ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:16
 

Αναστασιάδης: Η Κύπρος πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ΜΕΔ στην Ε.Ε.

Ενώπιον του 10ου Οικονομικού Φόρουμ του Martens Centre ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μια αποτίμηση των όσων έχουν επιτευχθεί στον τομέα της οικονομίας από την κρίση του 2013 μέχρι σήμερα προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Martens Centre, της επίσημης δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου η Κύπρος και η οικονομία της να επιστρέψουν στην κανονικότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έδωσε τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση του 2013 εστίασε στην έξοδο της οικονομίας του τόπου από την κατηγορίας «σκουπίδια» και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Μια εξέλιξη που όπως είπε στέλνει ισχυρά μηνύματα.

Η επιστροφή, όπως τόνισε, ήταν αποτέλεσμα συνετής πολιτικής στην οικονομία. Αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, η οποία έχει καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα επισημαίνοντας πως τώρα βρίσκεται σε πιο υγιή πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εμφαντικά πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Όπως είπε τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί ωστόσο όπως συμπλήρωσε, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Με στοιχεία υποστήριξε πως η μεγαλύτερη μείωση ΜΕΔ στην Ε.Ε επιτεύχθηκε στην Κύπρο. 

Για 15ετές ομόλογο, το ΦΑ και τις μεταρρυθμίσεις

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον τελευταίο μήνα μπορέσαμε, για πρώτη φορά, να εκδώσουμε ένα 15ετές ομόλογο με επιτόκιο της τάξης του 2,75% δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η μακροοικονομική σταθερότητα έχει επανέλθει και η εμπιστοσύνη αποκατασταθεί».

Πρόσθεσε ότι η λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε υψηλό ονομαστικό και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι διατηρείται το σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό και νομικό καθεστώς της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων έχουν διευκολύνει τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως τα λιμάνια, οι μαρίνες, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αναπτύξεις γης, δημιουργία καζίνο-θέρετρου, καθώς και επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει κύριους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Επεσήμανε επίσης ότι με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων διανοίγονται προοπτικές για την κυπριακή οικονομία και για την υλοποίηση του οράματος να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε ενεργειακό κέντρο που θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τη σκληρή δουλειά και τις αντοχές που επέδειξε ο κυπριακός λαός σε δύσκολους καιρούς, ώστε να ανακάμψει η οικονομία του τόπου, καθώς και τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων και του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, όπως, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

*Η «Κ» είναι χορηγός επικοινωνίας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Martens Centre και θα μεταφέρει τις πιο σημαντικές εξελίξεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X