισμός. Επί του παρόντος, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι σε πλεονεκτική θέση ένεκα της Τουρκίας, η οποία έχει χάσει από την δυναμική της, αλλά και της κακής επιδημιολογικής κατάστασης στην Αίγυπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Ακόμα μία χρονιά τα METRO στηρίζουν έμπρακτα τα αδέσποτα ζώα της Κύπρου.
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ