ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται η στάση εργασίας εργαζομένων ξενοδοχείου για ΑΤΑ

Καλεί σε διάλογο το Υπουργείο Εργασίας

ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται η  αυθόρμητη στάση εργασίας στην οποία κατήλθαν από την Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή μονάδα της Πάφου, ζητώντας την καταβολή της ΑΤΑ και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονται συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «ΑΤΑ- σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «ΑΤΑ για όλους» οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας συγκεντρώθηκαν  εκ νέου σήμερα Τετάρτη έξω από τον χώρο εργασίας τους.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κλάδου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νίκος Σαββίδης, ανέφερε πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων μετά από αυτή την εξέλιξη, απέστειλε επιστολή όπως αύριο Πέμπτη στις 10:00 το πρωί  παραστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Επαρχιακό Γραφείο για συζήτηση θεμάτων προς συζήτηση που αφορούν την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή ΑΤΑ, αυξήσεις,  13ος μισθός, Γιορτές/ Αργίες.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι στην επιστολή του το Υπουργείο καλεί για ανάκληση οποιονδήποτε απεργιακών ή άλλων μέτρων, ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, οι μισοί ξενοδόχοι της Πάφου δεν εφαρμόζουν την συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο για την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους και ανέφερε πως οι συντεχνίες στηρίζουν την κινητοποίηση.

Υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να καταβάλουν το ένα δεύτερο της ΑΤΑ στους εργαζομένους, «κάτι που αρνούνται να πράξουν ορισμένες μονάδες».

Εξάλλου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Κούλης Ιγνατίου, Γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχειακών της ΣΕΚ, ανέφερε πως οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου πληρώθηκαν, ωστόσο στον μισθό τους δεν συμπεριλαμβάνονταν το τιμαριθμικό επίδομα για το οποίο υπήρξε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση, «ξεκάθαρα, στον μισθό του ξενοδοχειακού υπαλλήλου πρέπει να περιλαμβάνεται τιμαριθμικό επίδομα και η αύξηση του 1,5%, η οποία συμφωνήθηκε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέχρι 31.12.23».

Πρόσθεσε επίσης πως από τη στιγμή που οι υπάλληλοι δεν είδαν την αύξηση και το τιμαριθμικό επίδομα αντέδρασαν και έμειναν εκτός του ξενοδοχείου, ειδοποιώντας και τις συντεχνίες.

Ο κ. Ιγνατίου είπε ότι στάληκε επιστολή καταγγελίας στο Υπουργείο για παραβίαση της νομοθεσίας όπως και επιστολή για μεσολάβηση για τις αυξήσεις προσθέτοντας ότι " η συγκεκριμένη εταιρεία ούτε έστειλε επιστολή για να ενημερώνει για οτιδήποτε το Υπουργείο, αλλά και ούτε ήρθε σε οποιοδήποτε διάλογο με τις συντεχνίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση