ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα 5 μέρη στα οποία μπορεί να ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανάλυση του αμερικανικού γεωπολιτικού σάιτ 19FortyFive αναφορικά με τις πέντε περιοχές

Money Review

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σήμανε το 2022 την έναρξη της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, όμως προκάλεσε τριγμούς παγκοσμίως, κλιμακώνοντας την ένταση σε ήδη τεταμένες σχέσεις. Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού γεωπολιτικού σάιτ 19FortyFive, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου φέτος ανακύπτει από τις εξής πέντε περιοχές:

Ουκρανία

Αν και οι ανησυχίες περί κλιμάκωσης του πολέμου υποχώρησαν μετά το καλοκαίρι, η αδυναμία της Ρωσίας να καταλάβει περισσότερες περιοχές, αλλά και το ενδεχόμενο αδυναμίας των ουκρανικών δυνάμεων να συνεχίσουν να μάχονται επί μήνες, ενδέχεται να οδηγήσει μία από τις δύο πλευρές σε ακραία μέτρα. Δεδομένης της εμπλοκής των ΗΠΑ και των εταίρων της στην Ευρώπη, μία κλιμάκωση με χρήση πυρηνικών θα οδηγούσε σε σύγκρουση παγκόσμιας κλίμακας.

Η κρίση στη Μεσόγειο «θάφτηκε» εν μέσω των συζητήσεων για ανανέωση του ΝΑΤΟ λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου

Ταϊβάν

Η ένταση στην περιοχή παραμένει, παρά τη μερική αποκλιμάκωση λόγω της υγειονομικής κρίσης στην Κίνα. Η πρόσφατη επίσκεψη της τέως προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν, αλλά και ανησυχούν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν, όπως και κατά πάσα πιθανότητα η Ιαπωνία, οδηγώντας σε πόλεμο μεγάλων δυνάμεων.

Ελλάδα-Τουρκία

Όπως αναφέρει το 19FortyFive, η κρίση στη Μεσόγειο «θάφτηκε» εν μέσω των συζητήσεων για ανανέωση του ΝΑΤΟ λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου. Τον τελευταίο χρόνο, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της στροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της εγχώριας αδυναμίας του καθεστώτος Ερντογάν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση. Η τρέχουσα κρίση πυροδοτήθηκε από τις διαφωνίες στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, αν και το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας υπήρχε επί δεκαετίες.

Παρότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί ανοιχτά εναντίον ενός άλλου μέλους, οι προηγούμενες διαφωνίες έχουν φέρει στο παρελθόν τις δύο χώρες ένα βήμα πριν τον πόλεμο, παρά τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το 19FortyFive. Τονίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα σημαίνει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε παρέμβαση της Ρωσίας.

Κορεατική χερσόνησος

Η ένταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Νότος «απαντά» με επιθετική ρητορική έναντι των προκλήσεων του Βορά. Σύμφωνα με το 19FortyFive, η δυναμική μεταξύ των δύο κρατών χαρακτηρίζεται από ανυπομονησία: Ανυπομονησία της Βορείου Κορέας ότι ο κόσμος δεν παίρνει σοβαρά τις απειλές παρότι αποτελεί μεγάλη πυρηνική δύναμη και ανυπομονησία του Νότου ότι περιορίζεται λόγω της γειτονικής χώρας. Εάν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή, τότε θα είναι πολύ πιο καταστροφικός από τον ρωσοουκρανικό και θα περιλαμβάνει πυρηνικές δυνάμεις.

Κίνα – Ινδία

Παρότι οι συγκρούσεις για την κατάληψη μικρών περιοχών σε ένα σχεδόν μη κατοικήσιμο ορεινό έδαφος παραμένουν περιορισμένες, κανένα από τα δύο κράτη δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει ούτε όμως έχει υπάρξει και λύση στο πρόβλημα. Έτσι ενδέχεται να καταλήξουν σε επίλυση του προβλήματος μέσω σύγκρουσης, η οποία είτε θα τερματίσει το ζήτημα είτε θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Στην Ουκρανία, υπό τον εβρίο Ζελένσκι, συνεχίζεται το αιματοκύλισμα.
Στην Ταιβάν πήγε η, σβηστή με ρόζ, Πελό-ζι και άναψε την θρυαλλίδα.
Η σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας εστιάζεται στην πολεμικά κατά των Ελλήνων και στην προέλαση του μωαμεθανισμού ο οποίος βοηθά το Ισραήλ και τον εβραϊσμό.
Κορεατική χερσόνησος. Με την παρέμβαση τότε των Αμερικανών υπάρχει και συνεχίζεται η δημιουργηθείσα εστία πολέμου.
Κίνα – Ινδία. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί με το Πακιστάν στα πλαίσια της υπό αναφοράν μεγαλύτερης κλιμάκωσης.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση