ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζει το προφίλ του τουρίστα - Ψηλά οι χειμερινές πτήσεις

Μας βγήκε το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τον Ιούνιο του 2021 στο πλαίσιο του 43ου συνεδρίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ίσως ήταν η πρώτη φορά που έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Βρετανίας δεν θα είναι πλέον μονόδρομος για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο υφυπουργός Τουρισμού είχε διαμηνύσει ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία θα δώσει ένα σταθερό πλαίσιο ταξιδίου, ώστε να κερδηθούν μερίδια τουριστικής πίτας όταν ξεκλειδώσει ο τομέας το 2022. Την θέση υποστήριξε τότε και ο ΠΑΣΥΞΕ. Η ίδια θέση εκφράστηκε και κατά την χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, τόσο από τον πρόεδρό του Χάρη Λοϊζίδη, όσο και σε επίπεδο Υφυπουργείου, εφόσον μέχρι στιγμής η επένδυση στις ευρωπαϊκές αγορές μας βγήκε σε καλό. Συγκεκριμένα, το 40% των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο προέρχονται από χώρες της ΕΕ, ενώ σε σχέση με το 2019, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 22% ή 160 χιλιάδες τουρίστες περισσότεροι σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Εκτιμάται λοιπόν ότι μέχρι τέλος του χρόνου, η ευρωπαϊκή αγορά θα καλύψει γύρω στο 25% των αφίξεων από την ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019 σημείωσε η Πολωνία με +134%. Ακολουθεί η Γαλλία με ποσοστό αύξησης 100%, οι αφίξεις από Δανία και Ουγγαρία αυξήθηκαν κατά 70%, στο +57% είναι οι αφίξεις από Αυστρία, +52% η Ιταλία, 26% η Γερμανία και 22% η Τσεχία.

Ψηλά οι χειμερινές πτήσεις

Ικανοποίηση επικρατεί και για το μέχρι στιγμής πτητικό πρόγραμμα την χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, ο Σάββας Περδίος, τον φετινό χειμώνα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη είναι προγραμματισμένες σε εβδομαδιαία βάση πέραν των 230 πτήσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για 65 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 38 από το Ισραήλ, 25 από Γερμανία, 23 από την Πολωνία, 14 από τον Λίβανο, 13 από την Αυστρία, 13 από τη Ρουμανία, 12 από την Μολδαβία, 10 από την Ουγγαρία, 8 από την Ιταλία, 6 από την Γαλλία, 6 από την Σερβία κ.ο.κ.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών για τον φετινό χειμώνα είναι πολύ κοντά στο πρόγραμμα του 2019, χωρίς να υπολογίζεται η Ρωσία και η Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και την Hermes Airports.

Ιδιαίτερα για τη Ρωσία, ανέφερε ότι το 2023 δεν θα είναι έκπληξη πλέον ότι η χώρα θα είναι και πάλι απούσα από τις αγορές.

Περισσότερα έσοδα

Ενώ πριν από την πανδημία το 70% του τουρισμού μας ήταν μέσω οργανωτών ταξιδίων και το 30% μεμονωμένοι ταξιδιώτες, πλέον ισορροπούν στο 50%-50%. Αυτό σημαίνει στην ουσία περισσότερη διαδραστικότητα μεταξύ των τουριστών και της κυπριακής κοινωνίας, επιχειρήσεων και εμπειριών. Για παράδειγμα, περισσότεροι τουρίστες πλέον θα ενοικιάσουν αυτοκίνητο, θα δουν περιοχές της χώρας μας και σίγουρα θα αφήσουν περισσότερα χρήματα στο νησί μας, ανέφερε ο Σάββας Περδίος. Αυτή η αλλαγή στο προφίλ των τουριστών φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών εσόδων, που αποτελεί βεβαίως τον μεγάλο στόχο για τους φορείς του τουρισμού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, από πέρσι άρχισε να διαφαίνεται μια θετική απόκλιση στην σύγκριση των αφίξεων και των εσόδων σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Συγκεκριμένα, το 2021 οι αφίξεις κινήθηκαν στο 50% του 2019 και τα έσοδα στο 57%. Τα δεδομένα για την φετινή χρονιά δείχνουν ότι τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 βρίσκονται στο 83% του 2019. Την ίδια ώρα οι αφίξεις οκταμήνου βρίσκονται γύρω στο 75% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Αυτό δίνει το συμπέρασμα ότι τα έσοδα είναι σε καλύτερη πορεία από τις αφίξεις, κάτι που αποτελεί όπως ανέφερε ο κ. Λοιζίδης, στρατηγικό στόχο για τον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση