ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Βύρας για κρατικές συμβάσεις: Βάζουμε τον σταυρό μας...

Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του έργου άλλο το λιμάνι και άλλο η μαρίνα δήλωσε ο δήμαρχος Λάρνακας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο τερματισμός της σύμβασης μεταξύ Κυβέρνησης και αναδόχου εταιρείας (Kition Ocean Holdings Ltd) για την υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, είναι κάτι που λυπεί τη δημοτική αρχή, αλλά από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ανέκτησε το χώρο του λιμανιού δίνει το δικαίωμα για την άμεση εξεύρεση άλλου επενδυτή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Ανδρέας Βύρας σχολιάζοντας την επόμενη μέρα των εξελίξεων.

Ο κ. Βύρας μιλώντας στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του ΣΠΟΡ FM 95.00 και τον Απόστολο Τομαρά, ανέφερε πως ο δήμος παρακολουθούσε στενά τις επαφές των δύο πλευρών και έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να έρθουν κοντά τα δύο μέρη και να βρεθεί κάποια λύση, «μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμπλέξαμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Aπό το βράδυ της Δευτέρας η Αρχή Λιμένων Κύπρου βρίσκεται εντός του χώρου»

«Είναι μια εξέλιξη που μας λυπεί και πρέπει από εδώ και πέρα να δούμε την επόμενη μέρα, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και ως πόλη αυτή τη φορά θα έχουμε απαίτηση να περάσει η δική μας άποψη για το πως θα γίνει το έργο. Ήδη συζητιέται στην πόλη και ανάμεσα σε διάφορους φορείς, ότι καταλήγουμε όλοι στην εισήγηση για διαχωρισμό του έργου, άλλο το λιμάνι και άλλο η μαρίνα», δήλωσε ο δήμαρχος Λάρνακας.

Ερωτηθείς ο κ. Βύρας αν η Κυβέρνηση ανέκτησε το λιμάνι της Λάρνακας απάντησε θετικά και είπε πως ήδη από χθες το βράδυ η Αρχή Λιμένων Κύπρου βρίσκεται εντός του χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν γινόταν η ανάκτηση του λιμανιού και της μαρίνας δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για εξεύρεση άλλου επενδυτή. Για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει η ανάδοχος εταιρεία, ο κ. Βύρας είπε πως θα κινηθούν νομικά για οικονομικές απαιτήσεις έναντι του κράτους, πράγμα το οποίο λογικά δεν θα επηρεάσει την εξεύρεση άλλου επενδυτή.

Στο ζήτημα απόδοσης ευθυνών για το ναυάγιο του έργου, ο κ. Βύρας εξέφρασε την άποψη ότι με τις συμβάσεις που κάνει γενικά το κράτος «βάζουμε τον σταυρό μας να μην υπάρξει πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τα δικαιώματα των δήμων και του κράτους έναντι των εργολάβων», είπε συγκεκριμένα. Κληθείς να απαντήσει αν η Κυβέρνηση πρέπει να πάει πίσω και να μελετήσει με ποιες συνθήκες δόθηκαν τα έργα (λιμανιού-μαρίνας & τερματικό Βασιλικού), ο κ. Βύρας σημείωσε πως πρέπει να ερευνηθούν όλα τα λάθη της αποτυχίας και να βγει μια έκθεση για το πως φτάσαμε εδώ.

Καταληκτικά, ο κ. Βύρας είπε πως το έργο δεν πρέπει να πάει μαζί. «Θα πρέπει να διαχωριστεί, άλλο έργο για το λιμάνι και άλλο έργο για τη μαρίνα, να γίνει πιο ρεαλιστικό πακέτο. Συνθήκη η οποία ίσως κινήσει και το ενδιαφέρον Κυπρίων επενδυτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση