ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

SZ: Γερμανική «μινιατούρα» η συμφωνία του Eurogroup

Η δομή του πακέτου μέτρων μοιάζει πολύ με εκείνη του γερμανικού πακέτου μέτρων, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung

Newsroom Κ, Αθήνα

Η δομή του πακέτου μέτρων, στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού μοιάζει πολύ με εκείνη του γερμανικού πακέτου μέτρων, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πακέτο Μινιατούρα».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η σκέψη του γερμανού υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν προφανώς πως ό,τι είναι καλό για τη Γερμανία δεν μπορεί να είναι κακό για τις γειτονικές χώρες και έτσι μεταφέρθηκαν τα γερμανικά σχέδια στήριξης της εγχώριας οικονομίας σε μορφή μινιατούρας στην Ε.Ε. Θετικό είναι ότι σε αντίθεση με το μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Το μειονέκτημα είναι ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα επαρκές πακέτο μέτρων».

«Έτσι το Βερολίνο ενέκρινε συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην γερμανική οικονομία, ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα 460 εκ. κατοίκους, θα διατεθούν μόλις 500 δισ. Κατά συνέπεια το κύριος βάρος των μέτρων ανοικοδόμησης θα το επωμιστούν τα εθνικά κράτη», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προσφύγουν σε υπέρογκους δανεισμούς με αποτέλεσμα να αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μια από την άλλη. Σε περίπτωση που Ρώμη και Μαδρίτη αυξήσουν κατά πολύ το δανεισμό τους, και θα το πράξουν, τότε θα πλησιάσουν τα ελληνικά επίπεδα χρέους. Το πραγματικό μήνυμα των υπ. Οικονομικών είναι ότι εναποθέτουν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια της ΕΚΤ, η οποία θα εξακολουθήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων πραγματοποιώντας την υπόσχεσή της πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για διάσωση του ευρώ».

FAZ: Ηρθαν για να μείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία

«Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε αξιοσημείωτα μέτρα στήριξης, οι αντιθέσεις μεταξύ τους όμως παραμένουν», επισημαίνει από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες με τίτλο «Μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης;».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «Όσα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές χώρες είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού φάνταζε αδιανόητο πριν μερικές εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ωστόσο βοηθά έτσι ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις. Το μεγάλο ανοιχτό ερώτημα είναι αν τα τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία κατέληξε το Eurogroup, θα είναι πράγματι προσωρινά όπως προβλέπει η απόφαση των υπουργών. Ό, τι αποφασίζεται μια φορά, δύσκολα καταργείται, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί. Αυτό ισχύει για τον ΕΜΣ, ο οποίος με αφορμή την πανδημία θα χορηγεί δάνεια ουσιαστικά χωρίς όρους, ισχύει για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, αλλά και για τη σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια σε όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Από το Βερολίνο πάντως δεν προβλέπεται καμία αντίσταση σε αυτή τη λύση διαρκείας».

Πηγή: DW

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X