ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιοι ορέγονται τα υγιή δάνεια ΚΕΔΙΠΕΣ

Τρεις τράπεζες και ένα επενδυτικό ταμείο - Δύο θέλουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο και δύο μέρος του

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στην κούρσα του «Λήδρα πρότζεκτ», της πώλησης καλών δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ, έχουν παραμείνει τρεις τράπεζες και ένα επενδυτικό ταμείο. Το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του χαρτοφυλακίου, που έχει ξεχωρίσει και έχει παραχωρήσει προς πώληση η ΚΕΔΙΠΕΣ, εκδηλώνεται από την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Αν και οι δύο «μεγάλοι» ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο στην ολότητά του, η Astrobank καθώς και ένα επενδυτικό ταμείο (fund), το οποίο δεν έχει παρουσία ακόμα στην Κύπρο, ενδιαφέρονται για μέρος του, για το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι και μικρές (επί παραδείγματι, Δήμων). Οι δεσμευτικές προσφορές των τραπεζών και του Ταμείου θα πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει σχετικά με το «Λήδρα πρότζεκτ» για την πώληση χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ. Στη διαδικασία υπήρχε ενδιαφέρον για το –ομολογουμένως θελκτικό- χαρτοφυλάκιο που βγάζει σε πώληση η ΚΕΔΙΠΕΣ από συνολικά 10 επενδυτές / προσφοροδότες, οι 10 έγιναν 6 και από τους 6 ενδιαφέρονται πλέον πολύ σοβαρά οι παραπάνω. Στην τελική «πεντάδα» υπήρχε και η Eurobank Κύπρου, η οποία και αυτή ενδιαφερόταν για μέρος του χαρτοφυλακίου και όχι για την ολότητά του, ωστόσο το ενδιαφέρον της αποσύρθηκε. Τα δάνεια του «πρότζεκτ Λήδρα» είναι υγιή, τα οποία θα μεγαλώσουν το λόγο των «καλών» δανείων των τραπεζών προς τα μη εξυπηρετούμενά τους, ενώ στην περίπτωση του Ταμείου (fund) που ενδιαφέρεται, θα έχει μονομιάς ένα «στρωμένο» χαρτοφυλάκιο δανείων. Από την άλλη, ο σκοπός της ΚΕΔΙΠΕΣ καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αλλάξει, καθώς δρομολογείται η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνικό Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMC). Εκεί, η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα θελήσει να κρατεί υγιή δάνεια, αλλά μη εξυπηρετούμενα, τα οποία και θα προσπαθεί να εξυγιάνει. Υπενθυμίζεται πως το «Λήδρα πρότζεκτ» προνοούσε την πώληση εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, –και σωστά έπραξε για να γίνει δυνατή μια πράξη- η ΚΕΔΙΠΕΣ αποφάσισε να χωρίσει το χαρτοφυλάκιο σε δύο μέρη και να διαθέσει προς στιγμή αυτό των 465 εκατ. ευρώ. Το άλλο χαρτοφυλάκιο, αυτό δηλαδή που θα μείνει μετά την πώληση του «Λήδρα πρότζεκτ», αναμένεται να διατεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Θα δυναμώσουν

Οι δύο «μεγάλοι» ενδιαφέρονται για όλο το χαρτοφυλάκιο δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ, ύψους 465 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αποκτώντας το, θα αλλάξει το ποσοστό των υγιών τους δανείων προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 της Τράπεζας Κύπρου, τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε 10.893 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου έχει μερίδιο αγοράς επί των δανείων στην Κύπρο στο 39,1% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανέρχονται σε 1.589 εκατ. ευρώ στο τέλος εξαμήνου 2021 και αντιπροσωπεύουν το 14,6% του συνόλου των δανείων της. Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Κ», αν η Τράπεζα Κύπρου λάβει το «Λήδρα», τα υγιή της δάνεια θα αυξηθούν σε 11.358 εκατ. ευρώ, άρα και τα ΜΕΔ πλέον θα αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου της.

Όσον αφορά στην Ελληνική Τράπεζα για την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή πρώτο εξάμηνο του 2021, οι μεικτές χορηγήσεις της ανήλθαν σε 6.688 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της αγοράς των δανείων ήταν 22,6%. Τα ΜΕΔ της Ελληνικής ανήλθαν στα 1.473 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021, ενώ ο δείκτης των MEΔ στο σύνολο των μεικτών δανείων που καλύπτονται από το Asset Protection Scheme (προστασία σε δάνεια που αποκτήθηκαν από το Συνεργατισμό κατά την αγορά του από την Ελληνική Τράπεζα) στο 15,1%. Δίχως την παράμετρο του Asset Protection Scheme το ποσοστό ανέρχεται σε 22%. Εάν η Ελληνική αγοράσει τα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ από το «Λήδρα πρότζεκτ», τα μικτά της δάνεια θα φτάσουν σε 7.153 εκατ. ευρώ, άρα το 22% θα μειωθεί στο 20,5%. Με την παράμετρο του Asset Protection Scheme το 15,1% είναι λογικό να μειωθεί περαιτέρω.

Τα χρειάζεται η Astrobank

Η Astrobank, εάν λάβει έστω και ένα μέρος του «Λήδρα πρότζεκτ», θα βελτιώσει αρκετά τους δείκτες της. Αν και δεν είναι εύκολο να γνωρίζει η «Κ» το ποσό των δανείων που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ως μέρος του χαρτοφυλακίου των 465 εκατ. ευρώ, σίγουρα θα υπάρχει θετικό πρόσημο. Εάν ανατρέξουμε στα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα της Astrobank που είναι για το τέλος του 2020, θα δούμε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ανέρχεται σε 30,3%. Τα συνολικά μικτά δάνεια που έχει ανέρχονται σε 1.283 εκατ. ευρώ, άρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της φτάνουν τα 388.7 εκατ. ευρώ. Αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο το ποσό (δηλαδή του μέρους του χαρτοφυλακίου) που ενδιαφέρεται, δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί όπως μπορούν να γίνουν για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, αντιστοίχως. Αν, από την άλλη, είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει για όλο το χαρτοφυλάκιο του «Λήδρα πρότζεκτ», περιττό είναι να ειπωθεί πως θα άλλαζε όλο το δανειακό προφίλ της Astrobank και θα το ανέβαζε για του λόγου το αληθές με υγιή δάνεια κατά 36,2%.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση