ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακυρώθηκε ο διορισμός του Γ. Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία στη βάση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Γιάννη Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας, κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία στη βάση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

Η απόφαση λήφθηκε στις 30/3/2016, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την 8/4/2016 και είχε αναδρομική ισχύ από την 21/2/2016.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, εξετάζοντας αριθμό προσφυγών που καταχωρήθηκαν εναντίον της απόφασης, έκρινε ότι η επίδικη απόφαση εκδόθηκε βάσει του άρθρου 4(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου(Ν.70(Ι)/2014) το οποίο εναποθέτει την εξουσία για διορισμό στη θέση Εφόρου Φορολογίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αντί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά παράβαση των άρθρων 122-125 του Συντάγματος.

Το δικαστήριο απέρριψε και τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά των προσφυγών, με τις οποίες ζητούσε όπως οι προσφυγές απορριφθούν ως απαράδεκτες.

Με την πρώτη προδικαστική ένσταση, το Υπουργικό υποστήριζε ότι η προβαλλόμενη απόφαση δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά κυβερνητική πράξη και ως εκ τούτου εκφεύγει του αναθεωρητικού ελέγχου του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Με τη δεύτερη προδικαστική ένσταση, υποστήριζε ότι οι αιτητές δεν νομιμοποιούνταν να προσβάλουν τον διορισμό του Εφόρου Φορολογίας λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος.

Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ότι η επίδικη απόφαση «δεν συνιστά κυβερνητική διοικητική πράξη αλλά εκτελεστή διοικητική πράξη στην σφαίρα του δημοσίου δικαίου […]», απορρίπτοντας την πρώτη ένσταση.

Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι «οι αιτητές δεν στερούνται έννομου συμφέροντος για προσβολή της επίδικης απόφασης και οι προσφυγές κρίνονται παραδεκτές», απορρίπτοντας και τη δεύτερη ένσταση.

Καταλήγοντας, το δικαστήριο έκρινε ότι «η θέση, ανεξάρτητα από τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα κατά το Νόμο για την πλήρωσή της, ανήκει στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως και κάθε άλλη θέση του Τμήματος Φορολογίας. Ως θέση δεν ανήκουσα στη Δημόσια Υπηρεσία, το Σύνταγμα (άρθρο 125(1)) προβλέπει και επιβάλλει τον διορισμό προσώπου σ’ αυτή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας».

«Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται βάσει του άρθρου 146.4 του Συντάγματος», καταλήγει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Η ακύρωση του διορισμού του Εφόρου αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο Έφορος εξέδωσε διοικητικές πράξεις.

Οι δικηγόροι που χειρίστηκαν τις προσφυγές ήταν οι Ν. Γεωργίου, για Καλλής & Καλλής Δ.Ε.Π.Ε., Θ. Κουσπή, Α. Αγγελίδης, για Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε. και Φ. Καμένος, για Μαρκίδη, Μαρκίδη και Σια Δ.Ε.Π.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση