ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χειμωνιάτικο σοκ από το κόστος θέρμανσης

Πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών για περίοδο τεσσάρων μηνών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την Ε.Ε. να συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να βρει λύσεις για την ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο, ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους ευρωπαίους πολίτες. Για την ώρα τα σενάρια ελλείψεων στην ενέργεια εστιάζουν περισσότερο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και λιγότερο στον ευρωπαϊκό νότο, ωστόσο εδώ ο μεγάλος βραχνάς είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος που θα επωμισθούν οι καταναλωτές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Από την ενεργειακή εξίσωση δεν εξαιρείται η Κύπρος παρά τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Με θετικό πρόσημο την απουσία φυσικού αερίου ως καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κύπριος καταναλωτής αναμένεται να πιεστεί οικονομικά τους επόμενους μήνες προκειμένου το επίπεδο και η ποιότητα διαβίωσής του να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το άλμα που έχει πραγματοποιήσει η τιμή του πετρελαίου από πέρυσι, το κόστος θέρμανσης σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο και με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι «ομαλές», αυτό που λέγεται κυπριακός χειμώνας. Η αγορά καυσίμων θέρμανσης εμφανίζεται μουδιασμένη με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής, προφανώς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο Ε.Ε. Η «Κ» αναζήτησε και πήρε απαντήσεις από ειδικούς για το κεφάλαιο θέρμανσης. Το κόστος θέρμανσης, τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές προκειμένου να συγκρατήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ποιο σύστημα θέρμανσης είναι η συμφέρουσα οικονομική επιλογή.

Οι επιλογές θέρμανσης

Χρήσιμες και χρηστικές συμβουλές στο κομμάτι θέρμανσης των κυπριακών νοικοκυριών έδωσε στην «Κ» ο Ξένιος Παπασταύρου, Μηχανολόγος μέλος της διοικούσας του ΕΤΕΚ. Στην Κύπρο το σύστημα θέρμανσης στηρίζεται ως επί το πλείστον στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των συστημάτων θέρμανσης στηρίζεται στις κεντρικές θερμάνσεις με καύσιμο λειτουργίας το πετρέλαιο και τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια το Φ.Α. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπασταύρου, τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετά νοικοκυριά αλλά και νέες κατασκευές στρέφονται στις εξωτερικές αντλίες θερμότητας με ηλεκτρικό ρεύμα. Η τρίτη επιλογή είναι τα κλιματιστικά. Ωστόσο, εδώ όπως μας εξηγεί, αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους. Μια τέταρτη επιλογή που παρουσιάζεται κυρίως στις ορεινές περιοχές είναι ο συνδυασμός κεντρικών θερμάνσεων με τη λειτουργία τζακιού.

Το κόστος θέρμανσης

Το βασικό μέλημα των καταναλωτών είναι το κόστος που θα επωμισθούν για τη χειμερινή περίοδο που στην Κύπρο καθορίζεται περίπου στους τέσσερις μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη πως η μεγάλη πλειοψηφία των συστημάτων θέρμανσης είναι οι κεντρικές θερμάνσεις με λέβητα πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές θα νιώσουν στην τσέπη τους τις ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές στο πετρέλαιο. Μία εικόνα για το πού θα κινηθούν οι φετινές ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης και το κόστος έδωσε στην «Κ» ο Κυριάκος Λουκά, μέλος του οκταμελούς συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων. Κατά τη χειμερινή περίοδο ένα σπίτι 180 τ.μ. χρειάζεται κοντά στα 1.500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,43 ευρώ το λίτρο το κόστος θέρμανσης θα ανέλθει στα 2.143 ευρώ. Πέρυσι την ίδια περίοδο με την ίδια ποσότητα, το κόστος αγοράς (0,93 ευρώ το λίτρο) ήταν στα 1.393 ευρώ, 750 ευρώ αύξηση. Για όσους έχουν μετατρέψει τους λέβητες σε Φ.Α. το κόστος σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο από του πετρελαίου θέρμανσης, αν ληφθεί υπόψη η διεθνής τιμή του. Η άλλη επιλογή αυτή της εξωτερικής αντλίας θέρμανσης που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπασταύρου, υπό τις περιστάσεις είναι η πιο συμφέρουσα. Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι διαθέτουν αντλίες θέρμανσης το κόστος είναι μικρότερο κατά 30% με 35% σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα.

Οι αντλίες θέρμανσης

Όπως εξηγεί ο κ. Παπασταύρου οι αντλίες θέρμανσης είναι η οικονομικότερη επιλογή, ωστόσο, κάποιος καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίσει και το κόστος εγκατάστασης. Για μία κατοικία 200 τ.μ. για μία αντλία θέρμανσης το κόστος ανέρχεται στις 14.000 ευρώ. Για μία κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο ή Φ.Α. το κόστος είναι στις 10.000. Ωστόσο, όπως μας διευκρινίζει το όφελος για τον καταναλωτή εντοπίζεται στο κόστος λειτουργίας των δύο συστημάτων συν τις εγκαταστάσεις του εξοπλισμού. Στην περίπτωση της εξωτερικής αντλίας θερμότητας δεν απαιτείται μηχανοστάσιο, το δε σύστημα θέρμανσης είναι υποδαπέδιο και το όποιο αυξημένο κόστος εγκατάστασης θα επιστραφεί στον καταναλωτή από τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Χρυσάφι τα φωτοβολταϊκά σε οικίες

Η αύξηση που παρατηρείται τελευταία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς και μια ανεξήγητη, κατά τους πρατηριούχους, ανοδική τάση στις λιανικές τιμές του πετρελαίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους καταναλωτές που θα αναγκασθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Κατά τον Κυριάκο Λουκά οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να υποχωρήσουν, στην καλύτερη περίπτωση να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως μας εξηγεί. Την περίπτωση των εξωτερικών αντλιών θέρμανσης ως την πιο συμφέρουσα επιλογή για θέρμανση ενισχύει και ένας άλλος παράγοντας. Η ύπαρξη φωτοβολταϊκών σε οικίες. Για τους καταναλωτές που παράγουν οι ίδιοι ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και έχουν μετατρέψει το σύστημα θέρμανσης σε εξωτερική αντλία, το κόστος θα υποχωρήσει κατά πολύ και κατά τους χειμερινούς μήνες μιας και οι αντλίες θέρμανσης χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε οικίες. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σοβαρή διαφοροποίηση εάν ληφθεί υπόψη η μείωση που καταγράφηκε τελευταία στις διεθνείς τιμές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση