ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινο φως από Βουλή για το e-kalathi

Πέρασε από Βουλή και προχωρά η ψηφιακή πλατφόρμα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαφωνίες, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ψηφιακό εργαλείο e-kalathi, το οποίο έλαβε τελικά το πράσινο φως ομόφωνα.

Από το κείμενο του νομοσχεδίου αλλάζουν τα εξής:

-Η αύξηση ορίου του ετήσιου τζίρου από τα 2 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να συμμετέχουν στην πλατφόρμα

- Η σύγκριση θα γίνεται μόνο ανάμεσα σε υπεραγορές

- Η σύγκριση του προϊόντος θα γίνεται με βάση της ετικέτας και όχι ονόματος του προϊόντος. Πλέον στο νόμο περιλαμβάνεται ο όρος κωδικός προϊόντων που αντιστοιχεί σε όλους τους γραμμικούς κώδικες που αφορούν το συγκεκριμένο προϊόν.

και

- Συμπεριλαμβάνονται οι προωθητικές ενέργειες

Τα προϊόντα του καλαθιού

Στην πλατφόρμα, θα συμμετέχουν υποχρεωτικά οι υπεραγορές με ετήσιο τζίρο 5 εκατ. ευρώ και πάνω, κάτι που εξαιρεί τα μικρά σουπερμάρκετ, προστατεύοντας τα στην ουσία από ενδεχόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι, οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση τροφίμων ή άλλων προϊόντων με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, δύνανται να συμμετέχουν.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας είναι το www.e-kalathi.gov.cy και θα περιλαμβάνει προϊόντα από τις πιο κάτω κατηγορίες:

-Τρόφιμα.

-Βρεφικά είδη.

-Είδη οικιακής χρήσης.

-Αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, νερό, χυμοί.

-Είδη προσωπικής φροντίδας.

-Τροφές για κατοικίδια

Βάσει του νόμου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί, ή σε ώρα που θα καθορίζεται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, με γνωστοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει για οποιονδήποτε λόγο, εντός της ίδιας ημέρας, αλλαγή της τιμής πώλησης του προϊόντος , η επιχείρηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει άμεσα την τιμή την οποία υπέβαλε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι κωδικοί προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα καθορίζονται με υπουργικό διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου και αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες.

Ποινές μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ

Σε περιπτώσεις παράβασης ή παράλειψης συμμόρφωσης με τις διατάξεις του νόμου, το πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι 1 χρόνο, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5 χιλιάδες ευρώ, ή και τις δύο ποινές. Σε περίπτωση μη υποβολής στοιχείων ή υποβολής ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, αναλόγως της φύσης, της βαρύτητας και της διάρκειας της παράβασης, ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα άσκησης ιεραρχικής προσφυγής από την επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται από την απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση. Ακολούθως ο Υπουργός αποφασίζει επί της ιεραρχικής προσφυγής εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την μέρα άσκησης της προσφυγής.

Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά την ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για έντονες συζητήσεις αντεγκλήσεις, εντάσεις εν μέσω συμφερόντων των εμπλεκομένων. Επισήμανε ότι το εργαλείο δεν θα λύσει το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και την ακρίβεια, αλλά είναι μια εφαρμογή που ζητά και θέλει ο κόσμος, προάγει την διαφάνεια και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την εφαρμογή και αν υπα΄ρχουν κενά είμαστε εδώ να το δούμε, Μοναδικός μας γνώμονας η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Από πλευράς του ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι από τον Νοέμβριο είχε ξεκινήσει η πρωτοβουλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, και συνεχίστηκε από τον νυν Υπουργό Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου. Τελικά, υλοποίησε και εγκαίρως κατέθεσε το νομοσχέδιο, δεν θα σταθώ στις δυσκολίες και τις αντιπαραθέσεις, αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι κατά την συζήτηση αναδείχθησαν μια σειρά από προβλήματα του κλάδου των υπεραγορών, που πρέπει να απασχολήσουν την πολιτεία και την βουλή, γι αυτό έχουμε εγγράψει ξεχωριστό θέμα για την προστασία ανταγωνισμού, αθέμιτων συνθηκών κ.ο.κ Τόνισε ότι το e-kalathi είναι εργαλείο διαφάνειας και ενημέρωσης των καταναλωτών. Το στηρίξαμε εξ αρχής, το ψηφίζουμε σήμερα. Ο Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι πρόκειται για εργαλείο παρακολούθησης των τιμών και αν δουλεύει θα προχωρήσουν με ξεχωριστό εργαλείο και για περίπτερα και για τους φούρνους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι είναι ένα μέτρο θετικό, αν και δεν είναι χειροπιαστό όπως μια μορφή επιδότησης αλλά τόνισε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει η διαφάνεια.

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ ψηφίζει το νομοσχέδιο και παρά τα προβλήματα, θα δούμε από την υλοποίηση του λογισμικού και πόσο χρήσιμο θα αποδειχθεί και κατά πόσο θα βοηθήσει τους καταναλωτές.

www.e-kalathi.gov.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση