ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Παγώνουν» επενδύσεις εκατομμυρίων στην Λάρνακα λόγω τοπικού σχεδίου

Το QN Kition, και το Larnaka Tower περιμένουν την δημοσίευση του τοπικού σχεδίου για να πάρουν πολεοδομική άδεια

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η σύνθεση του πολεοδομικού συμβουλίου κατά την έγκριση του τοπικού σχεδίου της Λάρνακας, ήταν ο λόγος ακύρωσης του, και η επιστροφή  στο προηγούμενο σχέδιο του 2006. Η δημοσίευση του νέου σχεδίου θα πρέπει να αναμένεται εντός Φθινοπώρου σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις που έλαβε ο δήμος από τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες θα παραμείνουν στάσιμες επενδύσεις εκατομμυρίων στην Λάρνακα, αφού χωρίς το τοπικό σχέδιο δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους για πολεοδομική άδεια. 

Έτσι λοιπόν το γεγονός ότι ο πύργος QN Kition έλαβε έγκριση από την περιβαλλοντική αρχή, στην ουσία δεν σημαίνει ότι το έργο προχωρά, αφού εκκρεμεί, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα, η έκδοση της πολεοδομικής του άδειας. Ανάμεσα στα έργα που επηρεάζονται είναι και η πολυσυζητημένη επένδυση της εταιρείας Lanomex Ltd του Ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο στον χώρο του παλιού δημαρχείου στον οποίο θα ανεγερθεί ξενοδοχείο δέκα ορόφων και σε διπλανό τεμάχιο θα ανεγερθεί πολυώροφο κτήριο για οικιστική χρήση.

Καθυστερούν επίσης οι αιτήσεις για ανέγερση δέκα ψηλών κτηρίων στην Λάρνακα, οι οποίες είχαν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα ενώπιον του δήμου Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι έργα τα οποία έχουν ήδη λάβει την πολεοδομική έγκριση, όπως τα ξενοδοχεία Best Western και Indigo στο κέντρο της Λάρνακας, δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις. 

Να ρυθμιστεί νομοθετικά

Το γεγονός ότι οι αναπτύξεις μιας ολόκληρης χώρας εξαρτώνται και μπορούν να ανατραπούν από απλά διαδικαστικά ζητήματα δεν δημιουργεί σοβαρό προφίλ για την Κύπρο, και σαφώς δεν βοηθά τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που λόγω σύστασης μιας επιτροπής ακυρώθηκε διαδικασία επένδυσης. Πρόσφατο παράδειγμα η μαρίνα Πάφου, διαδικασία η οποία έμεινε στον πάγο λόγω σύστασης της διαχειριστικής επιτροπής μαρίνων.

Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα έργα τους καθυστερούν για μη ουσιαστικοήυς λόγους, κάτι που δημιουργεί εύλογα το σενάριο να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους. «Δεν μας τιμά ως κράτος και πρέπει να λύσουμε αυτά τα θέματα αν θέλουμε να ονομαζόμαστε σοβαρό κράτος και αν θέλουμε να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές. Πώς μπορείς να πείσεις σοβαρούς επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο όταν για έτσι λόγους μένουν στάσιμα επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων;» σχολιάζει και κάνει λόγο για ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης τέτοιων ζητημάτων

Ο πύργος Kition

Αν και θα πρέπει να περιμένει για την έκδοση πολεοδομικής άδειας, ο πύργος QN Kition έχει ήδη λάβει την έγκριση της περιβαλλοντικής αρχής. Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την ανέγερση κτηρίου 22 ορόφων στο κέντρο της Λάρνακας, στην συμβολή των δρόμων Γρηγόρη Αυξεντίου και λεωφόρου Αθηνών. 

 

Το κτήριο θα έχει ύψος 92 μέτρων. Μέρος αυτού θα αξιοποιηθεί για την δημιούργια πενήντα διαμερισμάτων. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης εκθεσιακό χώρο, εστιατόριο καφετέρια, κέντρο ευεξίας, πισίνα και λέσχη μελών. Θα υπάρχει επίσης χώρος στάθμευσης χωρητικότητας 220 θέσεων στάθμευεσης.

Πέραν των πύργων υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η επένδυση του λιμανιού Λάρνακας, με την διαδικασία να βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης ενώ νεότερα για το θέμα αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση