ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Έδωσαν χέρια» Εθνική και Astrobank

Κατέληξαν σε συμφωνία - Έγινε κατορθωτή και άλλη συγχώνευση στο τραπεζικό σύστημα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο κύβος ερρίφθη αναφορικά με τις διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου). Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», το υγιές κομμάτι της Εθνικής Τράπεζας της Κύπρου, αποκτήθηκε από την Astrobank. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Astrobank θα έχει απορροφήσει δύο τράπεζες από το 2017.

Στο ενεργητικό της τράπεζας θα περάσουν περί τα 340 εκατομμύρια ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων. Τα Μη Εξυπηρετούμενα της Εθνικής δεν περνούν στην Astrobank, καθώς θα είναι σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) τα οποία θα διαχειρίζεται η μητρική τράπεζα στην Ελλάδα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία, ένας εκ των ενδιαφερομένων στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας είχε πληροφορήσει την εφημερίδα πως τα καλά στοιχεία της Εθνικής απορροφώνται με 40 - 50 εκατ. ευρώ.

H Astrobank πλέον θα έχει τη δυνατότητα να υψώσει ανάστημα και να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες τράπεζες, όπως την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Εξάλλου, έχει μεγαλώσει ήδη μετά την πρόσφατη απορρόφηση της USB Bank, όπου το σύνολο ενεργητικού της «καινούργιας» Astrobank μεγάλωσε κατά 52% και έφτασε τα 2.1 δισ. ευρώ. Τα μεικτά της δάνεια ανέρχονται σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα της Astrobank και της USB Bank στα 1.18 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις στα 1.9 δισ. ευρώ και κεφάλαια περί τα 160 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η συναλλαγή περιελάμβανε την μεταβίβαση όλων των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της USB και δεν είχε το χαρακτήρα της συναλλαγής με την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου. Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την Astrobank, είναι μέχρι το τέλος του 2019 να λειτουργεί με ένα ενιαίο πελατολόγιο, το οποίο να περιλαμβάνει αυτό της USB Bank και της ΕΤΕ Κύπρου.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ για την πώλησή της εργάστηκε η Credit Suisse.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για τα καταστήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Κύπρου) ύψους 1 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018 από 3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ., από 17 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με το δείκτη κεφαλαίων CET1, η μητρική στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αναφέρει πως διαμορφώθηκε σε 16,1% και υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στα αποτελέσματα σχολιάζει πως ο δείκτης CET1 ενσωματώνει την απομείωση της αξίας των θυγατρικών της ΕΤΕ σε Ρουμανία, Κύπρο και Αίγυπτο. «Η ολοκλήρωση της πώλησης των εν λόγω θυγατρικών θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Τράπεζας μέσω της μείωσης των Σταθμισμένων Στοιχείων ενεργητικού, η οποία δεν έχει ενσωματωθεί στον υπολογισμό των τρεχουσών κεφαλαιακών δεικτών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση