ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο πρόστιμο 8,66 εκατ. ευρώ στην Deutsche Bank

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για κάποιο διάστημα δεν διέθετε επαρκείς μηχανισμούς και ελεγκτικές διαδικασίες για τις συνεισφορές στο Euribor

Kathimerini.gr

BLOOMBERG

Παρά το ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έφερε στο φως τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του συστήματος των τραπεζών, ακόμα αυτές καταβάλλουν προσπάθειες να τις αποκαταστήσουν. Τελευταίο παράδειγμα ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank, που καλείται να πληρώσει πρόστιμο 8,66 εκατ. ευρώ λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τις προσφορές για το επιτόκιο αναφοράς Euribor και το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο σοβαρότατου σκανδάλου. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για κάποιο διάστημα δεν διέθετε επαρκείς μηχανισμούς και ελεγκτικές διαδικασίες για τις συνεισφορές στο Euribor, όπως απεφάνθη η αρμόδια εποπτική αρχή στη Γερμανία (BaFin). Αν και η τελευταία διευκρίνισε ότι η Deutsche Bank έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση, δήλωσε ότι αποδέχεται πως το πρόστιμο δημιουργεί μια βεβαιότητα νομικής φύσεως.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να εξετάζουν και να εφαρμόζουν μέτρα και πρακτικές για να απαλείψουν τις αδυναμίες τους, ενώ και οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες γύρω από το θέμα αυτό. Αν και το πρόστιμο θεωρείται συγκριτικά μικρό για την Deutsche Bank, δεν παύει να υποδηλώνει ότι δεν έχει πλήρως ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, στις οποίες προέβη αφότου τιμωρήθηκε με τις υψηλότερες χρηματικές ποινές του κλάδου λόγω ανάμειξής της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. «Παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να διαπιστώσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά πιθανές αδυναμίες μας στις διαδικασίες ελέγχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Deutsche Bank. Η τράπεζα αυτή, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Γερμανίας, βρέθηκε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τον νόμο και τις ρυθμιστικές αρχές εντός και εκτός συνόρων, διακυβεύοντας την πρόοδο που είχε σημειώσει στην αποκατάσταση της βιώσιμης κερδοφορίας της. Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες προ ημερών το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ίσως η Deutsche Bank να έχει παραβιάσει διακανονισμό που είχε κάνει, διότι δεν ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές για εσωτερική καταγγελία σχετική με τις δραστηριότητές της στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όπως σημείωσαν έγκυρες πηγές.

Αναφορικά με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, αυτό είναι το ακρωνύμιο από τις λέξεις Euro Interbank Offered Rate. Προέρχεται από το μέσο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες αλληλοδανείζονται και το οποίο είναι ανάλογο με το γνωστότερο London Interbank Offered Rate, ήτοι το Libor. Σε ορισμένες παγκοσμίου βεληνεκούς τράπεζες, όπως οι UBS Group και JPMorgan Chase, πέραν της Deutsche Bank, επιβλήθηκαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων διότι αποπειράθηκαν να χειραγωγήσουν τα επιτόκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να υπολογιστούν τα πάντα, από τα φοιτητικά δάνεια μέχρι τα περίπλοκα παράγωγα. Τα επιτόκια δυσφημίστηκαν και σταδιακά τείνουν προς εξάλειψη. Συγκεκριμένα, το 2015 η γερμανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει στις ΗΠΑ και στη Βρετανία πρόστιμα 2,5 δισ. δολαρίων συνολικά για απόπειρες χειραγώγησης βασικών διατραπεζικών επιτοκίων και τότε είχε ισχυριστεί ότι λάμβανε μέτρα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Σήμερα, αναφορικά με το πρόστιμο της BaFin, τόνισε ότι ήδη έχει εφαρμόσει προκαταρκτικά μέτρα για τη βελτίωση των ελέγχων σε συντονισμό με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση