ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πράσινο» Κομισιόν σε κυπριακό πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση κυπριακού προγράμματος στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η κρατική στήριξη θα δοθεί μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων για ιδιώτες επενδυτές που αποφασίζουν να επενδύσουν σε καινοτόμες μικρές μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επενδυτές που παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια θα δικαιούνται φορολογικές ελαφρύνσεις μέχρι 30% του ποσού που επενδύουν. Το συνολικό ανώτατο όριο για τις εν λόγω φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ ετησίως και τις 750.000 ευρώ εντός πέντε ετών από την επένδυση.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή, σημειώνεται, έκρινε το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο «αναγκαίο και κατάλληλο μέσο για την ενίσχυση της ανεπαρκώς ανεπτυγμένης αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κύπρο», ενώ διαπίστωσε πως η ενίσχυση θα είναι αναλογική καθώς θα περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος αντισταθμίζει τυχόν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και το εμπόριο που μπορούν να προκληθούν.

Όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν δίνει προτεραιότητα στην αξιολόγηση μέτρων κρατικής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου έχει αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή και εγκρίθηκε επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, κρίθηκε από την Κομισιόν πως συνάδει με τους κανονισμούς της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και συγκεκριμένα με το άρθρο της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση