ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μέρισμα φέρνει την Bank of America κοντά στην Τράπεζα Κύπρου

Στόχος, το ποσοστό (pay-out ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30% - 50% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν από τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία της Τράπεζας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τον διορισμό της Bank of America Europe DAC (BofA Securities) ως από κοινού Corporate Broker με την NUMIS Securities Limited (NUMIS) και της Keefe, Bruyette & Woods (KBW, οι οποίοι ενεργούν μέσω της Stifel Nicolaus Europe Limited), με άμεση ισχύ. Ο διορισμός της Bank of America ως κοινού εταιρικού μεσίτη μαζί με τις Numis και Keefe Bruyette & Woods (KBW) όπως τονίζουν πηγές της τράπεζας, «αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της μετατροπής της Τράπεζας σε ένα ισχυρό, διαφοροποιημένο και βιώσιμα κερδοφόρο συγκρότημα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί επί της ουσίας την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου στις 13 Απριλίου 2023, ότι προτίθεται να επαναρχίσει τη διανομή μερισμάτων μετά από δώδεκα χρόνια παύσης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό την ιδιότητά της ως εταιρικού μεσίτη (corporate broker), η Bank of America θα υποστηρίξει τη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου με τους επενδυτές σε όλη την παγκόσμια πλατφόρμα της.

Υπενθυμίζεται πως, η Τράπεζα Κύπρου έλαβε την 13η Απριλίου την έγκριση από την ΕΚΤ για πληρωμή μερίσματος. Με τη λήψη της έγκρισης της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της BOC Holdings θα προτείνει στους μετόχους για έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ), που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2023, την καταβολή τελικού μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά συνήθη μετοχή από τα κέρδη για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται συνολικά σε 22,3 εκατ. ευρώ και ισοδυναμεί –σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση– με ποσοστό (payout ratio) ύψους 14% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία για το έτος 2022, ή με ποσοστό 31% της κερδοφορίας μετά τη φορολογία για το ίδιο έτος. Το Μέρισμα, που υπόκειται σε έγκριση από την ΕΓΣ, θα πληρωθεί σε μετρητά στις 16 Ιουνίου 2023 στους μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων στις 5 Μαΐου 2023, ενώ ως Ημερομηνία Αποκοπής (Ex-Dividend date) έχει ορισθεί η 4 Μαΐου 2023.

Σταδιακή αύξηση

Βάσει της ανακοίνωσης Απριλίου, η πληρωμή μερισμάτων αναμένεται να σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αγοράς, καθώς και τον προγραμματισμό κεφαλαίων και ρευστότητας, με στόχο το ποσοστό (pay-out ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30% - 50% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία της Τράπεζας. Οι μέτοχοι που κατέχουν μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου μέσω της Euroclear Bank και/ή της CREST θα πρέπει να επικοινωνήσουν και/ή να συμβουλευτούν τους χρηματιστές τους για τις σχετικές διαδικασίες της Euroclear Bank και/ή της CREST για οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με το Μέρισμα.

Οι κάτοχοι Παραστατικών Δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΠΔ ΧΑΚ) που αντιπροσωπεύουν μετοχές της BOC Holdings θα παραλάβουν επιστολή με περαιτέρω πληροφορίες σε σχέση με την καταβολή του Μερίσματος καθώς και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Σημειώνεται πως, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις και προσαρμοσμένος για το προτεινόμενο Μέρισμα, ανέρχεται σε 15,2% βάσει αποτελεσμάτων του 2022 και υπερβαίνει τις εποπτικές απαιτήσεις. Τέλος, σημειώνεται πως η Τράπεζα Κύπρου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023. Τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 16 Μαΐου 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ