ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Σύντομα στην Ολομέλεια τα Airbnb

Καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση η Επιτροπή Εμπορίου, προϋπόθεση οι διαχειριστικές επιτροπές λέει ο Αβέρωφ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να αναμένεται εκτός απροόπτου ότι η πρόταση νόμου για ρύθμιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb θα κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του κοινοβουλίου για ψήφιση. Το θέμα συζητήθηκε το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για το αποτέλεσμα των επαφών του με τις πλατφόρμες ενοικίασης αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Σε δηλώσεις του ο Σάββας Περδίος εξέφρασε ικανοποίηση, αφού η πρόταση νόμου για ρύθμιση και φορολόγηση των ενοικιάσεων τύπου Airbnb ολοκληρώνεται και θα περάσει σύντομα από την ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των μεμονωμένων τουριστικών καταλυμάτων είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αφού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ορεινών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών. Όπως είπε από τη στιγμή που κάθε ιδιώτης μπορεί να ανακαινίσει και να ενοικιάσει το κατάλυμά του ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ιδιαίτερα στον τομέα του αγροτουρισμού.

Στην Κύπρο, ανέφερε, ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων έρχονται με τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι επιλέγουν την διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες όπου τηρούνται πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η μορφή τουρισμού, με ενοικιάσεις μεμονωμένων καταλυμάτων, είναι το μέλλον και θα δώσει την ευκαιρία προσέλκυσης ειδικών μορφών τουρισμών και νέων αγορών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σκανδιναβία. οι τουρίστες από τις οποίες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.

Είπε επίσης ότι το Υφυπουργείο είχε συνάντηση με τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι ενοικιάσεις, με τις οποίες συμφωνήθηκε ότι και αυτές θα υποχρεώνουν τον οποιοδήποτε ιδιώτη να αναρτά τον αριθμό μητρώου που θα λάβει από το Υφυπουργείο. Συμφώνησαν επίσης, όπως είπε, ότι στο μέλλον είναι στη διάθεση του για το θέμα της φορολόγηση των εσόδων, παρέχοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τον Έφορο Φορολογίας. Σημείωσε ότι οι πλατφόρμες αυτές δεν έχουν πρόθεση να προωθούν την παράνομη ενοικίαση, τη νόμιμη ενοικίασης και θέλουν να βοηθήσουν στη σωστή φορολόγηση. Ωστόσο όπως είπε κατέληξαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φορολόγηση στην πηγή όπως είπε προτείνει το Υφυπουργείο, αφού όπως τους είπαν δεν μπορεί να κάνει η πλατφόρμα ειδικές τροποποιήσεις για κάθε χώρα με την οποία συνεργάζεται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι όσον αφορά την έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και καταλήγουν σε ένα κοινό κείμενο με κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους των συν-εισηγητών που θα πάνε στην ολομέλεια με τη μορφή τροπολογιών, κατά πόσο θα πρέπει να εξασφαλίζεται από πριν η έγκριση της διαχειριστικής επιτροπής για τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται. Πρόσθεσε ότι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβουν την επόμενη τουριστική περίοδο όσον αφορά το θέμα, και εξέφρασε ικανοποίηση ότι επιτέλους ρυθμίζεται η διαδικασία ενοικιάσεως, δημιουργούνται μητρώα, θα υπάρχει έλεγχος φορολογικός και για ΦΠΑ και για φόρο εισοδήματος και μπαίνει μια τάξη στη λειτουργία αυτής της αγοράς, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει τον κυπριακό τουρισμό και την οικονομία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι στη σημερινή συνεδρία ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Αβέρωφ Νεοφύτου, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις τους για αλλαγές στο αρχικό κείμενο με πιο βασικές τη διαγραφή της φράσης με την οποία επιτρεπόταν η εγγραφή στο Μητρώο των υφιστάμενων καταλυμάτων μόνο και όχι και των καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν μετά την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας και τη διαγραφή της πρόνοιας, ότι με την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλλει άδειες και δικαιολογητικά που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας, όπως προνοείται και για άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα όπως τα ξενοδοχεία. Ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει αποδεχθεί την εισήγηση της επιτροπής για διαγραφή της νέας διατύπωσης για την αδειοδότησης μονάδας σε κοινόκτητη ιδιοκτησία με την οποία απαιτείται η σύμφωνος γνώμη της Διαχειριστικής Επιτροπής. Το ΑΚΕΛ είπε, συνέβαλε δημιουργικά στη συζήτηση αυτής της σημαντικής πρότασης νόμου και προσπάθησε να τη βελτιώσει όσο μπορούσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα των τουριστικών καταλυμάτων και η Επιτροπή καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση που θα πάει προς την Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει διαφορετική άποψη για μια τροπολογία που θα πάει στην ολομέλεια, που απαιτείται προηγούμενη έγκριση από διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών για να εγγραφεί στο μητρώο αυτό το κατάλυμα. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τώρα εκατοντάδες και χιλιάδες τέτοια καταλύματα από τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά και θα εγγραφούν πλέον στον μητρώο και θα προχωρήσει η φορολόγηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X