ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Περάσαμε τρεις σεισμικές κρίσεις από τις οποίες βγήκαμε αλώβητοι

Η επιτροπή του ΚΕΒΕ παρέθεσε γεύμα στον Νίκο Αναστασιάδη για να τον τιμήσει και να τον ευχαριστήσει για την παραγωγική τους συνεργασία

ΚΥΠΕ

Περάσαμε τρεις σεισμικές κρίσεις – αυτές του 2013, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία - από τις οποίες βγήκαμε αλώβητοι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ για να τον τιμήσει και να τον ευχαριστήσει για την παραγωγική τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το έργο που έγινε θα το κρίνει η ιστορία με νηφαλιότητα όταν θα περάσει ο κονιορτός της οξύτητας που ακολουθεί πάντα μια προεκλογική περίοδο και υποσχέθηκε πως ως ενεργός πολίτης θα ασκεί την όποια επιρροή μπορεί  προς οποιανδήποτε κατεύθυνση προκειμένου η χώρα να συνεχίσει με σταθερότητα, οικονομική ευημερία και δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο γεύμα παρέστησαν εκτός από την ηγεσία του ΚΕΒΕ, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και τα πλείστα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την αναγνώριση της συνεργασίας που είχε με το ΚΕΒΕ.

«Χωρίς τη δική σας στήριξη όλες και όποιες πολιτικές χαράξαμε με τους πανάξιους συνεργάτες μου δεν θα είχαν αποτέλεσμα αν εσείς δεν συμβουλεύατε, δεν προσαρμόζατε, δεν εισηγείστο πολιτικές οι οποίες να ανορθώσουν ή να επιτύχουν αυτό που έχουμε επιτύχει», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «εκείνος που αξιολογεί το έργο μιας κυβέρνησης δεν είναι η αντιπολίτευση που εκ καθήκοντος μπορεί να ασκεί κριτική, και δεν εννοώ τη μηδενιστική κριτική, αλλά εννοώ την εποικοδομητική κριτική».

Ανέφερε πως «εκείνο που σημασία έχει είναι πως χάριν και στη δική σας συνεργασία, και των υπόλοιπων εμπλεκομένων εταίρων στην οικονομία έγινε κατορθωτό να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κρίσεις», είπε.

Και όχι μόνο να τις αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε, αλλά διαψεύσαμε τις προγνώσεις του ΔΝΤ παρουσιάζοντας το 2022 με ένα πόλεμο ο οποίος έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, με κυρώσεις που υποχρεώθηκε η Ευρώπη και όχι μόνο να επιβάλει κατά της Ρωσίας ρυθμούς ανάπτυξης 5,8%, παραδίδοντας όχι μόνο πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου» στον τουρισμό, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην καινοτομία, στην ναυτιλία, στην αειφόρο ανάπτυξη στη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, στα ενεργειακά.

«Αυτό που νιώθω την ανάγκη είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία σας, τη στενή μας συνεργασία που ήταν αποφασιστική στα μέτρα πήρε η κυβέρνηση, γιατί ήμασταν μια κυβέρνηση που έτεινε ευήκοον ους εις όσους γνώριζαν πολύ περισσότερα από ότι ενδεχόμενα εμείς», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της οικονομικής ευμάρειας, έγινε κατορθωτό να εφαρμοστεί μια πολιτική που στόχο είχε τον άνθρωπο.

Μέσα από μια ριζοσπαστική κοινωνική πολιτική, μια ριζοσπαστική πολιτική που αφορούσε την υγεία, ανέφερε.

Επεσήμανε, εξάλλου, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν αναφορικά με τη λειτουργικότητα του κράτους.

Σημείωσε «πως η απόφαση για περιορισμό των θητειών του Προέδρου σε δυο δεν ήταν άλλη από δική μας απόφαση, η απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείων έτσι ώστε σε πολιτικά πρόσωπα να ανατίθεται ο οραματισμός δεν ήταν παρά μια πράξη προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους και μιλώντας για εκσυγχρονισμό δεν μπορώ να παραγνωρίσω το έργο του Υφυπουργού Καινοτομίας και Έρευνας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Είπε πως αυτά θα διαφανούν στη συνέχεια του χρόνου, προσθέτοντας πως «τα πόσα έγιναν τα τέσσερα χρόνια δεν έγιναν ποτέ προηγούμενα στα 60 χρόνια της Δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε αποφάσεις που δεν λάμβαναν υπόψη το πολιτικό κόστος αλλά το ωφέλιμο, το καθολικό καλό, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη στενή συνεργασία που είχαν και τις θερμές του ευχαριστίες προς τους στενούς του συνεργάτες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, υπογράμμισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης τώρα που φεύγει, αφήνει πλεόνασμα ρευστών στα δημόσια ταμεία πάνω από 500 εκατ. ευρώ και ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας αξίας 4.4 δις ευρώ, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανέφερε πως τιμούν τον Πρόεδρο, τον πολιτικό, τον άνθρωπο Νίκο Αναστασιάδη, «μια εξέχουσα προσωπικότητα που για 10 συνεχή χρόνια κρατά την τύχη της Κύπρου στα άξια χέρια του» έναν «στενό συνεργάτη του ΚΕΒΕ που πάντοτε ακούει με προσοχή τις απόψεις μας, τον φίλο που με έργα και πράξεις στήριξε όσο κανένας άλλος τον επιχειρηματικό κόσμο».

Αναφερόμενος στην κρίση του 2013, σημείωσε πως «με σωστές αποφάσεις, έξυπνους χειρισμούς και στοχευμένη στρατηγική καταφέραμε να ανατρέψουμε την καταστροφή. Σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι προέβλεπαν οι εταίροι μας στην Ευρώπη και η Τρόικα εξήλθαμε από το Μνημόνιο και επανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ανέφερε πως «και πάλι με έγκαιρα και σωστά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καταφέραμε να κρατηθούμε στη ζωή και να επανασυνταχθούμε. Σε στενή συνεργασία μαζί σου και την κυβέρνηση στηρίξαμε τις επιχειρήσεις (μεγάλες και μικρές) όλων σχεδόν των κλάδων. Με διοχέτευση πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, διατηρήσαμε στη ζωή το εμπόριο. Με ενισχύσεις δις ευρώ στηρίξαμε τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε, εξάλλου, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, πως ο αντίκτυπός του είναι περισσότερο από αισθητός. «Κι όμως, και πάλι δεν τα βάλαμε κάτω. Με καθοδηγητή εσένα και την κυβέρνηση, περιορίσαμε τις επιπτώσεις, διαχειριζόμαστε τα αδιέξοδα και ελέγχουμε την κατάσταση», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είπε επίσης πως μαζί με την κυβέρνηση αναλήφθησαν κοινές πρωτοβουλίες  για μεταρρυθμίσεις, για δημιουργία έργων υποδομής, για την εγκαθίδρυση του ΓεΣΥ, για ίδρυση των Υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, για προβολή της οικονομίας και του επιχειρείν στο εξωτερικό, για την εφαρμογή του Κατώτατου Μισθού, για το Εγγυημένο Εισόδημα, για στήριξη των εξαγωγών, για αύξηση της εξωστρέφειας, για εγκαθίδρυση της Οικονομικής Διπλωματίας, για βελτίωση των επιχειρήσεων και στήριξη των πολιτών.

«Σε τιμούμε, λοιπόν, σήμερα, που ως καλός καραβοκύρης κράτησες το καράβι όρθιο, που αντιμετώπισες με σθένος τις συμπληγάδες, που έφερες την Κύπρο σε ήρεμο λιμάνι. Σε τιμούμε και ως άνθρωπο που πάντοτε ήσουν δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο. Με κατανόηση, με συναίνεση και συνεργασιακό πνεύμα, στάθηκες πραγματικά κοντά στις αγωνίες των μελών μας. Για εμάς, όπως και για όλους τους πολίτες, είχες πάντα την πόρτα σου ανοικτή. Και αυτό δεν είναι αυτονόητο», είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Το ΚΕΒΕ σε τιμά και αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά σου στον τόπο, γιατί έσωσες την οικονομία, στήριξες τον επιχειρηματικό κόσμο και δημιούργησες τις προοπτικές για το μέλλον. Και αυτό, μας αφορά όλους», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης επέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα λεύκωμα που ετοίμασε το ΚΕΒΕ με φωτογραφίες που παρουσιάζουν τη δεκαετή σχέση του απερχόμενο Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΚΕΒΕ και τα τοπικά επιμελητήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση