ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Συνδ. Τραπεζών: Πολλές οι προκλήσεις των τραπεζών

Καθοριστική χρονιά για την κυπριακή οικονομία αποτέλεσε το 2013 είπε ο Γενικός Διεθυντής του Συνδέσμου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα απλώνονται οι τραπεζικές προκλήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, ανέφερε ο Γενικός Διεθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς. Κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, τόνισε πως αυτές βασίζονται στον παράγοντα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σχολίασε πως τρέχει πλέον με φρενήρεις ρυθμούς, σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, το νέο -σαφώς πιο απαιτητικό- ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τη διαχρονική ανάγκη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για χρηματοδότηση συνθέτουν το πλέγμα του τραπεζικού γίγνεσθαι του σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων και δεδομένων αλλά έχοντας ακόμη το βάρος προβλημάτων του παρελθόντος, οι τράπεζες της Κύπρου σχεδιάζουν το μέλλον τους, τόνισε κατά την ομιλία του. "Ένα σαφώς πιο αναβαθμισμένο τεχνολογικά μέλλον, το οποίο θα διασφαλίζει την αμεσότητα, την ασφάλεια και τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα εξυπηρέτησης των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών", σημείωσε.

ο κ. Καμμάς όμως αναφέρθηκε στους μελλοντικούς στόχους του Συνδέσμου, που είναι οι εξής: Υγιές τραπεζικό σύστημα, οικονομία σε συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και ευημερία στην κοινωνία

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Καμμάς είπε πως καθοριστική χρονιά για την κυπριακή οικονομία και ακόμη περισσότερο για τον κυπριακό, τραπεζικό τομέα αποτέλεσε το 2013. Σχολίασε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στην οικονομία και στις τράπεζες επέφεραν τις επώδυνες αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. "Στη συνέχεια ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής στις νέες πραγματικότητες έβαλε την Κύπρο στην εποχή του τριετούς προγράμματος στήριξης από την τρόικα. Μαζί με την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα οι διεθνείς δανειστές απαίτησαν την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και σε νομοθετικό επίπεδο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση και υπερψήφιση σειράς νομοθετημάτων, που στόχο είχαν την πιο αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού τομέα και ευρύτερα της οικονομίας. Τρία χρόνια αργότερα η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης, χωρίς να χρειαστεί επιπλέον μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, επιμήκυνση του προγράμματος ή επιπλέον χρήματα. Παράλληλα, σταδιακά σταθερή ήταν η πορεία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και μάλιστα σε μια αγορά με υψηλή ανεργία, ύφεση κατά τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου και ισχυρές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κατάσταση στην οικονομία σε συνδυασμό με νέες, πιο αυστηρές εποπτικές και κανονιστικές απαιτήσεις κατέστησαν το έργο των κυπριακών τραπεζών και συνεπώς του Συνδέσμου ακόμη πιο απαιτητικό", είπε.

Σημείωνεται πως ο οργανισμός φέτος συμπληρώνει αισίως 50 χρόνια ζωής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X