ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:32
 

Αναπτύσσεται, αλλά με μικρότερα βήματα η οικονομία

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) ελαττώθηκε τον Νοέμβριο του 2019

Newsroom K

Οικονομία που συνεχίζει να μεγεθύνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό είναι η Κύπρος.

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, προιόν των οικονομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας, παρουσίασε ετήσια μείωση 3.5% τον Νοέμβριο του 2019, μετά από μειώσεις 3.9% τον Οκτώβριο, και 4.0% το Σεπτέμβριο (χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα) συνεχίζοντας να σηματοδοτεί πτωτικές, αν και ασθενέστερες, πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση.

Όπως αναφέρει σε έρευνά της η Ελληνική, οι καθοδικές πιέσεις στον ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στη ετήσια μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ και στην ετήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον Νοέμβριο του 2019. Σημειώνεται όμως ότι, στο διεθνές περιβάλλον καταγράφηκαν ευνοϊκές εξελίξεις (π.χ. των εμπορικών σχέσεων Κίνας-Αμερικής και θετικές ενδείξεις στους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία) που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη του Δείκτη.

Στις εγχώριες εξελίξεις, αναφέρει πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019. Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 συνέβαλαν στην συγκράτηση της μείωσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, η έρευνα της Ελληνικής τονίζει πως οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με τη ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών είναι συνεπείς με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν αλλά επιβραδυνόμενους δε ρυθμούς μεγέθυνσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Λίλι στην «Κ» - Λάθος να πιστεύει κανείς ότι η σωστή λύση είναι με την απομόνωση των Τ/κ

«Δυστυχως οι εγγλεζοι εχουν αποδειξει πολλες φορες οτι ειναι τουρκοφιλοι. Τωρα δε που θα ειναι εκτος ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  13:16

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X