ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ελληνική απαντά στα ερωτήματα των πελατών της

Την Παρασκευή κλείνει και επισήμως ο κύκλος της ΣΚΤ - Ομαλή μετάβαση προκρίνει η τράπεζα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα ύπαρξης του ονόματος του Συνεργατισμού και στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Αυτό θα γίνει με τη μεταφορά των πελατών της πρώην ΣΚΤ και των λογαριασμών τους στα συστήματα της Ελληνικής. Όλοι οι πελάτες πλέον θα εξυπηρετούνται πλήρως από τα καταστήματα της Τράπεζας, χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά κανάλια και τα ΑΤΜ της Ελληνικής. Ενδεικτικά, όπως παρουσιάστηκε εντός του καλοκαιριού, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν επιταγές και μετρητά στα ΑΤΜ ή να μεταφέρουν χρήματα στην πιστωτική τους κάρτα, αλλά και να μεταφέρουν έως και 1000 ευρώ μέσω του Web Banking και της εφαρμογής του κινητού σε κυπριακές και ευρωπαϊκές τράπεζες εντελώς δωρεάν. Όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας της Ελληνικής Γιώργος Σκλάβος στην «Κ», για τους αριθμούς λογαριασμών των πελατών, οι υφιστάμενοι αριθμοί θα παραμείνουν σε ισχύ και η ενσωμάτωση δεν θα επηρεάσει τις συναλλαγές, ενώ όλες οι υφιστάμενες αυτόματες και μόνιμες εντολές, που είναι ήδη καταχωρημένες στον πρώην Συνεργατισμό, θα μεταφερθούν στα συστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και θα ισχύουν κανονικά.

Επίσης, όπως υπογραμμίστηκε, θα συνεχιστεί η διεκπεραίωση οποιωνδήποτε εισερχόμενων εμβασμάτων από άλλες τράπεζες ή από κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και για πληρωμές μισθών και ελάχιστων εγγυημένων εισοδημάτων. Δηλαδή, δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους των πελατών παρά το ότι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου «εκπνέει» και επισήμως το όνομα «πρώην Συνεργατισμός».

Θα συνεχιστεί η διεκπεραίωση οποιωνδήποτε εισερχόμενων εμβασμάτων από άλλες τράπεζες ή από κυβερνητικές υπηρεσίες

Μεταξύ άλλων, η αλλαγή του λογαριασμού ενός πελάτη θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει και το ΙΒΑΝ και το BIC του λογαριασμού, χωρίς όμως και πάλι να επηρεάζονται οι συναλλαγές. Θα ισχύουν και θα λειτουργούν παράλληλα και τα προηγούμενα ΙΒΑΝ και BIC. Το νέο ΙΒΑΝ, όπως εξήγησε ο κ. Σκλάβος, θα εμφανίζεται στη μηνιαία κατάσταση λογαριασμού (statement) που θα σταλεί από τις 16/9/2019 και έπειτα. Συγκεκριμένα, το νέο BIC θα είναι το HEBACY2N, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται με τον νέο λογαριασμό.

Όσον αφορά στην παραλαβή των εμβασμάτων είπε πως θα συνεχιστεί κανονικά, όμως η Τράπεζα εισηγείται όπως οι πελάτες ενημερώσουν στην πορεία τους συνεργάτες τους και αποστολείς εμβασμάτων όσον αφορά το νέο τους ΙΒΑΝ. Για οποιεσδήποτε νέες εντολές όμως, εισηγήθηκε πως θα πρέπει να δίδεται το νέο IBAN. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τα βιβλιάρια επιταγών. Τα υφιστάμενα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χρησιμοποιηθούν πλήρως, ενώ τα νέα βιβλιάρια επιταγών που θα παραγγέλλουν οι πελάτες μετά τις 16/09/2019 θα εκδίδονται με τον νέο αριθμό λογαριασμού τους. Σταδιακά θα αντικατασταθούν και οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες της πρώην ΣΚΤ, οι οποίες ως τότε θα ισχύουν κανονικά και μετά την ενσωμάτωση.

Αναφορικά με το Web Banking ή και το Mobile App της Ελληνικής Τράπεζας οι συνδρομητές του iBanking του πρώην Συνεργατισμού θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν από τις 16/09/2019 το πρωί και έπειτα. Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τράπεζας σημείωσε πως πρέπει αρχικά να συνδεθούν στο iBanking της πρώην ΣΚΤ όπως έκαναν συνήθως και ακολούθως το σύστημα θα τους καθοδηγήσει βήμα προς βήμα και δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα.

Τέλος, οι λογαριασμοί, οι κάρτες, τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι κοινοί λογαριασμοί των πελατών θα μεταφερθούν και θα φαίνονται τόσο στο Web Banking όσο και στο Mobile App της Ελληνικής Τράπεζας.

Τα «hot» ερωτήματα

Όσο πλησίαζε ο καιρός για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, στο τηλεφωνικό κέντρο της Ελληνικής Τράπεζας έγιναν ερωτήσεις από πελάτες του πρώην Συνεργατισμού για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Η «Κ» συγκέντρωσε τις πιο βασικές ερωτήσεις των πελατών και παρουσιάζει τις απαντήσεις της Ελληνικής.

- Τι αλλάζει από τις 16/09/2019 για τους πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (πρώην ΣΚΤ);

- Στις 16/09/2019 θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ενσωμάτωση των εργασιών της πρώην ΣΚΤ στα συστήματα της Ελληνικής Τράπεζας. Ως εκ τούτου, από την εν λόγω ημερομηνία, όλοι οι πελάτες μας θα μπορούν να εξυπηρετούνται από οποιοδήποτε κατάστημα ή Επιχειρηματική Μονάδα της Ελληνικής Τράπεζας παγκύπρια. 

- Το ΙΒΑΝ και το BIC του λογαριασμού μου θα αλλάξουν;

- Ναι, θα αλλάξουν. Το γεγονός αυτό όμως δεν επηρεάζει τις συναλλαγές σας, αφού παράλληλα θα ισχύουν και τα προηγούμενα IBAN και BIC του λογαριασμού σας.

Το νέο ΙΒΑΝ θα εμφανίζεται στη Μηνιαία Κατάσταση Λογαριασμού (Statement) που θα σας αποστέλλουμε από τις 16/09/2019 και έπειτα. Το νέο BIC είναι το HEBACY2N, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται με τον νέο λογαριασμό που θα σας κοινοποιηθεί. Για το νέο IBAN και BIC του λογαριασμού σας θα μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε από οποιοδήποτε κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας ή από το Web Banking / Mobile App, αν είστε συνδρομητής. Για να πάρετε πιστοποιητικό με το νέο σας IBAN, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών στο τηλέφωνο 8000 9999 ή στο +357 22500500 (αν καλείτε από το εξωτερικό).

- Τα όρια στους λογαριασμούς και στις κάρτες παραμένουν ως έχουν;

- Ναι, τα όρια στους λογαριασμούς και στις κάρτες σας παραμένουν ως έχουν.

- Οι διευκολύνσεις / το όριο παρατραβήγματος / τα δάνεια / το όριο κάρτας κλπ θα μεταφερθούν με τους ίδιους όρους;

- Ναι, όλες οι τραπεζικές - πιστωτικές διευκολύνσεις σας θα μεταφερθούν χωρίς να αλλάξει κάτι.

- Θα μπορώ να χρησιμοποιώ το υφιστάμενο βιβλιάριο επιταγών μου και αν ναι, ως πότε;

- Το υφιστάμενο βιβλιάριο επιταγών σας παραμένει σε ισχύ μέχρι αυτό να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Όταν παραγγείλετε νέο βιβλιάριο, μετά τις 16/09/2019, αυτό θα εκδοθεί με τον νέο αριθμό λογαριασμού σας.

- Θα ισχύουν ως έχουν οι υφιστάμενες Αυτόματες και Μόνιμες Εντολές (δόσεις δανείων, SEPA Direct Debits και άλλα Standing Orders) που έχω καταχωρήσει στον λογαριασμό μου;

- Όλες οι υφιστάμενες Αυτόματες και Μόνιμες Εντολές σας, που είναι ήδη καταχωρημένες στα συστήματα της πρώην ΣΚΤ, θα μεταφερθούν στα συστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και θα ισχύουν κανονικά.

- Το iBanking της πρώην ΣΚΤ σταματά να λειτουργεί; Από πότε;

- Tο iBanking της πρώην ΣΚΤ θα σταματήσει να λειτουργεί από τις 13/09/2019 στις 11:30 π.μ. Από τις 16/09/2019 το πρωί θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Web Banking της Ελληνικής Τράπεζας. Θα συνδεθείτε όπως κάνετε συνήθως στο iBanking της πρώην ΣΚΤ και ακολούθως το σύστημα θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα. Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα. Για περισσότερες λεπτομέρειες και καθοδήγηση αναφορικά με την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, δείτε το βίντεο https://www.hellenicbank.com/webinfo

- Θα μεταφερθούν αυτόματα οι λογαριασμοί μου της πρώην ΣΚΤ ή πρέπει να κάνω κάποιες ενέργειες;

- Οι λογαριασμοί σας, όπως και οι κάρτες, τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι κοινοί σας λογαριασμοί θα μεταφερθούν και θα φαίνονται τόσο στο Web Banking όσο και στο Mobile App της Ελληνικής Τράπεζας.

- Η Χρεωστική / Πιστωτική Κάρτα μου θα λειτουργεί κανονικά στις 16/09/2019 για αγορές, αναλήψεις και πληρωμές;

- Ναι, όλες οι κάρτες, τόσο της Ελληνικής Τράπεζας όσο και της πρώην ΣΚΤ, θα λειτουργούν κανονικά τόσο κατά το Σαββατοκύριακο 13/09/2019 - 15/09/2019 όσο και από τις 16/09/2019 και έπειτα. Από το μεσημέρι της Παρασκευής 13/09/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 16/09/2019 το πρωί, δεν θα μπορούμε να σας στέλνουμε SMS όταν κάνετε συναλλαγές με κάρτες της πρώην ΣΚΤ.  Οι κάρτες της πρώην ΣΚΤ θα αντικατασταθούν σταδιακά μετά την ενσωμάτωση. Θα λάβετε σχετική ενημέρωση σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι υφιστάμενες κάρτες.

- Με τις κάρτες της πρώην ΣΚΤ ποιες συναλλαγές θα μπορώ πλέον να πραγματοποιώ στην ΑΤΜ;

- Όλες τις συναλλαγές που προσφέρονται από τις τεχνολογικά αναβαθμισμένες ΑΤΜ μας. Πλέον, θα μπορείτε να καταθέτετε μετρητά και επιταγές σε πραγματικό χρόνο, να εκτυπώνετε καταστάσεις λογαριασμού, να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ των συνδεδεμένων λογαριασμών της κάρτας σας και να κάνετε πληρωμές στις πιστωτικές σας κάρτες.- Οι μόνιμες μεταφορές μου εντός και εκτός Τράπεζας θα επηρεαστούν; (π.χ. αποπληρωμή δανείων)

- Όχι, οι μόνιμες εντολές σας εντός και εκτός Τράπεζας δεν θα επηρεαστούν.

- Οι άλλες τράπεζες / κυβερνητικές υπηρεσίες θα ενημερωθούν για τις αλλαγές στους λογαριασμούς μου;

- Όσον αφορά εισερχόμενα εμβάσματα από άλλες τράπεζες ή από κυβερνητικές υπηρεσίες προς τον λογαριασμό σας στην Ελληνική Τράπεζα, έχουμε φροντίσει για την απρόσκοπτη διεκπεραίωσή τους. Δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους σας.

Ποια η διαδικασία για το «Σαββατοκύριακο της ενσωμάτωσης»

- Το ωράριο του δικτύου καταστημάτων θα επηρεαστεί την Παρασκευή 13/09/2019;

- Ναι, την Παρασκευή 13/09/2019 τα καταστήματά μας (Ελληνικής και πρώην δίκτυο ΣΚΤ) θα κλείσουν για το κοινό στις 11:30 π.μ. Ως εκ τούτου, φροντίστε να υπάρχουν έγκαιρα τα διαθέσιμα υπόλοιπα στους λογαριασμούς σας για να εκτελεστούν οι πληρωμές σας / πληρωθούν οι επιταγές σας. Επίσης, αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα, εισηγούμαστε όπως αξιοποιήσετε και τις προηγούμενες ημέρες για να αποφύγετε πιθανή ταλαιπωρία.

- Οι ATM θα λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσης;

- Ναι, οι ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά και όλοι οι πελάτες θα μπορείτε να προβείτε σε αναλήψεις μετρητών.

- Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω το iBanking, το Web Banking και το Mobile App;

- Ως χρήστες του iBanking και του COOP Mobile App δεν θα έχετε πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες από την Παρασκευή 13/09/2019 11:30 π.μ., καθώς η λειτουργία τους θα τερματιστεί. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Web Banking ή το Mobile App της Ελληνικής Τράπεζας από το πρωί της Δευτέρας 16/09/2019 και έπειτα, εφόσον ακολουθήσετε τη διαδικασία αυτόματης μεταφοράς στο Web Βanking της Ελληνικής Τράπεζας. Περισσότερες πληροφορίες και video για το πώς θα μεταφερθείτε από το iBanking στο Web Banking θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Τράπεζας στον σύνδεσμο https://www.hellenicbank.com/webinfo

- Τι θα γίνει με τις εισερχόμενες/εξερχόμενες πληρωμές μου κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσης;

- Μετά το κλείσιμο των καταστημάτων την Παρασκευή 13/09/2019 μετά τις 11.30 π.μ. το μεσημέρι μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 16/09/2019 δεν θα πραγματοποιηθούν εισερχόμενες ή εξερχόμενες πληρωμές (SEPA και SWIFT). Οποιεσδήποτε εντολές πληρωμής, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 16/09/2019. Για να αποφύγετε πιθανή ταλαιπωρία εισηγούμαστε όπως προχωρήσετε με οποιεσδήποτε εντολές πληρωμών πριν από τις 11.30 π.μ. την Παρασκευή 13/09/2019.

- Είμαι κάτοχος κάρτας της πρώην ΣKT. Πώς θα επηρεαστώ τις ημέρες της ενσωμάτωσης (αγορές/ καταθέσεις/ υπόλοιπα/ πράξεις στο εξωτερικό/ SMS);

- Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας κανονικά για αγορές και αναλήψεις μετρητών, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Από το μεσημέρι της Παρασκευής 13/09/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 16/09/2019 το πρωί δεν θα μπορούμε να σας στέλνουμε SMS όταν κάνετε συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X