ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί οι Νορβηγοί αφήνουν τα μωρά τους μόνα έξω στο κρύο

Ένας TikToker αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους Σκανδιναβούς γονείς που αφήνουν τα μωρά έξω για να κοιμηθούν στο κρύο

Money Review

Η συζήτηση σχετικά με την τακτική των Σκανδιναβών να αφήνουν τα καροτσάκια με τα μωρά τους έξω στο κρύο απ’ ότι φαίνεται δεν έχει κλείσει ποτέ.

Κι αυτό γιατί στις 14 Φεβρουαρίου, ο Αυστραλός TikToker, Όλι Μπόουμαν, ανέβασε ένα βίντεο με λεζάντα: «Άλλη μια μέρα στη Νορβηγία, άλλη μια ομάδα μωρών που αφήνονται μόνα τους έξω στο κρύο».

Στο βίντεο, ο Μπόουμαν έδειξε μερικά καροτσάκια με τα μωράκια μέσα να είναι παρατεταγμένα στο δρόμο. Οι γονείς άφαντοι.

«Λένε πως βοηθάει στην αναπνοή τους και τα κάνει πιο ανεξάρτητα», είπε ο ίδιος στην κάμερα ανασηκώνοντας τους ώμους του.

Το βίντεο του Μπόουμαν είχε πάνω από 3,4 εκατ. προβολές στο TikTok, ενώ τα σχόλια ξεπέρασαν τα 4.000.

@mrmelk_ Surely they understand Ahhaha #tourist #in #france #bonjour ♬ original sound - Olly Bowman

Ορισμένοι θεατές σοκαρίστηκαν με την ιδέα, ενώ άλλοι σχολίασαν θετικά το ότι οι γονείς αισθάνονται άνετα να αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επίβλεψη και χωρίς να πιστεύουν πως κινδυνεύουν.

Μάλιστα αρκετοί χρήστες συνέκριναν την εικόνα με την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, λόγω της αύξησης των περιστατικών με πυροβολισμούς στα σχολεία.

«Οι μαμάδες εδώ αφήνουν τα μωρά έξω για να ψωνίσουν στα μαγαζιά και στην Αμερική φοβόμαστε να τα στείλουμε στο σχολείο», έγραψε μία χρήστης στα σχόλια κάτω από το βίντεο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα γίνεται viral. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια TikToker και μητέρα τεσσάρων παιδιών ανέβασε ένα βίντεο με την ίδια πρακτική στη Δανία.

@annieineventyrland

 

♬ path of the wind ~ my neighbor totoro lofi - Closed on Sunday

«Η πρακτική που εφαρμόζουμε στη Δανία συνιστάται ακόμη και από τις μαίες», είχε σχολιάσει η ίδια.

Οι συζητήσεις στο διαδίκτυο γύρω από την πρακτική αυτή ξεκίνησαν περίπου από τον Ιανουάριο του 2020, όταν μία μουσικός από τη Δανία, ονόματι Αμαλί Μπρουν, δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του τότε τεσσάρων μηνών γιου της, λέγοντας ότι «κοιμάται έξω τις περισσότερες φορές».

Πάντως μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 διαπίστωσε ότι τα παιδιά «κοιμόντουσαν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά στο σπίτι».

Στις σκανδιναβικές χώρες η κοινή αυτή πρακτική ξεκινά συνήθως όταν το παιδί είναι δύο εβδομάδων.

Υπάρχουν πιθανά οφέλη από τις συνθήκες ύπνου σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο δυνητικά μεγαλύτερος και ποιοτικότερος ύπνος, καθώς και η μειωμένη έκθεση σε μικρόβια σε σύγκριση με τον ύπνο σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε στο παρελθόν στο Insider η Katie Palmer, σύμβουλος ύπνου με έδρα το Λονδίνο.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, όπως η υποθερμία το χειμώνα και τα ηλιακά εγκαύματα το καλοκαίρι. Ακόμη δύο κίνδυνοι είναι η έκθεση στη ρύπανση και ο πιθανός κίνδυνος απαγωγής αν οι γονείς δεν επιβλέπουν τα παιδιά τους.

Η Palmer δήλωσε ότι δεν θα ενθάρρυνε ούτε θα απέτρεπε τους πελάτες της να αφήνουν τα μωρά τους να κοιμούνται έξω, αρκεί πάντα να είναι σίγουροι πως τα παιδιά τους είναι ασφαλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση