ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το safe pass φέρνει παρενέργειες στις εξόδους

Δεν υπάρχει πρόθεση μέχρι στιγμής για αλλαγή της απόφασης αναφέρει το Υπουργείο Υγείας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οι αντιδράσεις για το ποιος θα ελέγχει τελικά το safe pass των πελατών προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε ένα εστιατόριο, μια καφετέρια, ή ένα μπαρ συνεχίζονται με πρωτοστάτες τον σύνδεσμο κέντρων αναψυχής ΠΑΣΙΚΑ, τα μέλη του οποίου προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα : από κλείσιμο υποστατικών μέχρι κινητοποιήσεις στους δρόμους. Αντιδράσεις προκύπτουν και από την ΟΣΙΚΑ- Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής- ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δίνεται πίστωση χρόνου στο Υπουργείο Υγείας για αναθεώρηση της πρότασης, ενώ διαφορετική είναι η προσέγγιση των κέντρων διασκέδασης. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες εκφράζονται τουλάχιστον επί του παρόντος επί ματαίω. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει τουλάχιστον αυτή την στιγμή πρόθεση αλλαγής του διατάγματος και αναθεώρησης της απόφασης, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τον Υπουργό Υγείας για το θέμα ώστε να κατατεθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Να αναλάβουν άνεργοι

Έτοιμοι να κλείσουν τα υποστατικά τους και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι τα μέλη του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, τα οποία είδαν την επισκεψιμότητα τους μειωμένη κατά 60% από την περασμένη Παρασκευή, ενώ φαίνεται να έγιναν δέκτες αντιδράσεων από πελάτες. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι ο σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην εφαρμογή του μέτρου για το safe pass, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη του ελέγχου. Ανέφερε επίσης ότι αριθμός ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργικού σήμερα, ενώ από την Παρασκευή είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις σε κομβικά σημεία ώστε να υποχρεωθεί η πολιτεία να ακούσει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών. Επιπλέον, σε συνέντευξη Τύπου του συνδέσμου, έγινε δημόσια εισήγηση προς το Υπουργείο Εργασίας, να εργοδοτηθεί αριθμός ανέργων για τον έλεγχο του safe pass στις επιχειρήσεις αναψυχής, για όσο καιρό διαρκεί το εν λόγω μέτρο. Σημειώνει δε ότι όλες οι αποφάσεις του συνδέσμου θα εφαρμοστούν εφόσον, όπως αναφέρει ο κ. Λεβέντης, τυχόν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα δεν ικανοποιήσει τα μέλη του.

Πίστωση χρόνου

Πίστωση χρόνου επιλέγει να δώσει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ΟΣΙΚΑ. Τα τελευταία 24ωρα η ηγεσία της είναι σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας, ενώ έχει αποστείλει σχετική επιστολή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας αλλαγή στάσης για το θέμα του ελέγχου των safe pass. Σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο Κέντρων Αναψυχής, δεν προτίθενται τουλάχιστον επί του παρόντος να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, επιλέγοντας να δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση ώστε να επανεξετάσει το όλο ζήτημα. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Φύτος Θρασυβούλου, τόνισε ότι ο ρόλος των επιχειρηματιών του κλάδου είναι να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι να τον ελέγχουν.

Επιπλέον, ανέδειξε ότι υπάρχει θέμα κόστους και υποδομών. Ως εκ τούτου, θέση της ΟΣΙΚΑ είναι ότι την ευθύνη για το θέμα θα πρέπει να αναλάβουν είτε μέλη της αστυνομίας ή ακόμα και το ίδιο το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ο κ. Θρασυβούλου ξεκαθαρίζει την ίδια ώρα ότι δεν υπάρχει εισήγηση τουλάχιστον από τους ιδίους, ώστε όσοι δεν έχουν safe pass να μπορούν να παραμένουν στο υποστατικό, χωρίς ωστόσο να εξυπηρετούνται. Τονίζει ότι μια τέτοια εισήγηση και απόφαση, δεν ενισχύει την προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.

Πράσινο για τα κλαμπ

Διαφορετική ωστόσο φαίνεται να είναι η περίπτωση των νυχτερινών κέντρων, για τα οποία έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να κάνουν τον έλεγχο, λόγω και του τρόπου λειτουργίας του και του τρόπου εισόδου ο οποίος γίνεται ήδη ελεγχόμενα. Η εφαρμογή του μέτρου θεωρείται μάλιστα μονόδρομος από τον πρόεδρο του συνδέσμου κέντρων διασκέδασης Νίκο Βασιλείου, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για το μοναδικό εργαλείο το οποίο δια φυλάσσει την υγειονομική ασφάλεια των θαμώνων, του προσωπικού και τελικά και την βιωσιμότητα της επιχείρησης. «Είναι πάγια η θέση μας και σε ό,τι αφορά την ανανέωση του αέρα, την απολύμανση του χώρου και την εφαρμογή του safe pass για να νιώθει ο κόσμος ασφάλεια», σημειώνει. Ως εκ τούτου, από την πλευρά τους, τα 115 εγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης, αναφέρουν ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του ελέγχου των safe pass αν και αναγνωρίζουν ότι μια οριζόντια και καθολική εφαρμογή του, ενδεχομένως να μην είναι εφικτή και εισηγούνται να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις. Οι θέσεις του συνδέσμου για το θέμα φάνηκαν από τον Νοέμβριο του 2020 με την κατάθεση της πρότασης τους προς το Υφυπουργείο Καινοτομίας για το Liberty Pass.

Πρόκειται για μια εφαρμογή στο smart phone, η οποία βάσει των αποτελεσμάτων των PCR και Rapid test (διάρκειας 72 ωρών) και του πιστοποιητικού του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δημιουργεί έναν κωδικό QR σε πράσινο χρώμα αν ο κάτοχος της είναι αρνητικός στον ιό. Το προσωπικό QR code παραμένει σε ισχύ για 72 ώρες (σε περίπτωση αρνητικού τεστ) ή σε όλη την διάρκεια ισχύος του εμβολίου. Πέραν του liberty pass, ο σύνδεσμος είχε εισηγηθεί την εφαρμογή ειδικού συστήματος συνεχούς απολύμανσης εσωτερικού χώρου κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην παραγωγική καθημερινότητα. Πάντως η πλειοψηφία του κοινού φαίνεται να προτίμησε να μείνει σπίτι και να περιορίσει τις εξόδους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής κάνει λόγο για μείωση 60% και το αποδίδει στον έλεγχο των safe pass. Ο σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης μιλά επίσης για μείωση πέραν του 50% και το αποδίδει στην έξαρση των κρουσμάτων, εξέλιξη η οποία σαφώς έπεισε τον κόσμο να είναι πιο επιφυλακτικός στις μετακινήσεις τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση