ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η RCB Bank επιστρέφει τα χρήματα των καταθετών της

Έχει τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσει μετά την συναλλαγή με την Ελληνική που έλαβε 500 εκατ. ρευστότητας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η RCB Bank θα καλέσει του καταθέτες της να λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Όπως είναι εις γνώση της «Κ», η RCB Bank αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα είτε να λάβουν, είτε να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλες κυπριακές τράπεζες.

Την ίδια ώρα όμως, αφού προχωρά σε τέτοια απόφαση, η RCB Bank βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να αλλάξει την άδειά της και να μετατραπεί όπως κατέγραψε η εφημερίδα σε προηγούμενό της ρεπορτάζ, σε «asset management company».

Εξάλλου, η RCB Bank στην ανακοίνωσή της στο πλαίσιο της πώλησης 556 εκατ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της στην Ελληνική Τράπεζα έδωσε το στίγμα ότι θα προχωρούσε σε «κάλεσμα» των καταθετών της για να λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωση πως, «η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω το κεφάλαιο και τα αποθέματα ρευστότητας της, ενώ η ρευστότητα της τράπεζας θα υπερβαίνει το συνολικό ποσό όλων των υποχρεώσεών της». Τόνιζε δε, ότι, «η συναλλαγή θα δημιουργήσει πρόσθετα σημαντικά αποθέματα, επιτρέποντας έτσι σημαντική ικανότητα απορρόφησης τυχόν πιθανών εξωτερικών κραδασμών».

Την Τρίτη 22 Μαρτίου γνωστοποιήθηκε ότι η Ελληνική Τράπεζα σύναψε συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων από την RCB Bank με μικτή λογιστική αξία 556 εκατ. ευρώ.

Ως «asset management company» η RCB θα μπορεί να παραχωρεί δάνεια, θα έχει έσοδα από δανεισμό, από ακίνητα, από μετοχές, από ομόλογα και άλλες επενδύσεις, δηλαδή θα λάβει το ρόλο ενός εναλλακτικού καναλιού.

Από τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί πως προστατεύονται πλήρως όλες οι καταθέσεις και φεύγει όποιος κίνδυνος εγκυμονούσε λόγω κυρώσεων που προέρχονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση