ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διακοπές εντός θα κάνουν φέτος οι Κύπριοι

Πέραν των 180 χιλ. διανυκτερεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγημένων διακοπών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Διέξοδο σε καταλύματα εντός Κύπρου φαίνεται να αναζητεί ο εγχώριος τουρισμός, δίνοντας έτσι ανάσες στα ξενοδοχεία αλλά και ευρύτερα στην τουριστική βιομηχανία. Τουλάχιστον σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία από το πρόγραμμα επιδοτημένων διακοπών για την περίοδο από 15-31 Αυγούστου, οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ για αύξηση της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων τον Αύγουστο και οι εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων που βλέπουν τις κρατήσεις αλλά και την διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τον Ιούνιο, την περίοδο του Κατακλυσμού και μετά, αφότου ξεκίνησαν τα πρώτα πακέτα διακοπών στο εξωτερικό, διαφάνηκε ότι η απήχηση στο κοινό ήταν γύρω στο 35-40% σε σχέση με το 2019. Βάσει εκτιμήσεων των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ότι φέτος την κατ΄εξοχήν περίοδο των διακοπών, περίπου 100 χιλιάδες άτομα θα επιλέξουν διακοπές εκτός Κύπρου. Επισημαίνεται ότι παραδοσιακά, Ιούλιο και Αύγουστο ταξίδευαν περίπου 300 χιλιάδες Κύπριοι. «Δεν θα ξεπεράσουμε το 40% φέτος των ταξιδίων σε σχέση με το 2019», εκτιμά ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Άκης Κελλεπέσιης και επισημαίνει τις προεκτάσεις που κάτι τέτοιο αφήνει για την επιβίωση των ταξιδιωτικών γραφείων.

Τι προτιμούν

Η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για ολιγοήμερες καλοκαιρινές αποδράσεις των Κυπρίων στο εξωτερικό. Κυρίως δε προτιμούν ελληνικά νησιά. Τα περισσότερα εισιτήρια και πακέτα διακοπών αφορούν την Μύκονο, την Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κεφαλονιά, την Λευκάδα και την Σκιάθο. Όπως αναφέρει ο κ. Κελεπέσιης, η επιδημιολογική εικόνα της Μυκόνου και της Κρήτης δεν έδειξε να έχει επηρεαστεί τις προτιμήσεις των Κυπρίων, κυρίως δε όσων έχουν εμβολιαστεί. Αριθμός Κυπρίων ταξιδιωτών διοχετεύεται επίσης και σε μικρότερα νησιά στα οποία η μετάβαση γίνεται μέσω Πειραιά. Ακολουθούν σε σειρά προτίμησης και σε σαφώς μικρότερους αριθμούς, οι κρατήσεις για την Ευρώπη και προορισμούς όπως Γαλλία και Ιταλία. Είναι σαφές όμως ότι φέτος, όπως και πέρσι, οι περισσότεροι επιλέγουν τον εσωτερικό τουρισμό.

21 χιλ. κρατήσεις

Με βάση τις κρατήσεις που στάλθηκαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο Υφυπουργείο Τουρισμού, τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του προγράμματος (15-30 Ιουλίου), πραγματοποιήθηκαν πέραν των 21 χιλιάδων κρατήσεων. Αυτά για την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου. Θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού οι κρατήσεις συνεχίζονται. Πάντως, ήδη, συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα, καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο σχέδιο στήριξης εγχώριου τουρισμού, μέχρι τις 11 Ιουνίου έγιναν 16 χιλιάδες κρατήσεις για 35 χιλιάδες διανυκτερεύσεις για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Άρα 16 χιλιάδες κρατήσεις για περίοδο τεσσάρων μηνών. Οι μέχρι στιγμής 21 χιλιάδες κρατήσεις, αφορούν πέραν των 55 χιλιάδων ατόμων με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 180 χιλιάδων. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι το κάθε άτομο μένει λίγο περισσότερο από τρεις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός διανυκτερεύσεων βάσει του σχεδίου, είναι τα τρία βράδια.

Ξεπούλησαν τον Δεκαπενταύγουστο

Αν και δεν υπάρχει καταχώρηση για τον αριθμό των κρατήσεων συγκεκριμένα για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, θεωρείται δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος για την συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης, αριθμός ξενοδοχείων εξαιρείται του προγράμματος για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, έχοντας δεδομένη την ζήτηση και την πληρότητα, χωρίς τα δεκανίκια του σχεδίου. Ανατρέχοντας στον κατάλογο των ξενοδοχείων, παρατηρείται ότι η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων αφορούν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Πρόκειται για κίνηση η οποία αποδίδεται στις συμφωνίες του ξενοδοχείου με τους ξένους πράκτορες ή και κρατήσεις οι οποίες προϋπήρχαν του σχεδίου. Αν υπήρχε ψηλός αριθμός κρατήσεων, ίσως δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο για την συγκεκριμένη περίοδο, εξηγά το Υφυπουργείο Τουρισμού. Παρατηρείται επίσης ότι λόγω του ότι ειδικά στην περιοχή της Αμμοχώστου, πολλά ξενοδοχεία εξαιρούνταν κάποια περίοδο Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν πολλές διανυκτερεύσεις και τον Ιούλιο. Διαθέσιμες κλίνες υπάρχουν για την περίοδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο κυρίως για πιο μικρά ξενοδοχεία, μετά τις 20 Αυγούστου - το τελευταίο δεκαήμερο του προγράμματος. Το πρόγραμμα σαφώς ενισχύει και την εικόνα στα ξενοδοχεία. Παρά το ότι δεν γεμίζουν, εντούτοις είναι σαφές ότι οι πληρότητες τους αυξάνονται κυρίως τον Αύγουστο, τον κατ΄ εξοχήν μήνα διακοπών για τους Κύπριους. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, η μέση πληρότητα Ιουλίου κινήθηκε στο 25% παγκύπρια, ενώ ως υψηλότερη πληρότητα κυμαίνεται γύρω στο 60-65%. Τον Αύγουστο λόγω και της μαζικότητας των διακοπών των Κυπρίων, οι μέσες πληρότητες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 40-45% και τα Σαββατοκύριακα γύρω στο 70-75%.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι επιστροφές φοιτητών και πεντάστερα ξενοδοχεία

Βάσει μιας πρώτης εκτίμησης των κρατήσεων, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στα μεγαλύτερα παραλιακά ξενοδοχεία (3, 4 και 5 αστέρων), αν και υπάρχουν μικρά παραδοσιακά καταλύματα και σε ορεινά που έχουν κινητικότητα. Ανά επαρχία, τη μεγαλύτερη προτίμηση παρουσιάζει παραδοσιακά, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, μεγάλη η ζήτηση και για τα καταλύματα της Πάφου ενώ ακολουθεί η Λεμεσός και η Λάρνακα. Τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας είναι για τον μήνα Ιούνιο. Βάσει αυτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό ανήλθαν στις 35.361 σε σύγκριση με 11.726 τον Ιούνιο 2020, σημειώνοντας αύξηση 201,6% και μείωση 74,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2019. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Ιούνιο 2021, ήταν η Ελλάδα με 46,1%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9,9% και η Ρωσία με 5,5%. Όπως εξηγεί ο κ. Κελεπέσιης τα ταξίδια αυτά δεν αφορούν τουρισμό, αλλά πρόκειται ως επί το πλείστον για επιστροφές κυρίως φοιτητών και επιστροφές από επαγγελματικά ταξίδια.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση