ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:40
 

Άδειασαν τα πορτοφόλια οι «μειωμένοι» λογαριασμοί της ΑΗΚ

Στα ίδια επίπεδα διατίμησης αναμένονται οι λογαριασμοί των επόμενων μηνών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το 8% της μείωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε ανακοινώσει η ΑΗΚ από τις αρχές Φεβρουαρίου αλλά και πιο πριν, οι μειώσεις που προηγήθηκαν στους λογαριασμούς Ιανουαρίου, είναι αριθμοί οι οποίοι δεν φαίνεται να ελάφρυναν ιδιαίτερα τους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για την τελευταία διμηνία είναι αποκαρδιωτικοί, και είναι το βασικό θέμα συζήτησης για τους καταναλωτές, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών να έχει συγκεντρώσει παράπονα αλλά και διαφωνίες ως προς τον τρόπο χρέωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών. Όπως για παράδειγμα την πάγια χρέωση για την καταγραφή των μετρητών, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου δεν γίνεται καταγραφή.

«Σίγουρα δεν τίθεται θέμα υπερχρέωσης γιατί τα έσοδα ελέγχονται από την ρυθμιστική ενέργεια Κύπρου που είναι η αρμόδια αρχή» αναφέρει από την πλευρά της η ΑΗΚ διά της εκπροσώπου της Χριστίνας Παπαδοπούλου. Το ποσό λοιπόν για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρισμού των νοικοκυριών είναι ψηλό, ενώ είναι και κατά 15% αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η ΑΗΚ τα ρίχνει στην τιμή της πρώτης ύλης. Θέση της, ότι από την στιγμή που η τιμή του πετρελαίου ήταν την στιγμή αγορά φορτίου ψηλή, τότε αυτό θα μετακυλήσει τελικά στον καταναλωτή.

Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς

Όπως επισημαίνει, από τον Οκτώβριο ξεκίνησε να μειώνεται η τιμή του πετρελαίου ενώ συνέχισε την ίδια πορεία Νοέμβριο και Δεκέμβριο και Γενάρη. Πλέον η τιμή της πρώτης ύλης αρχίζει να κινείται ανοδικά. Η ΑΗΚ εξηγεί, έχει αποθέματα για τρεις μήνες, έτσι η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη δεν έγινε αισθητή στους λογαριασμούς, αλλά έγινε αισθητή τον Γενάρη και τον Φεβρουάριο. Οι εξελίξεις στις διακυμάνσεις της τιμής στην πρώτη ύλη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Η μείωση της παραγωγής κατά 797.000 βαρέλια από τα μέλη του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου. Την Δευτέρα , οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση στις ασιατικές αγορές, με το Brent να φτάνει στα 67,26 δολάρια το βαρέλι, και να είναι αυξημένο κατά 14 σεντς ή 0,2%. Από την άλλη οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,2% στα 57,38 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμάται ως εκ τούτου ότι οι λογαριασμοί των επόμενων μηνών θα έρθουν χωρίς άλλες μειώσεις.

Λόγω ψύχους

Η ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν ψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του ψυχρότερου χειμώνα που διανύουμε. Στις 24 Δεκεμβρίου σημειώθηκε η μέγιστη χειμερινή κατανάλωση γύρω στα 950 μεγαβάτ και ήταν πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Πληρώνουμε την απουσία των ΑΠΕ

Ως μόνη λύση στην εξάρτηση μας από το μαζούτ θεωρείται η έλευση και διάθεση του φυσικού αερίου σε χαμηλή τιμή και η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή μεταφοράς ενέργειας, για το 2017 το μέσο ποσοστό διείσδυσης από ΑΠΕ ήταν 8,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι σαφές ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για χρήση ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Από το 20% επί της συνολικής κατανάλωσης που έχει τεθεί για το 2020, η Κύπρος βρίσκεται στο 14%. Στην περίπτωση δε της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και από βιομάζα, ο μέσος όρος της Ε.Ε. για το 2016 κυμάνθηκε στο 29,6%. Στην περίπτωση της Κύπρου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 8,4%. ενώ εκκρεμεί ο εθνικός στόχος του 13,8% ο οποίος θα πρέπει να υλοποιηθεί το 2020.

Ευκολίες πληρωμής

Μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας, οι καταναλωτές θα είναι κάθε μήνα θεατές στο ίδιο έργο. Λίγα μπορούν να γίνουν για ρύθμιση του κόστους της κατανάλωσης, μπορεί όμως να ρυθμιστεί ο τρόπος αποπληρωμής του με πάγιες μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του λογαριασμού, να γίνονται ευκολίες πληρωμής. Η ΑΗΚ τρέχει επίσης το πρόγραμμα της ειδικής διατίμησης με κώδικα 08 που απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δίνει 20% έκπτωση μπορούν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους με 20% έκπτωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους κράτους από τους 42 χιλιάδες οι οποίοι είναι δικαιούχοι, έχουν ενταχθεί μόνο οι μισοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X