ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή φρουράς, αλλά όχι γραμμής, στο υπ. Οικονομικών της Κίνας

Αναμένεται να προωθήθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακόπει η άνοδος του χρέους

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κίνας είναι o 59χρονος Σιάο Ζίε, ο οποίος αντικαθιστά τον Λου Ζιουέι, ύστερα από τον ανασχηματισμό της κινεζικής κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός αναμένεται να διατηρήσει ως έχει την πολιτική δημοσιονομικής επέκτασης αλλά και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακόψει την άνοδο των επιπέδων του χρέους. Eνα ακόμα θέμα το οποίο θα τον απασχολήσει είναι η μείωση των τεράστιων συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 – γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων, ανεξαρτήτως του ότι υπήρξαν πρόσφατα ενδείξεις πως η κινεζική οικονομία σταθεροποιείται.

Τον Οκτώβριο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 45,7 δισ. δολάρια στα 3,121 τρισ. δολάρια, βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο είχαν ελαττωθεί μόλις κατά 19 δισ. δολάρια. Από τις αρχές του χρόνου, η δραστικότερη περιστολή των συναλλαγματικών διαθεσίμων παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, η οποία και υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών για μείωση σχεδόν 26 δισ. δολαρίων στα 3,14 τρισ. δολάρια. Η μείωση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη διαδοχικά και η μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των τριών προηγούμενων μηνών. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι στη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε και η άνοδος του δολαρίου. «Η μεγαλύτερη συρρίκνωση συναλλαγματικών διαθεσίμων από την αρχή της χρονιάς έχει να κάνει κυρίως με τις επιπτώσεις από τη μεταβολή στις ισοτιμίες, παρά με την εντεινόμενη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για στήριξη του γουάν, το οποίο υποχώρησε τον Οκτώβριο σε ναδίρ εξαετίας», παρατηρεί ο χρηματιστηριακός οίκος Capital Economics. «Εκροές κεφαλαίων υπήρξαν, αλλά επιβραδύνθηκαν».

Ειδικότερα, αναφορικά με τον νέο υπουργό Οικονομικών, αυτός στο παρελθόν είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική. Ο προκάτοχός του Λου Ζιουέι βρισκόταν σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο του 2013. Αυτή την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς κάποιες λεπτομέρειες για την αποχώρηση του κ. Λου. Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές και πολιτικοί σύμβουλοι στο Reuters, ήταν ήδη 65 ετών και έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί. Ο Σιάο Ζίε, ο οποίος αφήνει τη θέση του ως αναπληρωτή γενικού γραμματέα στο Κρατικό Συμβούλιο, θα συνεχίσει τη λήψη μέτρων για στήριξη της οικονομίας και το 2017, με ενίσχυση κρατικών δαπανών και μείωση φορολογίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η αναζωογόνηση της οικονομίας, η παροχή μεγάλης ρευστότητας με έλεγχο της «φούσκας» ακινήτων και σωστή διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αλλά και η σώφρων νομισματική πολιτική. Σήμερα ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας είναι στο 3% του ΑΕΠ της, ενώ το 2015 είχε διαμορφωθεί στο 2,4%. Διάφοροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το έλλειμμα ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω έως τα τέλη του 2016, προσθέτοντας ότι «η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι χαλαρή αλλά η αποτελεσματικότητά της αποδυναμώνεται».

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι από την εκτίναξη του συνολικού χρέους πάνω από το 250% του ΑΕΠ και της υπερθέρμανσης στην αγορά ακινήτων έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το αν η χώρα πρέπει να συμβιβαστεί με ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2017, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων για τη συγκράτηση του δανεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X