ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πανικό το λιανικό μετά τα νέα σχέδια στήριξης

Έμειναν εκτός σχεδίων τα εμπορικά καταστήματα , προβλέπουν απολύσεις και λουκέτα για την επόμενη μέρα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για τα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, από τα οποία έχουν αποκλειστεί. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο, που ακόμα αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του, έχοντας να αντιμετωπίσει παράλληλα και το ανοικτό μέτωπο καταβολής των ενοικίων.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και θα φέρει αναπόφευκτα λουκέτα και απολύσεις προσωπικού.
Λύπη και απογοήτευση εκφράζει ο σύνδεσμος λιανικού εμπορίου, διά του γγ του Μάριου Αντωνίου. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι ο αποκλεισμός τους προκάλεσε έκπληξη λύπη και απογοήτευση. Πρόκειται για τον κλάδο με συμβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 12% το 2019 τον πρώτο τομέα στην απασχόληση καθώς εργοδοτεί 75 χιλιάδες εργαζόμενους. «Είναι οξύμωρο και παράδοξο από την στιγμή που στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να αποκλειστεί και να εξαιρεθεί από τα σχέδια» επισημαίνει ο κ. Αντωνίου. Διευκρινίζεται ότι το ζήτημα που προκύπτει αφορά τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και όχι τις υπεραγορές, τους φούρνους και τις φρουταρίες οι οποίες είναι οι επιχειρήσεις που σημείωσαν καλές επιδόσεις εν μέσω πανδημίας. Όσο αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου κατάφεραν στην καλύτερη περίπτωση, να ανακτήσουν με την επαναλειτουργία τους, το 40% του κύκλου εργασιών σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

Δώρο άδωρο

Ο κ. Αντωνίου εξηγεί ότι ο αποκλεισμός έρχεται να προστεθεί στο θέμα των ενοικίων το οποίο δεν έχει κλείσει καθώς τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν για περίοδο τριών μηνών στους ιδιοκτήτες δεν λειτούργησαν σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτήτες υποστατικών παρέμειναν αδιάλλακτοι, κάποιοι προχώρησαν σε μικρές μειώσεις, ωστόσο δεν δόθηκε συνολική λύση στο πρόβλημα. «Τα φορολογικά κίνητρα ήταν δώρο άδωρο και δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις των ενοικίων» αναφέρει ο κ. Αντωνίου.

Επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων που δραστηριοποιούνται εντός των τουριστικών περιοχών υπάρχει ένα παράθυρο να ενταχθούν στο σχέδιο που αφορά τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, ή επηρεάζονται ή συνδέονται με τον τουρισμό, ή συνδέονται με δραστηριότητες που με βάση τα διατάγματα παραμένουν κλειστά. Θα πρέπει ωστόσο να αποδείξουν ότι είναι άμεσα συνυφασμένοι με τον τουρισμό να ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο.

Η επόμενη μέρα

Λουκέτα και απολύσεις αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό της επόμενης μέρα για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παικτών του κλάδου. Είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι θα διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας, αναφέρει ο γγ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου. Ήδη, ανέφερε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, σε ό, τι αφορά το θέμα των ενοικίων, όπου οι όποιες ελαφρύνσεις αποτελούν καθαρά αποφάσεις των ιδιοκτητών. Την ίδια ώρα επικρέμεται η απειλή των εξώσεων καθώς η αναστολή εξώσεων είναι σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβρη και από εκεί και έπειτα δεν υπάρχει εγγύηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα εμπορικά κέντρα

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για όσα εμπορικά καταστήματα δραστηριοποιούνται εντός των εμπορικών κέντρων, όπου το ύψος των ενοικίων είναι ακόμη πιο ψηλά, και θα πρέπει να καταβληθούν αν και παρέμειναν κλειστά για σύνολο τριών μηνών. Με εξαίρεση το Nicosia Mall, το οποίο δεν θα ζητήσει ενοίκια τριών μηνών, στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα δόθηκαν εκπτώσεις και βάθος χρόνου για είσπραξη των ενοικίων, ωστόσο και πάλι δεν είναι εύκολο να βρεθούν τα χρήματα με μηδενικούς κύκλους εργασιών. Το θέμα των ενοικίων τίθεται ενώπιον σύσκεψης του ΔΣ του συνδέσμου με στόχο να γίνουν ενέργειες για το αν μπορούν, οι επιχειρήσεις εντός των εμπορικών κέντρων, να τύχουν διαφορετικής στήριξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου θα εξετάσει επίσης τα θέματα που προκύπτουν μετά την εξαίρεση του λιανικού από τα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση