ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρ. Κύπρου - ΠΟΒΕΚ με ειδική ομάδα εργασίας

Αποφασίστηκε μόνιμη συνεργασία για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μεταξύ στελεχών Τράπεζας και της επιστημονικής ομάδας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αποφασίστηκε η έναρξη μόνιμης συνεργασίας με ειδική Ομάδα Εργασίας για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και ΠΟΒΕΚ. Επίκεντρο της συνεργασίας, τα δάνεια - γέφυρα για την πράσινη αναβάθμιση, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων, η Ακαδημία ΜμΕ της Τράπεζας Κύπρου και η μόνιμη δομημένη συνεργασία.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΠΟΒΕΚ και της ανώτατης διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνάντηση έγινε ανάλυση των δεδομένων της οικονομίας όπως αυτά διαμορφώνονται εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται και τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία. Αποφασίστηκε λοιπόν, η διαμόρφωση Ομάδας Εργασίας μεταξύ στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της Επιστημονικής Ομάδας της ΠΟΒΕΚ με σκοπό την συνεχή μελέτη και ανάλυση των αναγκών και τρόπων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων από την Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα φορείς της οικονομίας.

Αποφασίστηκε επίσης η έναρξη συνεχούς και μόνιμης συνεργασίας μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και ΠΟΒΕΚ για τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων σε επίπεδο πράσινων τραπεζικών προϊόντων και για την συνεχή ψηφιακή τους αναβάθμιση. Επιπλέον, αποφασίστηκε να προωθηθεί κοινή συνάντηση ΠΟΒΕΚ-Τράπεζας Κύπρου με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου με σκοπό την βελτιστοποίηση της προώθησης προϊόντων αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την διαχείριση των προγραμμάτων της πολιτείας.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με τις τραπεζικές τους ανάγκες και το κόστος που αυτές συνεπάγονται, αλλά και για τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στις μικρές επιχειρήσεις. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις ούτως ώστε να μην υφίστανται ΜΕΔ μικρών επιχειρήσεων. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η διαμόρφωση νέων ΜΕΔ ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή και πως τα δάνεια που εκκρεμούν, είναι πολύ παλαιότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε επίσης η ανάπτυξη μόνιμου διαλόγου μεταξύ της ανώτατης διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου και της ΠΟΒΕΚ σε σχέση με την περεταίρω επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.

Ανταλλαγή προβληματισμών και εισηγήσεων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, δήλωσε: «Ζήτησα να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους της ΠΟΒΕΚ με σκοπό να ανταλλάξουμε προβληματισμούς, αλλά και εισηγήσεις, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Είναι πασιφανές πως οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης Κορωνιού.

Ωστόσο, η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο διότι από αυτήν περνά, όχι μόνο η προστιθέμενη αξία αλλά και η απασχόληση στην Κύπρο. Μπορεί συχνά η προσοχή να στρέφεται σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλα πρότζεκτ, αλλά δεν μπορεί κανένας να αμφιβάλλει πως οι ήρωες της οικονομίας, και ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι οι μικροί και μικρομεσαίοι που κράτησαν το ΑΕΠ της Κύπρου σε πείσμα των συνθηκών της Πανδημίας. Αν η Κύπρος κατάφερε να έχει μια από τις χαμηλότερες υφέσεις της Ευρώπης το 2020, οι μικρομεσαίοι και αυτοτελώς απασχολούμενοι αποτέλεσαν σημαντικότατο παράγοντα για αυτή την ανθεκτικότητα.

Εμείς, από την πλευρά μας, θέλαμε να ανταλλάξουμε σκέψεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάλυσης και των στρατηγικών μας σχεδιασμών για να συνεχίσουμε να τονώνουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο πως προγράμματα όπως το #RestartCy έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο να σπρώξουμε την οικονομία προς την έξοδό της από την σημερινή συγκυρία.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε σε επαφή με οργανώσεις όπως την ΠΟΒΕΚ, ιδιαίτερα καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μέγιστο στόχο μας. Πριν από ένα περίπου χρόνο είχα σχολιάσει πως οι δύο στόχοι της Τράπεζας Κύπρου είναι, πρώτο να προστατέψουμε την υγεία μας, και δεύτερο να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας στην Κύπρο.Σε αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουμε τον διάλογο και συνεχίζουμε να θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζουν οργανισμοί όπως την ΠΟΒΕΚ πολύ σημαντικό

Οι σημερινές αποφάσεις για μόνιμη, δομημένη συνεργασία με ειδική Ομάδα Εργασίας η οποία θα έχει σαν στόχο την μελέτη, ανάλυση και προώθηση των αναγκών των μικρών επιχειρήσεων και δη των πολύ μικρών, είναι πολύ σημαντικές. Σκοπεύουμε να αρχίσουμε αυτή τη συνεργασία πολύ σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση