ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Χτύπησε» και τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ο κορωνοϊός

Μείωση που κυμαίνεται και κάτω από 50% - Σε δωρεάν αλλαγές των διαδρομών προχώρησαν Cyprus και Emirates

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο καινούργιος ιός είναι γεγονός πως έχει φέρει το φόβο στους πολίτες, με πολλές επιπτώσεις στην οικονομία και συγκεκριμένα στον τουρισμό. Η αεροπορική κίνηση από και προς τις χώρες που έχουν πληγεί έχει μειωθεί, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου η μείωση της αεροπορικής κίνησης έφερε και μείωση των τιμών των εισιτήριων.

Τον μήνα Φεβρουάριο, αν και δεν είχε κρούσμα κορωνοϊού η Κύπρος και συγκεκριμένα κατά το δεύτερο 15ήμερο του μήνα, οι τιμές των εισιτήριων για δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης μέρα με την ημέρα σημείωναν πτώση. Οι ακυρώσεις των ταξιδιωτών ήταν πάρα πολλές, ενώ έγιναν συστάσεις για κατ’ οίκον περιορισμούς από το Υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που ένας ταξιδιώτης επισκεπτόταν συγκεκριμένες χώρες που είχαν πολλά κρούσματα. Οι αεροπορικές εταιρείες έριξαν σταδιακά τις τιμές των εισιτήριων σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ για προορισμούς όπως η Ιταλία που είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι τιμές των εισιτήριων έπεσαν ακόμα και κάτω από το μισό. Προορισμοί όπως η Ελλάδα, η οποία για παράδειγμα για την περίοδο του Πάσχα τα εισιτήρια κυμαίνονταν μετ’ επιστροφής στα 200 ευρώ, πλέον έχουν φτάσει στα 120 – 130 ευρώ. Ανάλογες μειώσεις παρατηρούνται και για προορισμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, που ναι μεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως κρούσματα κορωνοϊού, αλλά δεν είναι στα επίπεδα για παράδειγμα της Ιταλίας.

Οι αεροπορικές εταιρίες –αν και καθυστερημένα όπως αναφέρουν πολλοί- έδειξαν αντανακλαστικά και προχώρησαν σε προγράμματα δωρεάν αλλαγής των εισιτήριων τους, πολιτική που ακολουθήθηκε από την Aegean Airlines από τις 24 Φεβρουαρίου 2020. Έτσι, τη Δευτέρα 09.03.2020, Cyprus Airways και Emirates ανακοίνωσαν νέα πολιτική απαλλαγής για όλα τα εισιτήρια που θα εκδοθούν μέχρι συγκεκριμένες ημερομηνίες, επιτρέποντας στους πελάτες να αλλάξουν τις ημερομηνίες ταξιδιού τους χωρίς τέλη αλλαγής και επανεκτίμησης.

Αξίζει να γίνει υπενθύμιση πως από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2018 υπάρχουν παράπονα για τις «τσιμπημένες» τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Στο «τσίμπημα» των τιμών συνέβαλε καθοριστικά, από τη μια, το κλείσιμο της Cobalt Air και από την άλλη η μεγάλη μείωση των διαδρομών και προορισμών που εξυπηρετεί η Tus Airways από τα τέλη του 2018.

Οι εταιρείες

Η AEGEAN είχε ενημερώσει ότι όσοι επιβάτες επιθυμούν από τις 24 Φεβρουαρίου και έως 20 Μαρτίου 2020, λόγω του κορωνοϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριό τους, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, θα μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν χωρίς «rebooking fees».

Η Cyprus Airways σύμφωνα με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 09.03.2020, προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, για επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν μεταξύ 9 Μαρτίου 2020 και 10 Απριλίου 2020, οι οποίοι έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2020. «Οποιαδήποτε διαφορά στην αξία του ναύλου θα χρεωθεί κανονικά», σημείωσε. Επιπλέον, η εταιρεία υπογράμμισε πως, πρόκειται σκοπεύει να ακυρώσει αριθμό προγραμματισμένων πτήσεων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις εναλλακτικές πτήσεις που προσφέρονται. Οι επιβάτες μπορούν εάν το επιθυμούν να ζητήσουν επιλογές πτήσεων για συγκεκριμένες ημερομηνίες που τους ενδιαφέρουν χωρίς επιπλέον κόστος ή να λάβουν 100% επιστροφή χρημάτων.

Τέλος, με ανακοίνωση της Emirates επίσης στις 09.03.2020, σημειώνεται πως παρέχει στους πελάτες νέα πολιτική απαλλαγής για όλα τα εισιτήρια που θα εκδοθούν πριν τις 31 Μαρτίου 2020, επιτρέποντας στους πελάτες σε όλο το δίκτυό τους να αλλάξουν τις ημερομηνίες ταξιδιού τους χωρίς τέλη αλλαγής και επανεκτίμησης. «Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία», όπως αναφέρει η εταιρεία, οι πελάτες θα μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους για οποιαδήποτε ημερομηνία ταξιδιού εντός 11 μηνών στην ίδια κατηγορία κρατήσεων χωρίς ποινή τροποποίησης. Σημειώνεται πως ισχύει η διαφορά στον ναύλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση