ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρυσή αναμένεται και φέτος η Black Friday

Οι περσινοί τζίροι δελεάζουν φέτος τις επιχειρήσεις, που περιμένουν νέο ρεκόρ σε επισκεψιμότητα και αγορές

Της Μαρίας Ηρακλέους

Εικόνες καταναλωτών να κοιμούνται σε αντίσκηνα έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, για να προλάβουν να αγοράσουν τις αγαπημένες τους τηλεοράσεις, πλυντήρια, κινητά, και παιχνιδοκονσόλες, είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε Ηνωμένες Πολιτείες ή και σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως Βρετανία και Γαλλία. Πέρσι, στο Black Fridayείδαμε για πρώτη φορά τέτοια φαινόμενα και στην Κύπρο, η οποία μπήκε για τα καλά στο πετσί του αμερικανικού θεσμού. Εξίσου πρωτόγνωρες εικόνες για την κυπριακή κοινωνία και αγορά, είναι και οι ουρές καταναλωτών έξω από τα καταστήματα αλλά και η αγοραστική φρενίτιδα που επιδεικνύεται τα τελευταία χρόνια κάθε τελευταία Παρασκευή Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες μέρες εκπτώσεων κατά την διάρκεια του έτους, τα τελευταία δύο χρόνια, τα καταστήματα έχουν καθιερώσει την εβδομάδα που προηγείται της τελευταίας Παρασκευής Νοεμβρίου ως άτυπη περίοδο εκπτώσεων και προσφορών. Από το 2012, χρονιά κατά την οποία συστήθηκε για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά το Black Friday, ο θεσμός κερδίζει κάθε χρόνο έδαφος, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να προχωρούν σε προσφορές. Φέτος όμως η απήχηση του Black Friday είναι ίσως πιο μεγάλη από κάθε άλλη χρονιά. Τα μηνύματα για την 29η Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Μηνύματα στο κινητό και στο email, αλλά και οι διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έχουν προετοιμάσει και φέτος το έδαφος τις τελευταίες μέρες για το Black Friday και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η απήχηση του θεσμού φέτος, θα είναι ανάλογη ή και περισσότερη σε σχέση με πέρσι.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερα καταστήματα μπαίνουν στην φρενίτιδα του Black Friday καθώς είδαν στον θεσμό μια ευκαιρία για να τονώσουν τις πωλήσεις τους. Σημαντικό στοιχείο το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα για τους τζίρους της 29ης Νοεμβρίου είναι και η εισχώρηση νέων παικτών ή νέων καταστημάτων υφιστάμενων αλυσίδων. Αναμένεται λοιπόν ότι την Παρασκευή, θα είναι μια χρυσή μέρα για το λιανικό και θα επαναληφθούν οι περσινές πρωτόγνωρες εικόνες. Πλήθος καταναλωτών να στριμώχνονται έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, πολύ πριν το άνοιγμά τους, ώστε να προλάβουν να επωφεληθούν πρώτοι των προσφορών στην αγορά.

Το 2018

Ο θεσμός του Black Friday άρχισε να κερδίζει έδαφος το 2017, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ρεκόρ σε τζίρο και επισκεψιμότητα Οι μετρήσεις επισκεψιμότητας στα εμπορικά κέντρα αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με το 2016. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της JCC μιλούσαν για 14 εκατ. ευρώ το 2017, μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το τα 10,2 εκατ. ευρώ το 2016. Ενδεικτική δε η περίπτωση του Mall Λεμεσού, που κατέγραψε το 2017 τριπλάσιους επισκέπτες σε σύγκριση με το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του My Mall, αύξηση σημειώθηκε και το 2018, της τάξης του 4%. Φέτος σχεδόν όλα τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο, αλλά και στα εμπορικά κέντρα όλων των πόλεων συμμετέχουν στον θεσμό με προσφορές από 10-70% εκπτώσεις. Αριθμός καταστημάτων θα συνεχίσει τις προσφορές μέχρι και την Δευτέρα, η οποία καθιερώθηκε στην Αμερική ως η Cyber Monday.

Και τα αεροδρόμια

Στον ρυθμό του Black Friday μπήκαν και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με προσφορές διάρκειας μίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα από τις 18 Νοεμβρίου τα δύο αεροδρόμια προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους ταξιδεύουν από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου μέχρι την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές, είδη τεχνολογίας, μόδας, οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά και γυαλιά ηλίου. Οι προσφορές κυμαίνονται από 20-30%. Ειδικές τιμές στα εισιτήρια προσφέρουν από την αρχή της εβδομάδας και οι αεροπορικές εταιρείες όπως η Cyprus Airways, η Blue Airκαι η Aegean οι οποίες αξιοποιούν πέραν του θεσμού της Black Friday, και αυτόν την Cyber Monday.

Τράπεζες και αυτοκίνητα

Στον χορό της Black Friday μπαίνουν φέτος τράπεζες αλλά και ο τομέας της αυτοκίνησης. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει προσφορές η Τράπεζα Κύπρου η οποία ενημέρωσε σχετικά τους πελάτες της για τριπλούς βαθμούς ανταμοιβής σε επιλεγμένες επιχειρήσεις στις 29 Νοεμβρίου. Ο θεσμός ενδεχομένως να μην είναι ευρέως διαδεδομένος στον τομέα της αυτοκίνησης, αλλά μπαίνει σιγά σιγά στο παιχνίδι, αφού η οποιαδήποτε προσφορά για το Black Friday, φαίνεται ότι έχει πολλαπλάσια οφέλη παρά οποιαδήποτε άλλη μέρα. Περισσότερη κίνηση αναμένεται να έχουν τις επόμενες μέρες τα showroom των εταιρειών. Για παράδειγμα, σε τριήμερο προσφορών προχωρά η εταιρεία Geo Pavlides Automotives Ltd, με ειδικές τιμές σε καινούρια, demo και pre-registered αυτοκίνητα στα πέντε brands του στόλου της.

Προσοχή στις προσφορές

Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Προστασίας Καταναλωτών τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές αγορές, αλλά αγορές χρήσιμων και αναγκαίων προϊόντων και όχι γιατί είναι σε προσφορά. Καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπισμό εναλλακτικών προϊόντων, κριτικές, καθώς και για την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές. Επισημαίνει ότι η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο και ότι αν πρόκειται για προϊόν αξίας, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η αξιοπιστία και η ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή.

Προκειμένου οι καταναλωτές να μην βρεθούν προ εκπλήξεως επισημαίνει την σημασία του να καθοριστεί εκ των προτέρων ο προϋπολογισμός για τις αγορές και να ενημερώνονται για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος. Καλούνται ακόμη οι καταναλωτές να ενημερώνονται κατά πόσο το κατάστημα εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας και συμμετέχει στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών.

Black Friday από το 1952

Ο θεσμός του Black Friday ξεκίνησε από το 1952 στην Αμερική, και είναι η Παρασκευή η οποία ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική, συνήθως δε πραγματοποιείται από τις 23 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ενώ σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Την δεκαετία του ΄60 οι λογιστές χρησιμοποιούσαν μαύρο μελάνι για να καταγράψουν στα λογιστικά βιβλία τις μέρες με θετικό ισολογισμό. Με κόκκινο χρώμα καταγράφονταν οι μέρες με αρνητικό ισολογισμό. Επειδή λοιπόν την συγκεκριμένη μέρα καταγράφονται σημαντικά κέρδη, περισσότερα και από την περίοδο των Χριστουγέννων καμιά φορά, έτσι η εν λόγω Παρασκευή, έμεινε να ονομάζεται Μαύρη. Στην Κύπρο έφτασε μόλις πριν από πέντε χρόνια, με μουδιασμένες προσφορές και συμμετοχή επιχειρήσεων. Έγινε περισσότερο γνωστός ως θεσμός το 2016, ενώ αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές το 2017, χρονιά κατά την οποία σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και επισκεψιμότητας.

Πιο μπροστά η Κίνα

Στην Κίνα δεν περιμένουν τον θεσμό του Black Friday για να κάνουν χρυσές δουλειές στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δύο εβδομάδες πριν, στις 11/11 η κινεζική Alibaba έχει καθιερώσει την Μέρα των Εργένηδων (Single's Day). Φέτος η κινεζική εταιρεία σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων με 38,4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου επτά εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα του 2018. Μάλιστα μέσα στα πρώτα 68 δευτερόλεπτα της μέρας, η Alibaba συγκέντρωσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η εμπορική εκμετάλλευση της Μέρας των Εργένηδων ξεκίνησε στην Κίνα το 2009 από τον κολοσσό στο ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba, ο οποίος είδε μια ευκαιρία να αυξήσει τις πωλήσεις του σε μια πεσμένη περίοδο όπως θεωρείται αυτή μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Ο ηλεκτρονικός τζίρος της Single Day της Κίνας δεν συγκρίνεται με αυτόν της Black Friday, αφού πέρσι κατέγραψε πέραν των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 24 ώρες, η Μαύρη Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψε 6,2 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση