ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι και ελπίδες για τουρισμό από τον ιό

Αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της επιδημίας - Το αισιόδοξο σενάριο για την κυπριακή αγορά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα αποτυπώματα από τη συνεχιζόμενη δράση του κορωνοϊού, μέρα με την ημέρα, γίνονται όλο και περισσότερο εμφανή. Η μεταπήδηση του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, πέρα από το συναγερμό που έχει σημάνει στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, δεν αφήνει ανεπηρέαστους ζωτικούς τομείς ανά το παγκόσμιο, με ευρύτερες προεκτάσεις και στην οικονομική δραστηριότητα. Το τουριστικό προϊόν για την ώρα αλλά και οι αερομεταφορές, στο άμεσο μέλλον, είναι δυο τομείς για τους οποίους εκφράζονται ήδη ζωηρές ανησυχίες. Η ακύρωση της διεθνούς εκθέσεως του Βερολίνου - Internationale Tourismus-Börse Berlin- θεωρείται αρνητική εξέλιξη, που αναλόγως των εξελίξεων στο κομμάτι αντιμετώπισης του ιού δύναται να επιφέρει πλήγματα στα κράτη εκείνα που η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της οικονομίας τους. Οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων δεν αφήνουν αδιάφορη την Κύπρο, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις παρενέργειες που εκδηλώνονται, κυρίως στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η έξαρση του φαινομένου εκτός σεζόν, υπό τις περιστάσεις, θεωρείται ένα θετικό στοιχείο που επιτρέπει σε ένα κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας να αντιμετωπίζει το όλο θέμα από τη θετική του πλευρά. Ωστόσο, η ρευστότητα που συνεχίζει να υπάρχει ένεκα κορωνοϊού, σε αρκετές περιπτώσεις, υπερκεράζει τις όποιες θετικές εκτιμήσεις γίνονται αφήνοντας πίσω προβληματισμό και ανησυχία.

Κινητοποίηση

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, στο χώρο της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, είναι η κινητοποίηση που παρατηρείται και σε επίπεδο κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο να βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, παρά την ακύρωση της διεθνούς εκθέσεως. Μια πρώτη εικόνα, βασιζόμενη σε πραγματικά δεδομένα και όχι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί τουριστικά η Κύπρος την τρέχουσα περίοδο, αλλά κυρίως το 2021 θα υπάρχει μετά τις επαφές του κ. Περδίου στο Βερολίνο με ηγετικά στελέχη τουριστικών οργανισμών της Γερμανίας, καθώς και με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Από τις επαφές του Υφυπουργού Τουρισμού θα αποκαλυφθεί αν οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται στον ξενοδοχειακό κλάδο έχουν βάση και σε ποια έκταση. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες φωνές που ακούγονται για την εξέλιξη της όλης κατάστασης, θεωρούν πως η ακύρωση της έκθεσης του Βερολίνου δεν είναι καλός οιωνός και το κυριότερο ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας που δύναται να επηρεάσει τον εγχώριο τουρισμό.

Οι ξενοδόχοι

Στον εγχώριο τουριστικό τομέα, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα και ο προβληματισμός. Η πλευρά των επιχειρηματιών για την ώρα συστήνει αυτοσυγκράτηση, αναμένοντας την επιστροφή του Υφυπουργού Τουρισμού προκειμένου να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το προς τα πού κινούνται οι μεγάλοι οργανισμοί στην διακίνηση τουριστών παγκοσμίως. Στη βάση των όσων θα κομίσει ο Σάββας Περδίος, όπως λέγεται, θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού υποστηρίζουν πως η ακύρωση της έκθεσης του Βερολίνου τους αφαίρεσε τη δυνατότητα που είχαν για διευθετήσεις της τρέχουσας χρονιάς, με παράγοντες του τουρισμού καθώς και τον προγραμματισμό για την επόμενη τουριστική περίοδο. Παρά τη στάση αναμονής που επικρατεί αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο, είναι η παρατεταμένη, όπως χαρακτηρίζεται, έντονη δημοσιότητα του κορωνοϊού που συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο της οικονομίας. Η εξέλιξη του κορωνοϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπως λέγεται, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις τουριστικές αγορές της νότιας Ευρώπης, επηρεάζοντας αρνητικά ή και θετικά τις αγορές εκείνες με τις ελάχιστες παρενέργειες στον ιό.

Οι φόβοι

Αυτό που φαίνεται να φοβίζει τους παράγοντες του τουρισμού και ενδέχεται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση του επόμενου καλοκαιριού, είναι πρώτα και κύρια η εξέλιξη του κορωνοϊού επί κυπριακού εδάφους. Η ενδεχόμενη εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού αλλά το κυριότερο το εύρος τους, θεωρείται ως ένας παράγοντας που πιθανότατα να αφήσει το αποτύπωμά του. Αυτό που συντηρεί το κλίμα ανησυχίας είναι ενδεχόμενη αδυναμία συγκράτησης του φαινομένου που λέγεται κορωνοϊός, εξέλιξη που ενδέχεται να προκαλέσει ακυρώσεις. Το δεύτερο θέμα που παρακολουθείται στενά και δεν σχετίζεται μόνο με την εικόνα της Κύπρου, αφορά την αντίδραση αεροπορικών εταιρειών από περιοχές όπου ο κορωνοϊός έχει έντονη δράση. Επί του παρόντος αυτό το οποίο επισημαίνεται ως θετικό στοιχείο είναι η απουσία αναστολής πτήσεων ακόμα και από περιοχές της Ευρώπης όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Οι αισιόδοξοι

Στο κλίμα που επικρατεί υπάρχουν και απόψεις που εντοπίζουν θετικές προεκτάσεις για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, οι οποίες ωστόσο είναι συνυφασμένες, πρώτον με την εξέλιξη του κορωνοϊού στο εσωτερικό και δεύτερον με το μέγεθος των επιπτώσεων σε άλλες τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους και ανταγωνιστικές με την Κύπρο. Παράγοντες του τουρισμού εντοπίζουν μια σημαντική μετατόπιση τουριστών που επέλεγαν την Άπω Ανατολή, ως καλοκαιρινό προορισμό, προς της τουριστική αγορά της Μεσογείου. Σε μια τέτοια περίπτωση αγορές όπως η Κυπριακή, η Ελληνική αλλά και η Ισπανική πιστεύεται ότι θα αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή για τους τουρίστες που θα αναθεωρήσουν τα πλάνα τους, ένεκα κορωνοϊού. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι εκτιμήσεις που γίνονται και για την τουριστική αγορά της Ιταλίας, το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η χώρα θα επηρεασθεί από την εικόνα που παρουσιάζει ο ιός ακόμα και σε περιοχές εκτός του Ιταλικού βορρά. Σε μια τέτοια εξέλιξη πιστεύεται πως η τουριστική ζήτηση θα αυξηθεί και θα στραφεί προς γειτονικούς προορισμούς, παρόμοιους με της Ιταλίας. Τόσο οι αισιόδοξες όσο και οι λιγότερο αισιόδοξες φωνές, υποστηρίζουν πως το θολό τοπίο που υπάρχει αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους επόμενους δυο μήνες.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο θεός να βοηθήσει να έχουμε πολύ τουρισμό στην κύπρο. Αμήν.

Marios
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X