ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφιακός μετασχηματισμός: το κλειδί της επιβίωσης και επιτυχίας

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΡΙΓΓΟΥ*

Τα γεγονότα που καλείται να διαχειριστεί η ανθρωπότητα έπειτα από την πανδημία και τις διάφορες διεθνείς εξελίξεις, αιφνιδίασαν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν σε μια νέα πραγματικότητα και να επιταχύνουν τις αλλαγές που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων είναι επιτακτική σήμερα περισσότερο από ποτέ και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες και λειτουργίες τους. Τα νέα δεδομένα και ρυθμοί οδήγησαν στον περιορισμό των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια νέα σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν με επιτυχία υιοθετηθεί και έχουν αποδειχθεί κατά πολύ πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται, να καινοτομούν και να εξελίσσονται ταχύτερα από την αγορά, αναμφίβολα θα επιβιώσουν και θα ανθίσουν. Ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριοποίησης, όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εφόσον θέσουν σε εφαρμογή ένα σωστό αποτελεσματικό πλαίσιο. Στον τομέα της δημόσιας υγείας, παραδείγματος χάρη, προσφέρονται σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για εξατομικευμένη και ενισχυμένη φροντίδα, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, η τεχνολογία μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος και ταυτόχρονα να προσφέρει εξαιρετική ψηφιακή εμπειρία στους πελάτες.

Τα ποσοστά υιοθέτησης του ψηφιακού μετασχηματισμού ποικίλλουν στους διάφορους τομείς της οικονομίας, με ορισμένους να έχουν προχωρήσει σε εκτενείς επιχειρηματικούς ψηφιακούς μετασχηματισμούς και άλλους να έχουν εφαρμόσει επουσιώδεις αποσπασματικές αλλαγές. Η ψηφιοποίηση στις βιομηχανίες λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού, της δυνατότητας αξιοποίησης ισχυρών εργαλείων και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών είναι υψίστης σημασίας. Η υιοθέτηση ψηφιακών καναλιών και λύσεων σε συνδυασμό με τη συλλογική προσπάθεια των βιομηχανιών ως προς την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και κακόβουλων ενεργειών είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αλλά και πρωτίστως ωφέλιμο για την κοινωνία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), τέλος του 2021 είχε υπό την εποπτεία της 806 οντότητες. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΚΚ έχει επιβάλει διοικητικές κυρώσεις σε εταιρείες για παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις που ξεπερνούν τα €4,53 εκατ., εκ των οποίων πέραν των €3 εκατ. επιβλήθηκαν στις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ). Τα τελευταία εννέα χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα πέραν των €31 εκατ. Το 2021 η ΕΚΚ προχώρησε επίσης σε αναστολή της άδειας λειτουργίας 6 ΚΕΠΕΥ, σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας 4 ΚΕΠΕΥ και κάλεσε πέραν των 70 εποπτευόμενων οντοτήτων να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για αδυναμίες και/ή παραλείψεις που είχαν εντοπιστεί κατά τους εποπτικούς ελέγχους.
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά, έχουν δημιουργηθεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για αξιοποίηση και ανάπτυξη σχέσεων και στρατηγικών συνεργασιών με πελάτες, εταιρείες και προμηθευτές. Ωστόσο, μαζί με το τρέχον κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, καθιστώντας το ζήτημα της διαφάνειας και των ελέγχων ιστορικού πριν από τη σύναψη μιας συνεργασίας, πιο απαραίτητο από ποτέ. Εταιρείες διαλύθηκαν λόγω, μεταξύ άλλων, και έλλειψης διαδικασιών συμμόρφωσης και επαλήθευσης της ταυτότητας των πελατών.

Υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων, η Infocredit Group προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λειτουργίας και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σε ένα ασφαλές περιβάλλον διαφάνειας, με συνεχή προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, βελτιωμένη παραγωγικότητα και εισαγωγή καινοτομιών. Στην Infocredit Group επιτυγχάνουμε τον μετριασμό του κινδύνου για τους πελάτες μας μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουμε, όπως η κανονιστική συμμόρφωση, η διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση.

*Ο κ. Θεόδωρος Κρίγγου είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Infocredit Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση