ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι σημαίνει ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη για τους επενδυτές;

Προωθητική Ενέργεια

Του Μάριου Χαϊλή
Chief Marketing Officer του
Ομίλου Libertex

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης χτύπησε ιστορικό ρεκόρ τον Αύγουστο φτάνοντας στο 9,1% σύμφωνα με τη Eurostat με κύρια αιτία την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο ρεκόρ που σπάει ο δείκτης τιμών καταναλωτή από τον Νοέμβριο του 2021 ξεπερνώντας ακόμα και 8,9% του Ιουλίου που ήταν το υψηλότερο στην 23χρονη ιστορία της Ευρωζώνης.

Αυτά τα ποσοστά αγγίζουν εκείνα των ΗΠΑ και είναι τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν δει ορισμένες χώρες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70. Οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγαθά, από τα τρόφιμα και τα καύσιμα μέχρι τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στριμώχνουν τους καταναλωτές που μόλις άρχισαν να συνέρχονται από τις οικονομικές δυσκολίες της πανδημίας. Σε απάντηση, οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού και αυτό είχε κυματιστικές επιπτώσεις στις αγορές καθώς ο πληθωρισμός συμπιέζει τα εταιρικά κέρδη και τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν θέσει τη μείωση του πληθωρισμού ως κορυφαία προτεραιότητά τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η οποία, δυστυχώς για τους επενδυτές της αγοράς, μπορεί να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Θα υπάρξει ύφεση;

Η αύξηση των επιτοκίων για την επιβράδυνση της οικονομίας και τον περιορισμό του πληθωρισμού μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο. Ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος, οι επιχειρήσεις αποστρέφονται το ρίσκο και η οικονομία συρρικνώνεται, επηρεάζοντας συνήθως αρνητικά όχι μόνο το χρηματιστήριο αλλά και τους καταναλωτές τους οποίους προσπαθούν να προστατεύσουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για χρέη πιστωτικών καρτών και στεγαστικά δάνεια. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει χρηματιστηριακό κραχ και την αναπόφευκτη ύφεση που το ακολουθεί.

Συναλλαγές σε εποχή πληθωρισμού

Όποιος ασχολείται μακροπρόθεσμα με την αγορά, είτε για συναλλαγές είτε για επενδύσεις, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει κινήσεις σε ένα ασταθές περιβάλλον με οικονομικές πτώσεις και ανόδους. Μία από τις βασικές υπηρεσίες της Libertex είναι να προσφέρει στον επενδυτή πιθανές ευκαιρίες τόσο σε ανοδικές όσο και σε πτωτικές αγορές. Η πληροφόρηση είναι το κλειδί, καθώς ένας επενδυτής πρέπει να παρακολουθεί όχι μόνο τις τιμές και τα γραφήματα, αλλά και τα γεωπολιτικά γεγονότα και τις προτάσεις νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Οι ακάλυπτες πωλήσεις, ή η πρόβλεψη  ότι η τιμή μιας μετοχής θα πέσει, είναι ένας τρόπος για πιθανό κέρδος ακόμη και σε μια πτωτική περίοδο της αγοράς. Τα CFD (συμβόλαια διαφοράς) που προσφέρονται από τη Libertex σάς επιτρέπουν να συναλλάσσεστε με βάση τις προβλεπόμενες διαφορές τιμών ενός περιουσιακού στοιχείου, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επιπλέον, η διαφοροποίηση, είτε μέσω δεικτών είτε απλώς διευρύνοντας το φάσμα των περιουσιακών στοιχείων του, μπορεί να μειώσει την έκθεσή του σε κίνδυνο. Τέλος, μπορεί κανείς επίσης να εξετάσει τους τύπους μετοχών που έχουν ιστορικά καλύτερες επιδόσεις της αγοράς σε περιόδους πληθωρισμού, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, η γεωργία, η ενέργεια και τα εμπορεύματα και οι εταιρείες υψηλής αξίας. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση CFD συνοδεύεται επίσης από τον κίνδυνο απώλειας γι’ αυτό και ο κάθε επενδυτής θα πρέπει πρώτα να κάνει τη δική του έρευνα πριν προχωρήσει σε αυτού του είδους τη συναλλαγή. 

Σχετικά με την Libertex

Από το 1997 που ιδρύθηκε, ο Όμιλος Libertex έχει αναπτυχθεί σε έναν ποικιλόμορφο οργανισμό εταιρειών εξυπηρετώντας εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 120 χώρες. Η επενδυτική πλατφόρμα της Libertex χρησιμοποιείται από την Indication Investments Ltd, η οποία εδρεύει στην Κύπρο υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου με αριθ. άδειας 164/12. Φέτος η Libertex συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, ενώ ο Όμιλος Libertex γιορτάζει 25 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. 

Τα τελευταία χρόνια η Libertex έχει αποσπάσει περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία και αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ''Best CFD Broker Europe'' (Global Brands Magazine, 2022) και ''Most Trusted Broker in Europe'' (Ultimate Fintech Awards, 2021). Είναι επίσης ο Official Online Trading Partner των ποδοσφαιρικών ομάδων FC Bayern και Tottenham Hotspur ενώνοντας έτσι τους συναρπαστικούς κόσμους του ποδοσφαίρου και των επενδύσεων ενώ επιπρόσθετα, στηρίζει το Ίδρυμα Change One Life που σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε ορφανά παιδιά για να βρουν οικογένεια αλλά και τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Hope For Children CRC Policy Center (HFC) που εδρεύει στην Κύπρο. 

Με περισσότερα από 300 εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων CFD σε μετοχές, forex, κρυπτονομίσματα και αγαθά, η Libertex σάς επιτρέπει να συναλλάσετε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Αν δεν είστε πελάτης της Libertex μπορείτε  να εγγραφείτε σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και να ανοίξετε έναν δοκιμαστικό λογαριασμό για να μάθετε πως να κάνετε συναλλαγές, εύκολα και με ασφάλεια!

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFDs είναι πολύπλοκα εργαλεία και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο ταχείας απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. Το 62,2% των λογαριασμών ιδιωτών επενδυτών χάνουν χρήματα όταν διαπραγματεύονται CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση