ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινο φως από Βουλή για τα Airbnb

Πέρασε η πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ηλία Μυριάνθους για την ρύθμιση της λειτουργίας των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων

Newsroom K

Με 52 ψήφους υπέρ και δύο εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλή, η ρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης και των προδιαγραφών για τα καταλύματα τύπου Airbnb. Βάσει της πρότασης, θα τηρείται μητρώο καταλυμάτων. Εκτιμάται ότι με την πρόταση ρυθμίζεται η λειτουργία περίπου 20 χιλιάδων καταλυμάτων.

Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων θα έχουν περιθώριο δύο χρόνων να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν σχετική άδεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Όσον αφορά τα αγκάθια κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στην Επιτροπή Εμπορίου, ήτοι ο ρόλος της διαχειριστικής επιτροπής της πολυκατοικίας στην διαδικασία ενοικίασης, αποφασίστηκε όπως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να ενοικιάζει το διαμέρισμα του χωρίς να πρέπει να λάβει την έγκριση από την διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας. 

Η τροπολογία κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ. Επίσης μετά από υπερψήφιση τροπολογίας που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη διαγράφηκε από τις προϋποθέσεις ενοικίασης ή εκμίσθωσης αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος το οποίο αποτελεί μονάδα σε κοινόκτητη ιδιοκτησία ή κοινόκτητη οικοδομή η απαίτηση για εκ των προτέρων μη λήψη αρνητικής απόφασης, ανάλογα με την περίπτωση, της Διαχειριστικής Επιτροπής ή του Διαχειριστή Κοινόκτητων Οικοδομών ή της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και/ή δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ένα ζήτημα που ήταν ανεξέλεγκτο ρυθμίζεται κατά τρόπο που ένα νοικοκυριό θα έχει ένα πρόσθετο νόμιμο εισόδημα. «Εδώ και δεκαετίες δεν δικαιούταν να το κάνουν με τη μέρα». Αναφερόμενος στη θέση της πλειοψηφίας να διαγράψει τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής επιτροπής για την ενοικίαση με αυτή τη μέθοδο, είπε ότι «κατανοούμε τη θέση της πλειοψηφίας», προσθέτοντας πως αν δημιουργηθούν προβλήματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Με την τροπολογία ανέφερε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταργούνται οι οικιστικές ζώνες, και θα είναι δώρο στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, που αντί να πωλούν τα διαμερίσματα θα τα ενοικιάζουν ή θα πωλούν ακριβότερα επειδή θα μπορούν οι αγοραστές να τα ενοικιάζουν.
Μακάρι οι ευαισθησίες μας να μην έχουν βάση, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως θα δίνεται άδεια για να εγγραφεί σε μητρώο ένα διαμέρισμα ή σπίτι ως τουριστικό κατάλυμα για να λειτουργεί νόμιμα. Προσθέτοντας ότι δεν έχουν όλες οι πολυκατοικίες διαχειριστική επιτροπή ή διαχειριστές, και διερωτήθηκε τι θα γίνεται αν μια διαχειριστική επιτροπή υπολειτουργεί ή αν ο διαχειριστής έχει τις προσωπικές του απόψεις για κάποια θέματα και δεν συμφωνεί με τη διαχείριση του διαμερίσματος όπως αποφασίζει ο ιδιοκτήτης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως αν εκχωρηθεί η εξουσία στη διαχειριστική επιτροπή, θα δημιουργούν στρεβλώσεις και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Κάποιος που θέλει να ενοικιάζει τα δικά του, δεν θα συναινεί να πάρει άδεια ο ανταγωνιστής, παρατήρησε προσθέτοντας ότι το νομοθέτημα είναι σωστή πρωτοβουλία που θα εισαγάγει κάποιο έλεγχο στον τομέα.

Ο κ. Μυριάνθους επανέλαβε ότι περίπου 20.000 τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου και που με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούσαν να λειτουργούν θα εγγραφούν και θα λειτουργούν νόμιμα. Το πρόβλημα με τα μη αδειοδοτημένα υποστατικά είναι στην περιφέρεια και στον αγροτουρισμό όπως ανέφερε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση