ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακαρίου: Λιγότεροι επισκέπτες αλλά καλές πωλήσεις

Βραχνάς για την περιοχή η προσβασιμότητα, χαμηλότερα τα επίπεδα επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρσι

Τον περασμένο Δεκέμβρη, λίγες μέρες μετά το επίσημο άνοιγμα της Μακαρίου, η μουδιασμένη κίνηση στη λεωφόρο αλλά και οι δηλώσεις των επιχειρηματιών που επένδυσαν στην περιοχή, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Μακαρίου θα αργήσει να πάρει τα πάνω της και να πιάσει τους στόχους των παλιών καλών εποχών. Επρόκειτο για ένα στοίχημα, το οποίο ακόμα δεν έχει κερδηθεί. Ένα χρόνο μετά το άνοιγμά της και μετά την εβδομάδα των Χριστουγέννων, η Μακαρίου δεν φαίνεται ότι έπεισε το κοινό της Λευκωσίας να επιστρέψει στο κέντρο. Η «Κ» μίλησε με επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Μακαρίου παραμένει όμηρος του κυκλοφοριακού που επιδεινώνεται στο κέντρο, ενώ κάνουν λόγο και για τον ρόλο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην ανάδειξη της λεωφόρου και στην προσέλκυση του κοινού, τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα της.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα νέα ανοίγματα στη Μακαρίου στον τομέα της εστίασης θα φέρουν περισσότερο κόσμο στο κέντρο.

Καθυστέρησαν για εκδηλώσεις

Το εορταστικό κλίμα την περίοδο των Χριστουγέννων, συνδέεται άρρηκτα με την αυξημένη εμπορικότητα του Δεκέμβρη. Αυτό είναι κάτι που καταγράφεται κάθε χρόνο, τόσο στα κλειστά εμπορικά κέντρα, όσο και στις εμπορικές οδούς. Στην περίπτωση της Μακαρίου, μερίδα καταστηματαρχών κάνει λόγο για καθυστέρηση από πλευράς δήμου, στον προγραμματισμό του για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν ήταν στα επίπεδα προηγούμενων χρόνων, πριν το κλείσιμο της Μακαρίου. Έτσι, η Μακαρίου δεν φιλοξένησε τη λεωφόρο Χριστουγέννων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για το κοινό, κάτι αντίστοιχο με τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά.

Απαγόρευση στα χαρτιά

Την ίδια ώρα η απαγόρευση της χρήσης του δρόμου εναπόκειται στην ευσυνειδησία των πολιτών, εφόσον δεν είναι διαθέσιμο το αυτόματο σύστημα ελέγχου της πρόσβασης στη λεωφόρο. Έτσι, οι αποφάσεις για το κυκλοφοριακό της Μακαρίου, είναι μόνο στα χαρτιά. Καθημερινά, τονίζουν επιχειρηματίες, λόγω απουσίας ελέγχου, εκατοντάδες αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο ώστε να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους. Έτσι, από τη μια ο δρόμος χρησιμοποιείται, από την άλλη, όπως αναφέρουν, δεν λειτουργεί με θετικό τρόπο για την εμπορικότητα της λεωφόρου. Σχολιάζοντας σχετικά ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Νίκος Βασιλείου, υπογράμμισε ότι η εύκολη πρόσβαση ευνοεί τα κλειστά εμπορικά κέντρα, ενώ έψεξε και τον περιορισμένο όπως ανέφερε, αριθμό χώρων στάθμευσης πέριξ της Μακαρίου, που δυσχεραίνουν την κατάσταση για τους οδηγούς. «Ο κόσμος κατέβηκε στη Μακαρίου, περισσότερο για βόλτα. Η Μακαρίου δεν μπορεί να επιβιώσει με μια Παρασκευή και ένα Σάββατο την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λιγότεροι φέτος

Παρόλα αυτά ο Δεκέμβρης κινήθηκε σχετικά καλά, όχι τόσο από πλευράς επισκεψιμότητας, αλλά από πλευράς πωλήσεων. Μιλώντας στην «Κ» επιχειρηματίες της Μακαρίου, αναφέρουν ότι πέρσι η κίνηση ήταν καλύτερη σε σχέση με φέτος, ενώ τα ταμεία των καταστημάτων έκλεισαν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι πωλήσεις της Μακαρίου μπορούν να συγκριθούν με αυτές που καταγράφουν τα αντίστοιχα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα. Αυτό δείχνει ότι το target group της Μακαρίου επί του παρόντος, είναι πιο high end σε σύγκριση με το κοινό των κλειστών εμπορικών κέντρων. Φυσικά, ο Δεκέμβρης θεωρείται γενικότερα καλός μήνας για το εμπόριο αλλά και στη Μακαρίου, αφού ακόμα και σε προηγούμενες χρονιές που ο δρόμος ήταν κλειστός, κατέγραφε πωλήσεις. Ένας Δεκέμβρης όμως, δεν φέρνει την άνοιξη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μουδιασμένη η εικόνα και στην Στασικράτους, τουλάχιστον σε επίπεδο αγορών. Ο εκπρόσωπος καταστηματαρχών Στασικράτους, Νότης Παναγιώτου, ανέφερε ότι το αγοραστικό κοινό ήταν αρκετά μειωμένο και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των καταστηματαρχών, αποδίδοντας το στην ψυχολογία του καταναλωτή, όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες ένεκα πληθωρισμού και κόστους ενέργειας.

Η νότια Μακαρίου

Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της νότιας Μακαρίου, δηλαδή από τα φώτα της Αστυνομίας Λυκαβηττού, προς το ξενοδοχείο Landmark. Όπως περιγράφει η εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, Μαριλένα Ιερομονάχου οι πωλήσεις τους για τα φετινά Χριστούγεννα κινήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις πιο κάτω και από τα επίπεδα του 2020, την ώρα που αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη λόγω πληθωρισμού και κόστους ενέργειας. Ως εκ τούτου, κάποιες επιχειρήσεις, μεμονωμένες μεν, είτε έχουν βάλει λουκέτο, είτε έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές. Σε δυσμενέστερη θέση τα πρατήρια καυσίμων, των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει αποδεκατιστεί . Η μείωση της εμπορικότητας του δρόμου, αποδίδεται από τους ιδίους στην μονοδρόμηση της Μακαρίου. «Η μονοδρόμηση ήταν μια τρικλοποδιά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Δέκα μήνες από την μονοδρόμηση, ενώ είδαμε ότι το 2022 πήγε να ξεκινήσει με καλύτερες προϋποθέσεις, είδαμε την δουλειά μας να μειώνεται», ανέφερε η κυρία Μαριλένα Ιερομονάχου τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόσβαση των καταναλωτών, οι οποίοι χάνονται σε ένα λαβύρινθο με παράδρομους, κάτι που δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγουν τελικά την εύκολη προσβασιμότητα των εμπορικών κέντρων εκτός πόλης. Το θέμα συζητήθηκε και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ενώ αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Τα νέα ανοίγματα

Παρά την μέχρι στιγμής μειωμένη επισκεψιμότητα, τα νέα επιχειρηματικά ανοίγματα στην λεωφόρο δείχνουν ότι τώρα υπάρχει αισιοδοξία ότι τα νέα ανοίγματα στη Μακαρίου στον τομέα της εστίασης θα φέρουν περισσότερο κόσμο στο κέντρο. Ήδη λειτουργούν με καλές πληρότητες, τα Kamara, Konstantinides Bakery, Pinolo και Coffee Berry. Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι αυτά τα ανοίγματα έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στο κέντρο της πόλης. «Οι κύριοι παίκτες του λιανικού είναι εκεί, αυτό που χρειάζεται είναι εστιατόρια και καφετέριες», αναφέρουν επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αναμένεται μάλιστα ότι οι παίκτες στον χώρο της εστίασης θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα στη Μακαρίου. Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του και το 10ο κατάστημα Bean bar του Ομίλου Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική ΛΤΔ, ενώ αναμένεται το Henry’s από την Columbia, και το Bruno café (στο γωνιακό κτήριο απέναντι από το 360). Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι εργασίες για το NYX Λευκωσίας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Άρχισαν οι εκπτώσεις

Εκτός Μακαρίου, η αγορά κινήθηκε σε πολύ καλούς ρυθμούς την προηγούμενη, όπως αναφέρει ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου, με το προηγούμενο Σάββατο να είναι η πιο εμπορική μέρα του 2022, αν και οι αγορές ήταν πιο στοχευμένες. Πλέον, έχουν αρχίσει οι εκπτώσεις. Από χθες αριθμός καταστημάτων – κυρίως σε ένδυση και υπόδηση- άρχισε να διαφημίζει ξεπουλήματα στα προϊόντα του, και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα ακολουθήσουν όλα τα καταστήματα. Πρόκειται για μια άτυπη περίοδο ξεπουλημάτων, η οποία αναμένεται να κρατήσει τους καταναλωτές στην αγορά και μετά την περίοδο των εορτών. Υπενθυμίζεται ότι 1η, 2 και 6 του μηνός τα γενικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση