ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αφροδίτη»: Το Ισραήλ εξετάζει νέο πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς με Κύπρο

Στην Κύπρο θα έρθει η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

ΚΥΠΕ

Το Ισραήλ εξετάζει νέο πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς με την Κύπρο, που εκκρεμεί για το κοίτασμα Αφροδίτη.

Η οικονομική εφημερίδα Calcalist σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, αναφέρει - επικαλούμενη ασφαλείς πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει - ότι η Υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ θα μεταβεί στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Κύπρια ομόλογό της Νατάσα Πηλείδου, γράφει ότι θα προτείνει στην κυπριακή πλευρά να αναλάβει εκείνη το 10% του κοιτάσματος, που η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι της ανήκει, έναντι χρηματικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα πάντα με την Calcalist, το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας εξετάζεται αυτήν την πρόταση δεδομένου ότι το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχει επιλυθεί από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και οι πιθανότητες να επιλυθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο θεωρούνται λιγοστές. Αντιθέτως, εάν τελικά το Ισραήλ λάβει χρηματική αποζημίωση για το τμήμα του κοιτάσματος που προτίθεται να παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, το όφελος θεωρείται σημαντικό τόσο για το δημόσιο ταμείο αλλά και για τους ισραηλινούς φορολογούμενους, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η ισραηλινή Κυβέρνηση δεν σχολίασε το δημοσίευμα της Calcalist.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και παράλληλα, οι συνομιλίες που διεξάγει με τον Λίβανο για την επίλυση της διαφοράς για την θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ τους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με την παράταξη του Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, στην οποία πρόσκειται η Υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ, να προωθεί την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων με τον Λίβανο και, ει δυνατόν, και με την Κύπρο πριν τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Επιβεβαίωσε η Πηλείδου 

Στην Κύπρο θα έρθει η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. Όπως είπε, η επίσκεψη γίνεται "στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης μας συζήτησης για το Ισάι".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση