ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Ποιο προϊόν έχει ακριβύνει περισσότερο λόγω των κυρώσεων

Κατακόρυφη άνοδος της τιμής της τσίκλας εξαιτίας αυξημένου κόστους παραγωγής και εισαγωγών

Η Ρωσία έχει βρει τον τρόπο να παρακάμψει τις συνέπειες των Δυτικών κυρώσεων για πολλούς από τους τομείς της οικονομίας της που δεν σχετίζονται με την πολεμική της βιομηχανία, αλλά ένα προϊόν της έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τιμής υποφέροντας πραγματικά από τα αντίμετρα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την τσίκλα, η τιμή της οποίας έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση λόγω του κόστους παραγωγής τον τελευταίο χρόνο.

Μια ταπεινή συσκευασία με τσίκλες στη Ρωσία κόστιζε 32 ρούβλια (δηλαδή 36 λεπτά του ευρώ) τον Μάρτιο του 2022, αλλά φέτος τον Μάρτιο η τιμή της έχει εκτοξευτεί κατά 22,3% κατά μέσον όρο φτάνοντας τα 39 ρούβλια, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας (Rosstat).

Τιμή-φούσκα;

Έτσι η τσίκλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που έχουν αυξηθεί περισσότερο στα ρωσικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του έτους των κυρώσεων, όπως αναφέρει το ρωσικό οικονομικό κανάλι RBC.

Σε ρεπορτάζ του το ρωσικό δίκτυο εξηγεί ότι η μεγάλη άνοδος των τιμών ξεκίνησε μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων, που οδήγησαν στη διακοπή των εισαγωγικών προμηθειών και τη μαζική αναστολή των εργασιών ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τσίκλας κατά το περασμένο έτος έχει σημειώσει ρεκόρ για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Τα προηγούμενα χρόνια η τσίκλα ακρίβαινε επίσης στη Ρωσία, αλλά η ετήσια αύξηση της τιμής ήταν μόνο από ένα έως τρία ρούβλια τον χρόνο.

Πού «κόλλησαν» οι τσίκλες

Τα ρωσικά εργοστάσια προσπαθούν να δημιουργήσουν υποδομή παραγωγής για τσίκλες, η οποία, όπως σημειώνει το RBC, εισαγόταν πριν τις κυρώσεις στη Ρωσία δια θαλάσσης από την Ισπανία.

Τώρα οι εγχώριοι παραγωγοί έχουν στραφεί σε παραδόσεις από τη Βραζιλία και την Αίγυπτο, και συνάπτουν επίσης συμφωνίες με την Κίνα. Ωστόσο, οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές έως και 40% λόγω του υψηλότερου κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας και του μεγαλύτερου χρόνου ταξιδιού.

Πηγή: TASS, RBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση