ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Γεωργιάδης: Συναλλαγές 6.6 δισ. στις Πολιτογραφήσεις

Για την τριετία 2016-2019 η συνολική συμβολή του προγράμματος στην ανάπτυξη ανέρχεται στο 1.2%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μια σειρά αλλαγών που καθιστούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ακόμη πιο στοχευμένο και αξιόπιστο δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα μελέτης οικονομικού αντικτύπου σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Από την έναρξη του σχεδίου το 2013 έχουν εγκριθεί 1864 περιπτώσεις επενδυτών για σκοπούς πολιτογράφησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,6 δισεκατομμυρίων.

Αυτό, όμως, που προκύπτει από τη μελέτη και θέλω να το τονίσω είναι πως άλλο είναι οι συναλλαγές και άλλο οι επενδύσεις με θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης μιας οικονομίας. Για παράδειγμα, η απόκτηση μετοχών σε μια εταιρεία δεν είναι επένδυση, δεν συνεισφέρει στον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό θα προκύψει αν μέσω της επένδυσης σε αυτή την εταιρεία θα ακολουθήσουν άλλες κινήσεις επέκτασης, για παράδειγμα που θα δημιουργήσουν οικονομική δραστηριότητα, ή αν πωληθεί ένα ακίνητο που έχει ήδη ανεγερθεί. Και τότε είναι που έχουμε συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην πραγματική οικονομική επίπτωση με μια επικέντρωση στον τομέα των ακινήτων και κατασκευών.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά σημαντικό για τον τομέα των ακινήτων και κατασκευών, αλλά με μικρή επίπτωση συνολικά στην οικονομία.

Συγκεκριμένα προκύπτει ότι περίπου το 24% των συναλλαγών στον τομέα των ακινήτων εμπίπτουν στο πρόγραμμα και ότι ο τομέας των ακινήτων και κατασκευών έχει σαφώς ανακάμψει και ότι μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται στο πρόγραμμα. Όμως, δεν προκύπτει υπερθέρμανση του τομέα των ακινήτων ούτε και ιδιαίτερα ψηλή εξάρτηση της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής από τον συγκεκριμένο τομέα.

Για την τριετία 2016-2019 η συνολική συμβολή του προγράμματος στην ανάπτυξη ανέρχεται στο 1.2% επί συνόλου 13 ποσοστιαίων μονάδων που είναι η ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας.

Στη βάση αυτών των οικονομικών διαπιστώσεων, στη βάση ακόμη σχετικής έκθεσης από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και με επιδίωξη συνεχώς να διατηρούμε την οικονομική ωφελιμότητα και αξιοπιστία του σχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά αλλαγών που καθιστούν το σχέδιο ακόμη πιο στοχευμένο και αξιόπιστο.

Σημαντική θεωρώ την υποχρεωτική πλέον συνεισφορά στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για την περαιτέρω ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας και την υποχρεωτική συνεισφορά στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στεγαστικά προγράμματα κυρίως για προσιτή κατοικία. Δηλαδή, εξασφαλίζουμε πόρους για κάθε μια πολιτογράφηση ξένου επενδυτή ώστε να αντιστοιχούν και οι πόροι για μια προσιτή κατοικία για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Έχουν, επίσης, υιοθετηθεί κριτήρια που καθιστούν τον έλεγχο πιο αυστηρό και αποτελεσματικό, όπως είναι το μέτρο του ενδελεχούς ελέγχου του κάθε αιτητή ξεχωριστά από ανεξάρτητο διεθνή Οίκο, την υποχρέωση διατήρησης βίζας Σιένγκεν για κάθε αιτητή και τον αποκλεισμό αιτητών που έχουν αιτηθεί αλλά απορριφθεί από άλλα κράτη μέλη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση