ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:32
 

Αρνείται η Ευρώπη τη βοήθεια σε συνεπείς δανειολήπτες

ΥΠΟΙΚ: Η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων είναι μια χειροπιαστή βοήθεια που ήδη υπάρχει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεν είναι πρόσφορο το έδαφος της Ευρώπης για βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στους συνεπείς δανειολήπτες στα πρότυπα του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου για τα πρόσωπα που δεν δύναται να ενταχθούν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες, κατέστησε σαφές πως δύσκολα θα δημιουργηθεί ένα Σχέδιο το οποίο να επιβραβεύει την κατηγορία των συνεπών δανειοληπτών, διότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συναινεί για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους η σκέψη και έγιναν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις για δημιουργία ενός τέτοιου Σχεδίου, όμως η απάντηση που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν πως, «δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό και ενδεχομένως ότι εάν υπάρχει οικονομική ικανότητα του κράτους να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού».

Συμπλήρωσε δε, πως, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε βοήθεια συνεπών δανειοληπτών μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και εκεί που πληρούνται κοινωνικοοικονομικά κριτήρια προχωρά σε επιδότηση δόσης και ενοικίου του πολίτη.

Χειροπιαστό το όφελος

Ωστόσο, ο Υπουργός είπε πως η πιο χειροπιαστή βοήθεια από τη σταδιακή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, είναι η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Όπως σημείωσε, το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια κυμαίνεται σήμερα στα μισά από το σημείο που ήταν πριν πέντε χρόνια.

Έκκληση για αιτήσεις

Παρά το ότι για τους συνεπείς δανειολήπτες δεν διαφαίνεται στη παρούσα φάση να είναι εφικτή η δημιουργία ενός Σχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δανειολήπτες οι οποίοι εκ πρώτης δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, ή οριακά δεν μπορεί να εισαχθούν, να προχωρήσουν σε αιτήσεις. Ο λόγος, όπως είπε, είναι για να δημιουργηθεί μία εικόνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον αριθμό των δανειοληπτών που αν και θα έμπαιναν στο ΕΣΤΙΑ δεν θα μπορούσαν και πάλι να εξυπηρετήσουν τη δόση τους. Σημείωσε πως πρέπει να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις, διότι γι’ αυτές αναμένεται να λάβει δράση η Κυβέρνηση εν αντιθέσει με αυτούς που πληρώνουν –αν και με αρκετή πίεση και αποταμίευση- τη δόση τους.

Τέλος, ο Υπουργός παρουσιάστηκε θετικός στο να υπάρξει επανεξέταση των αιτήσεων σε δανειολήπτες που οριακά δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΤΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X