ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για τα καταλύματα τύπου Airbnb

Η πρόταση νόμου προνοεί την αδειοδότηση και καταχώρηση σε μητρώο πέραν των 20 χιλιάδων διαμερισμάτων, που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη (26/11) στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής η συζήτηση για έλεγχο και φορολόγηση των ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, που ενοικιάζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb, με την πρόταση νόμου, που προνοεί την αδειοδότηση και καταχώρησή τους σε μητρώο, να οδηγείται τον επόμενο μήνα στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Η πρόταση νόμου προνοεί την αδειοδότηση και καταχώρηση σε μητρώο πέραν των 20 χιλιάδων διαμερισμάτων, που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb.

Αν και όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της πρότασης νόμου, με την οποία θα δημιουργηθεί μητρώο, εντούτοις ο ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, σε σχέση με τη διαγραφή πρόνοιας, που προβλέπει ότι θα πρέπει να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη της διαχειριστική επιτροπής κάθε πολυκατοικίας, για ενοικίαση διαμερισμάτων με Airbnb.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι «η πρόταση νόμου, που καλύπτει τα διαμερίσματα, τις κατοικίες και επαύλεις, που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του Aribnb, οδηγείται ομόφωνα στην ολομέλεια, με τον ΔΗΣΥ να επιφυλάσσει την τοποθέτηση του για το εάν θα έχει λόγο ή όχι η διαχειριστική επιτροπή σε κοινόκτητες οικοδομές ενώπιον της συνεδρίας της Ολομέλειας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, εξήγησε ότι κατά τη συνεδρία της ολομέλειας θα προηγηθεί η έγκριση ή όχι της τροπολογίας, η οποία προνοεί ότι δεν θα πρέπει να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη διαχειριστικής επιτροπής κοινόκτητης οικοδομής και ακολούθως η πρόταση νόμου.

Είπε ακόμα ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου θα διορθώσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επικρατούσε στην ενοικίαση αυτών των καταλυμάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε, η πρόταση για τη ρύθμιση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων οδηγείται στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα για ψήφιση με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές που είχαν εισηγηθεί ως κόμμα.

Όπως υπενθύμισε «οι αλλαγές, που είχαμε εισηγηθεί και έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από την Επιτροπή, απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο, διαγράφουν την πρόνοια με την οποία δεν μπορούσαν άλλα αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα να εγγραφούν στο μητρώο με την εφαρμογή της νομοθεσίας και επίσης διαγράφουν την πρόνοια με την οποία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας η αδειοδότηση θα γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου περί ξενοδοχείων, κάτι το οποίο θα έκλεινε τα περισσότερα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, διότι όπως ανέφερε «η πρόταση νόμου προνοεί την έγκριση χιλιάδων μη αδειούχων μέχρι σήμερα διαμερισμάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τώρα την ευχέρεια να συνάψουν νέες συμφωνίες με τουριστικούς οργανισμούς υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Τουρισμού».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο μητρώο θα πρέπει μέσω υπεύθυνης δήλωσης να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές, ότι κατέχουν τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες και ότι τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία σε περίοδο ενός έτους.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα, που ενοικιάζονται στην Κύπρο, κυμαίνονται μεταξύ 20 με 40 χιλιάδες, ενώ οι αδειοδοτημένες επαύλεις είναι κάτω των 100.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X