ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:24
 

Στα 12% τα ΜΕΔ της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου

Ολοκληρώθηκε ο διαχωρισμός του υγιούς και του προβληματικού της χαρτοφυλακίου

Newsroom K

Την εξυγίανση του ισολογισμού της αλλά και ετήσια κέρδη πέτυχε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (Κύπρου) για το οικονομικό έτος του 2018.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας, το 4ο τρίμηνο του 2018 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών της δανείων με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL ratio) να μειωθεί σημαντικά από 62% το 2017 στο 12% το 2018, όντας πλέον ένας από τους καλύτερους στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι η συνολική κάλυψη των προβληματικών δανείων (συνυπολογιζομένων και των εξασφαλίσεων) υπερβαίνει κατά πολύ το 100%. "Επιβεβαιώνεται η ισχυρή θέση της Τράπεζας και η θωράκισή της για το μέλλον", σημειώνει η ίδια.

Η Τράπεζα, παράλληλα με τη διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού της, κατά τη χρήση του 2018 πέτυχε κέρδη προ φόρων ύψους €4 εκατ. (σε σύγκριση με ζημιά €8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017). Οι συνολικές καθαρές χορηγήσεις στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν σε €261 εκατ., μειωμένες κατά €233 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2017 (η μείωση προκύπτει λόγω της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών δανείων). Αντίστοιχα οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν σε €587 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2017 και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της Τράπεζας.

"Ο Δείκτης Δανείων μετά από προβλέψεις, προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 44% στο τέλος του 2018, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της Τράπεζας στο δύσκολο τραπεζικό και οικονομικό περιβάλλον αλλά και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Κύπρου", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η τράπεζα αναφέρει πως στο τέλος του 2018 η Τράπεζα είχε Συνολικό Δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων 28,60%. "Είναι από τους ψηλότερους της αγοράς και υπερβαίνει κατά πολύ τον ελάχιστο εποπτικά προβλεπόμενο. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών της και μέσω αυτής, την στήριξη της Κυπριακής οικονομίας", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X